Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Renault Laguna 2.0 96r. centralny zamek

adriansjk 18 Dec 2011 13:25 6451 10
  • #1
    adriansjk
    Level 9  
    Witam . Ostatnio przestał mi działać zamek centralny nie wiem z jakiej przyczyny . Wymieniłem baterie w pilocie i dalej nic sie nie działo . Centralny zamek mam oryginalny . W środku samochodu mam przycisk do zamku centralnego który zamyka i otwiera samochód lecz tylko chyba leży ten problem w pilocie. Czekam na propozycje. Podrkeślam to że mam dwa piloty sprawne i z obu nie działa!
  • #2
    leonek4
    Level 29  
    Spróbuj:
    Wsiadasz do auta, wciskasz guzik centralnego na tunelu i trzymasz około 4-5 sekund aż otworzą lub zamkną się rygle, wówczas w ciągu 10 sekund naciskasz guzik pilota celując w "jajko" przy lusterku wewnętrznym, potem naciskasz drugi kluczyk.
  • #3
    adriansjk
    Level 9  
    Niestety nic to nie dało . Próbowałem milion razy i milion sposobów w tym taki jak podałeś i niestety nic z tego . Sprawdzałem odbiornik czy płytka jest w dobrym stanie i kable wszystko jest ok .
  • #4
    leonek4
    Level 29  
    Sprawdź czy woda nie leci przy czujniku pod czerwieni przez dach, jak tam dostanie sie wilgoć pilot przestaje działać. Trzeba osuszyć i antenę przykleić na sylikon.
  • #5
    adriansjk
    Level 9  
    Nie wiem jak by ona tam miała sie dostać ale ok . Niestety ale jest suchutko nie ma zadnych śladów wilgoci na płytce .
  • #6
    panam
    Level 29  
    Sprawdziłeś połączenie pomiędzy odbiornikiem a dekoderem? sprawdziłeś czy dekoder widzi sygnał pilota. Jak odpalasz auto?
  • #7
    adriansjk
    Level 9  
    No nie nie sprawdzałem , zobaczyłem tylko stan płytki i kable (wtyczka) ktore są podłączone do tego niby wszystko okej bo prąd podają . Nie potrafie sprawdzić czy widzi sygnał albo nie rozumiem pytanie :) Auto odpalam z kluczyka ;) A jesli chodzi o otwarcie samochodu otwieram je z kluczyka ;)
  • #8
    panam
    Level 29  
    Czy masz w kluczyku kość do immo? jak nie to nie powinien odpalić( nie pamiętam w którym roku zmienił się system)
    adriansjk wrote:
    Nie potrafie sprawdzić czy widzi sygnał albo nie rozumiem pytanie
    tu pozostaje tylko diagnostyka komputerowa.
    adriansjk wrote:
    ktore są podłączone do tego niby wszystko okej bo prąd podają
    , tam prąd zawsze podaje ,ale czy sygnał idzie do dekodera( który znajduje się na lewym przednim słypku) masz tam cztery albo 5 przewodów, jeden masa, drugi plus i dwa sygnał albo jakoś tam. nie widze nie jestem pewien. pozdrawiam.
  • #9
    adriansjk
    Level 9  
    panam wrote:
    Czy masz w kluczyku kość do immo? jak nie to nie powinien odpalić( nie pamiętam w którym roku zmienił się system)
    no jesli odpala samochód to znaczy ze jest.
    panam wrote:
    ( który znajduje się na lewym przednim słypku)
    gdzie to jest dokładnie i co mam tam sprawdzić ? Pozdrawiam

    Dodano po 4 [minuty]:

    Chiałbym jeszcze dodać ze jak wyjełem płytke tą od odbiornika to na rezystrach była taka jakby hmmm trudno to opisac cos takiego żółtego taki lekki syfek zamieszcze jutro zdjęcie to dokładnie bedzie widać . I nie powiedziałem jeszcze jednej ważnej rzeczy samochód kiedyś nie chciał odpalić przyjechał jakiś facet podłączył podobno komputer i coś zresetował i wtedy odpalił czy to wpływ na centralny zamek ? Dziękuje i pozdrawiam
  • #10
    panam
    Level 29  
    Nie do końca jest kość w kluczyku bo ten rocznik raczej nie miał, a odpala bo przestał centralny działać na otwartym. sprawdż przejścia z odbiornika do dekodera( schemat)
  • #11
    mackozal
    Level 9  
    u mnie podobna sytuacja. Mam lagune z 1998 roku. Przesyało w wigilie dizałać otwieranie drzwi z kluczyka. A zamek w kapie bagażnika kręci się w kółko. Jakie sugerujecie kroki. Czy jak otworzą mi ten zamek i wejdę do samochodu przez bagażnik, to uda mi się odpalić samochód? Jaki moze być koszt naprawy?