Witam!
Jakiś czas temu zakupiłem dwa monitory odsłuchowe (Alesis M1 Active MK2). Głośniki zostały wyposażone przez producenta w zasilacze impulsowe, niestety jeden z nich uległ spaleniu (drugi jeszcze sprawny, wymontowałem). Zdecydowałem, iż zamiast bawić się w naprawę (tym bardziej, iż tego typu zasilacze to nie moja specjalność), zbuduję klasyczny zasilacz zewnętrzny z części, które jeszcze mi zostały po starych projektach, lub z demontażu staroci. Tylko obudowa została zakupiona, co znacznie obniżyło koszty.
Schemat zasilacza - konstrukcja dość klasyczna, z tym, że zamiast mostków scalonych, wykorzystałem diody zbocznikowane kondensatorami. Po stronie pierwotnej umieściłem prosty filtr z dostępnych pod ręką kondensatorów.

W oryginale każda końcówka w kolumnie zasilana jest dwoma napięciami:
+/- 36V (2x 1A) dla końcówki LM3886, która zasila woofer.
+/- 18V (2x 1A) dla końcówki LM2876, która zasila tweeter.
Ponieważ nie miałem odpowiedniego transformatora, wykorzystałem dwa, które posiadałem, a które dają następujące napięcia:
2x ~30V (2x 2,5A), co daje +/- 42V w stanie jałowym
2x ~14V (2x 3,5A), co daje +/- 20V w stanie jałowym
Przy okazji rozłączyłem niebieskie 3mm diody, które producent zamieścił z przodu obudowy. Przeszkadzają i dają po oczach, czego nie lubię

Ze względu na mnogość napięć, te doprowadzone są do kolumn przewodem 6 żyłowym, wtyczki to stare dobre DIN-5, które wykopałem w piwnicy.
Gniazda DIN-5 oraz diody LED w kolumnach zostały zamocowane na płytkach z pleksi, które od strony wew. zostały pomalowane na czarno. Płytki dla diod przymocowałem czarnym klejem silikonowym. Gniazda DIN-5 przykręciłem śrubami M3 w miejscu gniazda IEC 230V.
Głośniki grają bardzo dobrze, pierwotnie zasilacz miał stać na podłodze, jednak zdecydowałem się postawić go na biurku z uwagi na łatwiejszy dostęp do włącznika

Różnica między zasilaniem impulsowym, a klasycznym we wzmacniaczu audio - korzystając z okazji, porównałem sobie jak gra kolumna zasilona klasycznym zasilaczem, a impulsowym. Niestety nie udało mi się wyłapać różnic

Koszt całkowity budowy:
1. Obudowa metalowa: 42 zł
2. Kabel 6x0,25mm², 4m: 24 zł
Razem: 66 zł.
+ cały weekend budowy.
Pozdrawiam!
Tomek.
Zdjęcia: