Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza

Galareta 19 Dec 2011 19:11 89283 137
  • Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza
    Zhaoxin 936D - jest to niskobudżetowa stacja lutownicza produkcji chińskiej. Egzemplarz, z którym mam przyjemność "pracować", jest kupiony w pobliskim sklepie (www.diolut.pl)

Dane techniczne (Z instrukcji):
    Zasilanie: 220V 50/60Hz
    Moc kolby: 60W
    Zakres temperatur: 200 - 480°C
    ESD Safe: 0.5mV (Pewno chodzi o napięcie między grotem a uziemieniem)
    Waga: 1,6Kg

Skład pudełka:
    Stacja
    podstawka pod kolbę (Jako osobna cześć)
    Gąbka do czyszczenia grotu (Strasznie cienka)
    Kolba + zamontowany grot (24V)
    Instrukcja obsługi (po polsku dość lakoniczna + angielska)
    Gwarancja i jakaś wizytówka po chińsku.
    Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza

O dziwo cud chińskiej techniki dość dobrze sobie radzi z stabilizacją temperatury i szybko osiąga zadaną wartość, co sygnalizuje dźwiękiem. Podczas kręcenia potencjometrem wyświetlana jest temperatura ustawiona przez jakieś 2s po czym pojawia się faktyczna temperatura grota i zaczyna się grzanie - podczas regulacji stacja nie grzeje... Wyświetlacz jest widoczny nawet w mocnym świetle. Dodatkowo znajduje się obok niego dioda informująca o pracy grzałki.

Kolba dobrze się trzyma w dłoni (miałem do czynienia z kilkoma lutownicami na praktykach w szkole i ta nie wypada źle przy nich, a niektóre wyprzedza)

Porównując ją do ZD-9830C nie ma wręcz porównania, no ale jako że można ją uznać za następną półkę cenową w dół i że taką kiedyś miałem.
    Lepiej leży w dłoni, jest lżejsza, ma kabel który nie ciągnie ręki oraz łatwiej się wyjmuje i wkłada w podstawkę.
    Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza

Dodane po sugestiach z forum
    Wymiana grota jest stosunkowo łatwą czynnością ale nie polecam tego robić na gorąco;) Choć próbowałem, jest to wykonalne. Grot jest pusty w środku i jakby "nakładany" na ceramiczny element grzejny. Później na niego wchodzi rurka z nakrętką, która mocuje całość. Plastiki są spasowane raczej dobrze, nawet przy stosunkowo dużej sile nic nie trzeszczy podczas trzęsienia, nic nie lata. Do wnętrza nie zaglądałem, ponieważ mam oklejoną stację naklejkami gwarancyjnymi.
    Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza Opis - test Zhaoxin 936D - Stacja lutownicza

Ceny materiałów eksploatacyjnych:
    Groty: 9 - 17zł (Ponad 40 rodzajów)
    Grzałka: 10zł
    Cała kolba: 38zł

Podsumowując:
    Plusy:
    -Cena Lutownicy: 95zł (Allegro)
    -Faktyczna regulacja i wyświetlanie temperatury
    -Stosunkowo wygodnie leży w dłoni
    -Metalowa "miseczka" pod gąbkę do grotu
    -szybkie rozgrzewanie (20s na wyświetlaczu 20° - 325°C topienie cyny po 30s)
    -Duża ilość grotów i niska cena grzałki (by Fazi87)

Minusy:
    -Po włączeni lub regulacji 2s niż zacznie nagrzewać
    -krótki kabel zasilający
    -cienka gąbka choć po nasączeniu mocno spuchła (do 4mm)
    -Jak coś jeszcze znajdę to dopisze

Piszę z racji, że sam nie umiałem nic na temat znaleźć.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Galareta
    Level 23  
    Has specialization in: php, mysql, avr
    Galareta wrote 677 posts with rating 168, helped 14 times. Live in city Ustroń. Been with us since 2006 year.
    Fazi87
    Level 24  
    Bardzo przyjemnie czyta się taki opis :) Sam jestem użytkownikiem tego "chińczyka" a ESD safe oznacza "bezpieczny dla podzespołów czułych na wyładowania elektrostatyczne". Plusem jest też cena bo można dostać ją za mniej niż 100zł i dostępność grotów o różnych kształtach za cene 10-25zł
    michal-michalik
    Level 23  
    Troszeczkę informacji o spasowaniu materiałów i przewidywanej trwałości przydało by się. No i w kilku słowach (zdjęciach) o samym grocie, jego wymianie, czy dostępności zamiennika.
    Aha no i cenę mogłeś podać ;)

