Witam, mam pewien problem, zainstalowałem sobie Kubuntu 11.10, i mam problem z dźwiękiem, a dokładnie nie mogę uruchomić dźwięku w systemie 5.1, posiadam kartę dźwiękową zintegrowaną Realtek HD Audio ALC887, posiadam 3 wejścia audio, takie jak przedstawione na foto:
Niestety grają mi tylko 2 głośniki przednie. Tylne i centralny/sub nie działają, zapewne czerwony jest interpretowany jako mikrofon, a niebieski jako coś innego, nie wiem jak to zmienić, instalowałem już sterowniki najnowsze ze strony realtek, lecz nic się nie zmienia. Mam głośniki Genius SW-HF5.1 5050v2, moja specyfikacja:
Procesor AMD Athlon x2 240 (2x2,8 GHz)
Płyta główna Gigabyte M68M-S2P rev 1.0
Karta graficzna Gigabyte Nvidia GeForce GTS450 1GB GDDR5 v.OC2
moje ustawienia w KMix:
tu jeszcze screen z AlsaMixer:
niestety nie mam więcej opcji niż analogowe stereo..
naprawdę proszę o pomoc, bo już załamuje ręce, z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie

Niestety grają mi tylko 2 głośniki przednie. Tylne i centralny/sub nie działają, zapewne czerwony jest interpretowany jako mikrofon, a niebieski jako coś innego, nie wiem jak to zmienić, instalowałem już sterowniki najnowsze ze strony realtek, lecz nic się nie zmienia. Mam głośniki Genius SW-HF5.1 5050v2, moja specyfikacja:
Procesor AMD Athlon x2 240 (2x2,8 GHz)
Płyta główna Gigabyte M68M-S2P rev 1.0
Karta graficzna Gigabyte Nvidia GeForce GTS450 1GB GDDR5 v.OC2
moje ustawienia w KMix:

tu jeszcze screen z AlsaMixer:

niestety nie mam więcej opcji niż analogowe stereo..
naprawdę proszę o pomoc, bo już załamuje ręce, z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie