Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ACER Aspire 5600 - Różnokolorowe cieniutkie pionowe pasy na ekranie

ppietras1986 17 Dec 2011 21:29 3577 3
    ppietras1986
    Level 1  
    Witam
    Postaram się jak najlepiej opisać problem bo nie wiem czy padła matryca czy karta graficzna.

Otóż po włączeniu laptopa na ekranie pojawiają się bardzo cienkie pionowe białe i rózno kolorowe pasy. Wiem ze system włącza się bo słyszę w głośnikach dzwięk Windowsa.

Po podłączeniu laptopa do zewnętrznego monitora i po włączeniu laptopa na zewnętrzym monitorze widze ekran DOS i mogę wejść nawet w BIOS a na ekranie laptopa te same pasy, które opisywałem wyżej.
    Na zewnętrznym monitorze widzę normalnie obraz do momentu kiedy załaduje się Windows tzn. ostatnim obrazem który widze to pasek ładowania Windowsa. Gdy Windows się załaduje obraz na monitorze zewnętrzym znika (wyswietla No Signal). Nie wiem - może nie obsługuje ustawionej na lapku rozdzielczości. Dodam że jak na zewnętrzym monitorze obraz zniknie to cały czas na ekranie laptopa są pasy (czasami się zmieniają na inne, i inne kolory).

Próbowałem powyginać trochę matryce na przeciwległych rogach i kiedy lekko wyginam to obraz na ekranie się zmienia, mianowicie zmieniają sie kolory i pasy.

Jak na moje oko padła matryca. Jednak chcę się doradzić mądrzejszych ode mnie. Co może być uszkodzone? Karta grafiki? czy pomoże wymiana matrycy?
    Proszę i z góry dziękuję za rady.
    ArekDaria
    Level 10  
    Myślę, że padła jednak karta graficzna.
    Aby się upewnić odinstaluj (w trybie awaryjnym) sterowniki karty graficznej.
    Jeżeli po odinstalowaniu obraz (w najniższej rozdzielczości) będzie normalnie widoczny bez pasów to będzie to oznaczać uszkodzenie karty.
    t815sn
    Level 11  
    Możesz też spróbować załączyć komputer, jak będziesz miał pewność, że jest włączony (załadowany system) to podłącz zewnętrzny ekran, jeśli się nie włączy to przełącz na niego ręcznie. U mnie jest to Fn + F5 ale to extensa 5220 a nieaspire więc może być w innym miejscu. Ale to może być karta.
    Vogelek23
    Level 34  
    ArekDaria wrote:
    Myślę, że padła jednak karta graficzna.
    Usterka karty grafiki w tym modelu zdarza się bardzo rzadko i nie daje takich objawów, jak opisuje autor.
    Według mnie - o ile na matrycy nie ma śladu normalnego obrazu (cały czas wyświetlane są pionowe pasy) - uszkodzenie matrycy jest niemal pewne.