A tak bardzo ciekawie. Dzięki.
    Xaveri
    Level 17  
    Widzę, że Chińczyki poszli do przodu...
    Sam mam PT936 która nie ma takich bajerów jak pokazywanie aktualnej temperatury grota (bo ma samo pokrętło do jej regulacji i diodę led sygnalizujacy grzanie), ale uważam że sprzęt jest wart swojej ceny. Groty są dość tanie i jest sporo rodzajów grotów do różnych zadań. Jedyna wada to właśnie za krótki kabel do kolby, ja sobie wymieniłem na 1.5m - jest dużo wygodniej, a co do gąbki to jej się używa właśnie na mokro ;)
    Galareta
    Level 23  
    Do kolby własnie jest znośny (delikatnie ponad metr) zasilający ma z 60cm (nie sięga z biurka na podłogę) chyba że się im źle ucięło akurat u mnie;) A gąbkę wiem że się moczy tylko ona po namoczeniu według mnie dalej jest uboga;) w poprzedniej miałem jakieś 9 - 10 mm grubości tutaj 4

Cyna zaczyna się topić po 30S przy ustawieniu na 325*C startując lutownica całkowicie zimną licząc od włączenia do prądu. Na wyświetlaczu po 20s pokazuje się 325 a po jakiś 22s słychać piknięcie informujące o rozgrzaniu.

Gdyby kogoś interesowało mogę jeszcze opisać zasilacz PowerLab 302D ale tu już nie będzie tak kolorowo;)
    User removed account
    User removed account  
    maniak elektro
    Level 12  
    Też mogę się pochwalić posiadaniem tej stacji. Zakupiłem ją niedawno tez w diolucie. Jak za stówke to naprawde bardzo fajna stacja amatorska. Nie wiadomo jeszcze jak z jej trwałością bo mam ja może z 2 miesiące. A tak poza krótkim kablem zasilającym to widzę same plusy. Polecam wszystkim początkującym. Za tą cenę jest super. W pracy pracuję na Ayoue. Ale jak to się mówi i maluch i mercedes jeżdzi ;)
    kamilelektryk
    Level 12  
    Od dłuższego czasu mam stację Zhaoxin 936A+ (wersja z analogową regulacją bez wyświetlacza) i bardzo ją sobie chwalę. Myślę, że w tym przedziale cenowym nie da się kupić niczego lepszego. Dodatkowo w tym przedziale cenowym większość stacji dysponuje mocą 40W, a nie 60W. Oczywiście ma też swoje wady i niedoskonałości, ale nie wymagajmy cudów od stacji za niecałe 100zł
    coyot
    Level 17  
    Natomiast swoją naprawiałem wiele razy, przełamuje się przewód przy kolbie. A kto choć raz próbował to naprawić, wie o co mi chodzi. Ja używam jej "zawodowo" więc jak na sprzęt w tej cenie...... w sumie daje radę.
    hubertssss
    Level 12  
    Też posiadam tą lutownice, ogólnie bez zastrzeżeń, jedynie grot mi się zużył. Tzn. jego długość stopniowo się skracała i w obecnej chwili jest mniejszy o 3mm od tego co był zaraz po zakupie. Ale może to tylko wina mojego egzemplarza. Ewentualne zdjęcia po sylwestrze. (Łączna punktów przylutowanych tym grotem około 5000) .
    htech
    Level 11  
    Sam mam jednoroczną stację 936D. Trochę różni się od Twojej, chociażby nasadką na kolbie - Twoja jest niebieska, a moja czarna. Reszta raczej identyczna. Jest wiele wersji tej stacji, które są oznaczane ostatnią literą w nazwie modeli (A, A+, D)...

Chcę dodać, że w moim egzemplarzu szybko zużyły się elementy dołączone fabrycznie - grot szybko się zniszczył i pokrzywił (teraz mam jakieś niby japońskie, o wiele lepsza jakość), gąbka szybko się niszczy i dziurawi.

Na mojej stronie wrzuciłem skromny opis tej stacji (to tak a propos, że nie mogłeś niczego znaleźć :P) - Nie ma tam danych technicznych, bo te można znaleźć w google, ale raczej moja recenzja: http://htech.com.pl/polecane/sprzet/zhaoxin-936d/
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mam taką kolbę ze stacją 936. Używam jej sporadycznie w domu do drobiazgów. Na co dzień mam Wellera z kolba WSP80 więc wiem jak powinna wyglądać lutownica. Generalnie jest ok, choć nie jest tak wygodna jak weller: kabel kolby jest trochę za sztywny, chwyt mógłby być lepiej wyprofilowany. Uważam że grzałka powinna być lepiej spasowana z grotem, bo lutownica nie dysponuje szatańską mocą. Po dłuższej pracy chwyt jest dobrze ciepły. Grot bardzo szybko się ukruszył i posypał, ale to mało istotne przy jego cenie. Nie jest to stacja dla profesjonalisty, ale za cenę 1/12 zawodowego sprzętu można z nią czasem porwać się na SMD:)
    FoxTech
    Level 20  
    Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym temacie i ze zdziwieniem stwierdzam że w żadnej z niech nie przewinęła się nawet nazwa HAKKO( www.hakko.com ), a jest to sprawa kluczowa w temacie recenzji stacji lutowniczej która jest klonem produktu tej firmy.
    Ale po kolei. Wszystko się zaczęło od wprowadzenia na rynek stacji lutowniczej HAKKO 936 ze standardowo dołączaną do niej kolbą o oznaczeniu 907. Dopiero potem chińczycy zaczęli je kopiować nadając im co sezon to inne nazwy. Zaczęło się o ile pamiętam od AOYUE, QUICK potem było PT w międzyczasie pokazała się na rynku partia towaru pod nazwą QUAKKO i HUAKKO, następnie Yihua, WEP, BAKU itd... Doszło nawet do tego że zaczęto "produkować" te stacje w Chinach pod oryginalną marką czyli HAKKO i sprzedawać jako oryginalne. Jak dobrze są podrobione może świadczyć poniższe zdjęcie kolby oryginalnej i podrobionej:

W efekcie doszło do tego że firma HAKKO zakończyła produkcję tej stacji i całkowicie zmieniła wzornictwo swoich produktów nie wyłączając stacji hot air które również były masowo podrabiane pod wymienionymi powyżej pseudo markami które do teraz są sprzedawane na Allegro jako "oryginalne"
    Czeczen3
    Level 11  
    Czyli mogę spokojnie takową zakupić ? Właśnie się zastanawiam nad nią i chyba się zdecyduję.
    slavo666
    Level 20  
    Posiadam dwie takie stacje (bez wyświetlacza, bo to naprawdę zbędne), kupiłem je po około 60zł i tak:
    PT936 - dwa lata, przylutowała kilkaset tysięcy elementów, 70% SMD (rezystory, procki, złącza, moduły, przetwornice itp.), reszta THT. Wymieniałem raz kolbę (grzałka się ukruszyła) i kilka razy groty (są naprawdę dobre za tę cenę).
    YIHUA936 - pół roku, przebieg kilkadziesiąt tysięcy elementów, gorsza jakość wykonania niż PT, plastikowa podstawka (metalowa jest tylko podstawka na gąbkę), brak stojaka na cynę, ale o dziwo lżejszy kabel i zauważalnie mocniej grzeje niż PT. Nadaje się lepiej do elementów przewlekanych. Na razie nic nie wymieniałem. Jak widać, obie stacje się już dawno zwróciły i w dodatku są zadziwiająco trwałe (bo proste) oraz tanie. W pracy używam droższego sprzętu, a psuje się często (w dodatku mniej lutuję). Sprzęt dla amatora i profesjonalisty. Dla pewności zawsze można trzymać jedną, dwie w zapasie, bo kosztuje grosze :)
    maciekc11
    Level 13  
    Witam
    Ja też ostatnio stałem się posiadaczem owej stacji. I uderzyło mnie kilka rzeczy mianowicie na samym początku już musiałem poddać ją prowizorycznej kalibracji ponieważ temperatura grota różniła się o 40 stopni z tą wyświetlaną. Tak samo miejsce gdzie jest mierzona temperatura jest trefne. Ponieważ mierzona jest nie z grota tylko z grzałki które ma inna temperaturę niż sam grot.(Pamiętajmy o stratach ciepła) więc tutaj znajduje minus. Jednak myślę że to jest coś co się naprawdę przyda komuś kto bawi się elektroniką.
    slavo666
    Level 20  
    Dlatego nie warto się pakować w jakieś wyświetlacze i inne bajery, bo w tej klasie sprzętu (a jest to jakieś absolutne minimum) pomiar i stabilizacja temperatury nie są zbyt dokładne. Chociaż np. u siebie nie zaobserwowałem zmiany parametrów grzania. Jak raz ustawiłem "na czuja", tak mam cały czas i jeszcze mi się nie zdarzyło spalić nawet jednego elementu, a zimnych lutów może miałem ze cztery w całej karierze.

