Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migająca kontrolka rezerwy

ladamaniac 18 Dec 2011 21:25 5174 8
Automation24.pl
    ladamaniac
    Level 39  
    Mam trochę nietypowe pytanie. Czy ktoś z kolegów ma pomysł jak uśrednić miganie kontrolki rezerwy. Jeżdżę na gazie, więc poziom paliwa nie trzymam za wysoki i denerwuje mnie migająca kontrolka od rezerwy. Jakie rozwiązanie by się najlepiej sprawdziło, żeby kontrolka zaświecała się światłem ciągłym, że się tak wyrażę pośrodku rezerwy. Myślałem nad wsadzeniem termistora do zbiornika od jakiegoś japońca, ale może się obejdzie bez przeróbek w zbiorniku. Macie Panowie jakieś pomysły?
  • Automation24.pl
    wojtekryba
    Level 32  
    Zatankować ponad rezerwę.
  • Automation24.pl
    carot
    Level 26  
    Dolej te 4 litry, bo kombinujesz jak koń pod górę. A jeśli chcesz zmienić próg działania kontrolki rezerwy, to tylko przeróbki w zbiorniku, lub inny czujnik.
    ladamaniac
    Level 39  
    Akurat powiem Ci, że w moim aucie zaczyna mrugać zaraz poniżej połowy, wot tiechnika, a tłumika hydraulicznego takiego choćby jak w maluchu nie ma. Idą święta to chcę coś podłubać, a auto na gaźniku więc do pełna lać nie muszę. Pytam o jakieś pomysły elektroniczne, mechaniczne z dolewaniem paliwa znam.
    carot
    Level 26  
    ladamaniac wrote:
    Akurat powiem Ci, że w moim aucie zaczyna mrugać zaraz poniżej połowy, wot tiechnika,

To faktycznie ciekawie Spróbuj przegiąć pływaj, żeby pokazywał kiedy chcesz, albo tłumiczek właśnie od malucha. Bo nagrzewającego się termistora bym bo baku nie pchał.
    Z ciekawości co to za auto?
    t815sn
    Level 11  
    Jak jest mało paliwa w baku to skrapla się w nim para, więc najlepiej jest zatankować do pełna a później tylko po kilka litrów dolewać tak jak zawsze się dolewa do zagazowanych aut.
    Trabi
    Level 36  
    Zatankuj tak, żeby rezerwa zgasła. Pompa Ci może siąść z małą ilością paliwa. Kombinowanie "co zrobić żeby nie migała" będzie Cię sporo kosztować jak padnie pompa. Gra nie warta świeczki.
    ladamaniac
    Level 39  
    Lada WAZ 2107. Japońcy i Koreańcy do swoich aut pchali termistory na potęgę. Do Lanosa kupisz w serwisie za 15 zł, w takiej ładnej metalowej puszeczce. Pomp nie siądzie, bo jest mechaniczna. Wolę mieć 10 l świeżego paliwa niż 35 starego i dolewać trochę nowego.
    carot
    Level 26  
    ladamaniac wrote:
    Lada WAZ 2107

Tak myślałem. Więc daj termistor na rurce do pobierania benzyny, tak z 10cm nad sitkiem i będzie. Dziadek miał 2 Łady i tylko przeginał pływak w dół.