Zhaoxin 936D - jest to niskobudżetowa stacja lutownicza produkcji chińskiej. Egzemplarz, z którym mam przyjemność "pracować", jest kupiony w pobliskim sklepie (www.diolut.pl)
Dane techniczne (Z instrukcji):
Zasilanie: 220V 50/60Hz
Moc kolby: 60W
Zakres temperatur: 200 - 480°C
ESD Safe: 0.5mV (Pewno chodzi o napięcie między grotem a uziemieniem)
Waga: 1,6Kg
Skład pudełka:
Stacja
podstawka pod kolbę (Jako osobna cześć)
Gąbka do czyszczenia grotu (Strasznie cienka)
Kolba + zamontowany grot (24V)
Instrukcja obsługi (po polsku dość lakoniczna + angielska)
Gwarancja i jakaś wizytówka po chińsku.

O dziwo cud chińskiej techniki dość dobrze sobie radzi z stabilizacją temperatury i szybko osiąga zadaną wartość, co sygnalizuje dźwiękiem. Podczas kręcenia potencjometrem wyświetlana jest temperatura ustawiona przez jakieś 2s po czym pojawia się faktyczna temperatura grota i zaczyna się grzanie - podczas regulacji stacja nie grzeje... Wyświetlacz jest widoczny nawet w mocnym świetle. Dodatkowo znajduje się obok niego dioda informująca o pracy grzałki.

Kolba dobrze się trzyma w dłoni (miałem do czynienia z kilkoma lutownicami na praktykach w szkole i ta nie wypada źle przy nich, a niektóre wyprzedza)
Porównując ją do ZD-9830C nie ma wręcz porównania, no ale jako że można ją uznać za następną półkę cenową w dół i że taką kiedyś miałem.
Lepiej leży w dłoni, jest lżejsza, ma kabel który nie ciągnie ręki oraz łatwiej się wyjmuje i wkłada w podstawkę.

Dodane po sugestiach z forum
Wymiana grota jest stosunkowo łatwą czynnością ale nie polecam tego robić na gorąco;) Choć próbowałem, jest to wykonalne. Grot jest pusty w środku i jakby "nakładany" na ceramiczny element grzejny. Później na niego wchodzi rurka z nakrętką, która mocuje całość. Plastiki są spasowane raczej dobrze, nawet przy stosunkowo dużej sile nic nie trzeszczy podczas trzęsienia, nic nie lata. Do wnętrza nie zaglądałem, ponieważ mam oklejoną stację naklejkami gwarancyjnymi.

Ceny materiałów eksploatacyjnych:
Groty: 9 - 17zł (Ponad 40 rodzajów)
Grzałka: 10zł
Cała kolba: 38zł
Podsumowując:
Plusy:
-Cena Lutownicy: 95zł (Allegro)
-Faktyczna regulacja i wyświetlanie temperatury
-Stosunkowo wygodnie leży w dłoni
-Metalowa "miseczka" pod gąbkę do grotu
-szybkie rozgrzewanie (20s na wyświetlaczu 20° - 325°C topienie cyny po 30s)
-Duża ilość grotów i niska cena grzałki (by Fazi87)
Minusy:
-Po włączeni lub regulacji 2s niż zacznie nagrzewać
-krótki kabel zasilający
-cienka gąbka choć po nasączeniu mocno spuchła (do 4mm)
-Jak coś jeszcze znajdę to dopisze
Piszę z racji, że sam nie umiałem nic na temat znaleźć.
Cool? Ranking DIY