Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite L20, zatrzymuje się podczas uruchomienia.

thomass98 19 Gru 2011 10:02 1848 7
  • #1 19 Gru 2011 10:02
    thomass98
    Poziom 9  

    Mam problem z toshiba mianowicie włącza się pokazuje się ekran startowy bios z napisem Toshiba i dalej nic się nie dzieje. Klawisz f2 i f12 jak nacisnę też nic się nie dzieje, jednak widać że klawisze działają bo pojawia się napis ....please wait. ESC jak nacisne pokazuje start procesora, ramu grafiki, hdd cdrom wszystko passed, bios shadov i dalej nic. Po włożeniu płytki do napędu z win również nic nie daje. Czy to wina biosu, czy uległo uszkodzeniu coś na płycie głownej?

    Dodano po 54 [minuty]:

    Dodam fakt że bios nigdy nie był aktualizowany ani przy nim nie grzebano. Laptop startuje normalnie tylko po biosie nie przechodzi w dalszą fazę uruchamiania no i nie można wejść do biosu.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Proszę o sugestie, niedługo jak wróce z pracy dodam zdjęcia może w czymś pomogą.

  • #2 19 Gru 2011 11:18
    zatronik1
    Poziom 24  

    Takie objawy wskazują na jakiś problem z dyskiem lub mostem SB w tym przypadku SB400

  • #3 19 Gru 2011 11:51
    presslogo
    Poziom 13  

    Odlacz osobno dysk twardy a pozniej naped cd moze to go blokuje

  • #4 19 Gru 2011 18:56
    thomass98
    Poziom 9  

    dysk odłączałem i nic odłączyłem dvd i rzeczywiscie startuje normalnie, teraz moje pytanie czy dvd jest zepsute czy jakies podłączenie na płycie do dvd, nie mam 2 na psrawdzenie hmmm...

  • Pomocny post
    #5 19 Gru 2011 22:15
    presslogo
    Poziom 13  

    naped cd/dvd jest na 100% zepsuty i wymaga wymiany

  • #6 19 Gru 2011 23:22
    GarrutoSan
    Poziom 29  

    presslogo napisał:
    naped cd/dvd jest na 100% zepsuty i wymaga wymiany


    A skąd ta pewność ?

    Może napęd był źle zamontowany (przesunął się podczas jakiegoś uderzenia).
    Próbowałeś przeczyścić styki napędu i gniazda na płycie, podłączyć napęd ponownie i uruchomić komputer raz jeszcze ?

    Otwierałeś napęd (spinaczem na przykład) ?
    Nic w środku nie leży ?

  • #7 20 Gru 2011 10:05
    thomass98
    Poziom 9  

    Napęd podłączałem ponownie i dalej to samo. Jak się włoży płytke normalnie startuje, dzis zaopatrze się w drugi i sprawdzę i wtedy już będzie wiadomo.

  • #8 20 Gru 2011 19:45
    thomass98
    Poziom 9  

    Presslogo miałeś racje, dvd zepsute, wsadziłem nowe i wszystko hula aż miło. Dziękóweczka, punkty lecą do Ciebie.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME