Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanika transmisja ethernet po uruchomieniu maszyny 25kW

19 Gru 2011 11:25 3128 16
  • Poziom 9  
    Mam 2 sieci ethernet w dwóch budynkach, łącznie 16 komputerów. Sieci spięte są kablem ekranowanym o długości ok 70m. Switche 3Com-a. urządzenia chronione są UPS-ami. W jednym z budynków zamontowano ostatnio maszynę o mocy 25kW. Po uruchomieniu tej maszyny zamiera transmisja pomiędzy budynkami. 2-3 sekund po jej wyłączeniu wszystko wraca do normy. W sieciach w obrębie budynków działa wszystko prawidłowo. Coś ucina komunikację między budynkami po uruchomieniu tej maszyny. Co to może być ? Czego szukać ?

    Nie wiem co jest grane. Oba budynki zasilane są z tej samej rozdzielni.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 43  
    A sieć i kable FTP poprawnie uziemione??
  • Poziom 9  
    Kable ekranowane. Końcówki sprawdzone. Gniazdka z uziemieniami.
    Nie ma z tym problemu.
    Połączenie między budynkami działa już 3 lata i było OK. Nigdy się nie zwiesiło. Pingi 100% OK.

    Po włączeniu maszyny dzieje się koszmar.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 43  
    Ta maszyna to jakiś silnik albo inna zabawka indukcyjna?
    Jak masz możliwość łatwej wymiany kabla na szkło to chyba to będzie najłatwiejsza modernizacja...
  • Poziom 9  
    To maszyna CNC. Zawiera m.in. pompa Vacuum, falowniki, itp.
    Zbadałem dokładniej pingi. Małe pingi przechodzą 100% nawet przy włączonej maszynie. Przy większych pingach jest problem.

    Poniżej screen gdy maszyna jest włączona oraz po wyłączeniu maszyny.

    Zanika transmisja ethernet po uruchomieniu maszyny 25kW

    Uploaded with ImageShack.us

    Nie mam możliwości wymiany na światłowód. Jak może być przyczyna i jak zaradzić.
  • Poziom 33  
    Duża jest ta maszyna?? Może klatkę Faradaya zbudować??
  • Poziom 9  
    Wymiary gabarytowe 4m x 4m x 1,5m . Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego dzieje się to na tym najdłuższym odcinku kabla ( między budynkami ) a wewnątrz nich problem nie jest zauważalny.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Bez dokładniejszych pomiarów trudno powiedzieć. Wydaje mi się, że mogą być dwie możliwości. Albo jest zakłócenie na skutek fal elektromagnetycznych, albo z powodów energetycznych. W przypadku kabli ekranowanych bardzo istotne jest wspólne uziemianie sprzętu. Tu jest przykład:Link
    Jeśli cokolwiek jest nie tak, ekranem kabla będą płynąć prądy wyrównawcze.
    Stacja zasilająca jest wprawdzie wspólna, ale przy tak dużym obciążeniu na pewno są jakiś różnice potencjałów. Same gniazda i ich uziemienie może nie wystarczyć. A nie bardzo sobie wyobrażam, aby dało się zrobić oddzielne wspólne połączenie uziemień szaf lub sprzętu.
  • Poziom 35  
    enzopage napisał:
    Kable ekranowane. Końcówki sprawdzone. Gniazdka z uziemieniami.

    A wtyczki są do kabla ekranowanego (metalowy oplot dotykający śledzia w karcie sieciowej) ? czy zwykłe przeźroczyste ?
    Zanika transmisja ethernet po uruchomieniu maszyny 25kW
    Spotkałem się już z sytuacją iż kabel był ekranowany lecz ekran wisiał w powietrzu na jednym lub obu końcach.
  • Poziom 9  
    Tak, wtyki są dokładnie takie jak na tym zdjęciu. Zarobione prawidłowo, z ekranem. Włożone bezpośrednio do switchy.
  • Poziom 16  
    Jeśli ekran w skrętce nic nie daje a z uziemieniem jest wszystko ok to zostaje tylko światłowód. Multimody są teraz w miarę nie drogie, można kupić nawet gotowy patchcord multimodowy i podpiąć do mediaconverterów. Singlemody też są w miarę nie drogie. 12 włókien to koszt około 9zł za metr. No i niestety do tego dochodzi spawanie. Koszt około 20zł za jeden spaw.
  • Poziom 43  
    A te falowniki w tej maszynie, a szczególnie falownik od wrzeciennika narzędzia posiada filtr sieciowy ? Popatrz może w schemat tej maszyny - są falowniki dające na wyjściu nawet 12 KHz przy kilkunastu amperach (duże frezarki CNC) a to już jest problem. Czym posuwy są napędzane ? Silnikami krokowymi czy silnikami DC z enkoderami ? Coś mi się wydaje, że to nie CAŁA maszyna zakłóca LAN, a jakis jej element.

    PS. Więcej o tej maszynie poproszę
  • Poziom 32  
    enzopage napisał:

    Zbadałem dokładniej pingi. Małe pingi przechodzą 100% nawet przy włączonej maszynie. Przy większych pingach jest problem.


    Wiem, że to raczej propozycja obejścia problemu niż rozwiązania, ale skoro małe pakiety przechodzą, można spróbować zmniejszyć MTU sieci. Jeśli to jeden LAN to niestety trzeba by wszędzie (na każdym komputerze), jeśli budynki mają własne podsieci a między nimi są rutery, to może wystarczy na to łącze miedzy budynkami.
  • Poziom 9  
    Jakie narzędzia są potrzebne ( minumum ) do zrobienia światłowodu ?
  • Poziom 16  
    Wszystko zależy, jeśli użyjesz gotowego patchcorda to żadne narzędzie nie będą potrzebne... a jedynie mediaconvertery po obu stronach. Jeśli jednak chcesz położyć światło np 12 włókien w ziemi, to musisz się liczyć z zaspawaniem tych włókien na patchpanelach po obu stronach. Koszt spawanie tak jak pisałem to około 20zł za jeden spaw (zależy od firmy) czyli 24 spawy po 20zł. Jedynym rozwiązaniem jest wzięcie firmy do tego. Kupowanie spawarki światłowodowej żeby zaspawać kilka włókien mija się z celem, bo jej koszt to kilkudziesięciu tysięcy zł.
  • Poziom 13  
    W elektrowniach kable UTP uziemia się tylko z jednej strony.
    Eliminacja różnicy potencjałów.Spróbuj.
  • Poziom 43  
    tomek.fr napisał:
    W elektrowniach kable UTP uziemia się tylko z jednej strony.
    Eliminacja różnicy potencjałów.Spróbuj.


    Jak chcesz kabel UTP uziemić?
    Temat zamykam, otworzę na prośbę autora tematu lub osoby, która chciałaby dodać coś konkretnego. [piterus99]