Jak ktoś szuka, to dobre są też stacje ZD929 i podobne jak np. SOLOMON, ale mają o wiele mniej trwałe groty.
    womax
    Level 11  
    Tak się składa, że kupiłem te stację kilka dni temu, jedynie co mnie wkurzyło to grot który dosłownie się wypalił po góra 2 godzinach pracy...
    MegaWaldi
    Level 11  
    Posiadam tą stacje od dłuższego czasu, lutują nią elementy SMD i THT sprawdza się w 100%. Dokupiłem różnego typu groty m.in. minifala spisuje się świetnie

Jak dla mnie nie ma minusów i polecam każdemu kto planuje zakup stacji lutowniczej.
    vobo
    Level 11  
    Też nabyłem stację lutowniczą jak w temacie za całe 79 pln na znanym serwisie aukcyjnym. Jakość wykonania całkiem przyzwoicie jak na produkt chiński. Ktoś pisał wcześniej o rozbieżności temperatury wskazywanej z rzeczywistą. Ja zmierzyłem tanim miernikiem z termoparą i na końcu grota było 160-170 stopni (przy ustawieniu na 200 stopni). Ciekawe, że w połowie grota było dużo więcej. Ustawiłem temperaturę końca grota potencjometrem "cal" na około 200 stopni. Duże straty ciepła powoduje to, że grot jest nasadzany jakby na grzałkę, ale do niej ściśle nie przylega. Co można z tym zrobić? (rozumiem, że żadne pasty nie wchodzą w grę przy temperaturze prawie 500 stopni).
    Maciek
    slavo666
    Level 20  
    Quote:
    Co można z tym zrobić?

Nic nie musisz z tym robić, jeśli nie masz problemów z lutowaniem. Przy montażu elementów odchyłka nawet o te kilkadziesiąt stopni nie robi różnicy. Po prostu ustawiasz sobie wyższą i masz spokój. Sam nastaw temperatury nie jest tak istotny jak stabilizacja, a te stacje "dogrzewają" w momencie, więc ze sprawnym modelem nie ma problemów.
    Grot nie może ściśle nachodzić na grzałkę, bo kilka zmian i musiałbyś kupować nową.
    MuNiO
    Level 26  
    Jak wygląda sprawa giętkości przewodu między kolbą a stacją?
    User removed account
    User removed account  
    lucastg
    Level 14  
    Kolba lutownicza jak i groty identyczne jak w stacjii XYTRONIC LF369D , XY168 .
    A grot minifala faktycznie godny polecenia ułatwia prace i dorównuje wellerowskiemu odpowiednikowi , tylko cena jego na znanym portalu A.. jest odrobine przegrzana , mozliwośc dokupienia szczypiec do rozlutowywania elementow smd
    maciekc11
    Level 13  
    A tak właściwie jak ten grot ułatwia to lutowanie? Bo jak patrzyłem na kształt to jakoś nie zdawało mi się że może on tak pomóc.
    odsysacz
    Level 2  
    Ja również zakupiłem 936D w jednym z Wrocławskich sklepów przy Bystrzyckiej (bo niedaleko mieszkam). Na miejscu mogłem porównać wygląd wersji D z A oraz innych firm Solomon (fajne i porządne stacyjki te solomony ale jak dla mnie trochę drogie).
    Poki co jestem zadowolony z 936D - tania i dobrze wykonane.
    Sh44dow
    Level 16  
    Całkiem niezły sprzęt jak na tak niską cenę.
    Kolba jest dość wygodna, kabel w moim egzemplarzu jest miękki i elastyczny. Grzeje stabilnie.
    Ma jednak swoje wady - przy wyższej temperaturze grzania kolba też się dość mocno grzeje.
    Grot który dostałem w zestawie był bardzo dobry, ale po zużyciu się zespolił się z tulejką, która go obejmuje i dociska do grzałki (dlatego musiałem mu trochę "pomóc" kątówką ;-) ), za to z zamiennikami bywa różnie - do moich cyna nie chce przywierać ;-).
    Evryday
    Level 9  
    Właśnie kopiłem taką samą stacje i mam pytanie do czego jest ten "niby" przycisk CAL ?