Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UPS ORVALDI INV 12-500W do CO - warto kupić?

marekiwz 19 Dec 2011 22:28 8826 11
    marekiwz
    Level 13  
    Witam.
    Zastanawiam się nad zakupem UPS ORVALDI INV 12-500W. Na elektrodzie ogólnie sporo jest tematów o awaryjnym zasilaniu, ale brakuj opinii na temat tego właśnie sprzętu a na aukcjach są tylko nowe. To jakaś nowość czy jak? Parametrami byłby dla mnie wystarczający w komplecie z aku żelowym ok 70Ah. Chciałem zapytać:
    1. o awaryjność,
    2. o to czy na tym LCD wskazuje w miarę dokładnie stan naładowania,
    3. czy można podłączyć aku samochodowy,
    4. czy można mostkować akumulatory,
    5. jak długo się ładuje taki aku na tym sprzęcie,
    6. może przychodzi wam do głowy coś jeszcze na temat tego UPSa
    A może ma ktoś do sprzedania używany, albo wie gdzie kupić tańszą używkę?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Witam,
    Np. GEMBIRD POWER CUBE 650VA kosztuje niecałe 160 zł z akumulatorem i gwarancją.
    Po co Ci wyświetlacz ? To masz ustawić i ma działać i ..... przez długi okres czasu zapominasz że to masz (ze swojego wycieram nieraz kurz :D ).
    Mostkować akumulatory można (mam nadzieję że chodzi Ci o podpięcie dwóch równolegle aby zwiększyć pojemność). Nie radzę używać akumulatorów samochodowych.
    Mam nadzieję, że masz świadomość , że to nie działa tydzień w trybie podtrzymania.
    marekiwz
    Level 13  
    Dam rękę że nie jest to czysty sinus. Poza tym 7Ah starczy pewnie na ok. 30min. Oczywiście wiem że to nie jest po to aby podtrzymac piec przez tydzień, ale jak jestem w pracy przez 8h to idealnym rozwiązaniem jest ups z zewnętrznym aku, który bez problemu tyle wytrzyma. Sporo też czytałem, że sinus to podstawa aby nie uszkodzic podpiętego sprzętu.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    marekiwz wrote:
    Dam rękę że nie jest to czysty sinus.

Aby ten Orvaldi przesłał idealny sinus podczas pracy z sieci musiał byś się wyposażyć w :
    1) Przewód zasilający np. TAKI TAKI ;
    dodatkowo oczywiście ...... (mam wymieniać czy wystarczy ? :D )

PS
    U mnie na podobnej klasie sprzętu chodzą np. oscyloskopy o paśmie kilku GHz i raczej im by to bardziej mogło przeszkadzać niż aparaturze C.O.
    Aby coś wytrzymało 8 h trzeba sprawdzić jaki ma to pobór prądu ale nie licz na to, że wyjdzie to "tanio" tym bardziej, że sprzedawca może w końcu przekonać, że warto by się już zabezpieczyć na ewentualny wyjazd wakacyjny a to nie 8 h tylko 21 dni :D .
    marekiwz
    Level 13  
    Mimo wszystko prosiłbym o wyrażenie opinii na temat tego właśnie sprzętu.
    JaR_o
    Level 10  
    Witam.Podzielę się opinią na temat INV 12V 500W który używam od ponad roku w mojej kotłowni. Jest mały, posiada czytelny wyświetlacz na którym znajdują się informacje o stopniu rozładowania akumulatora ( ważna rzecz jeśli nie wiemy kiedy nastąpił zanik zasilania i jak długo pracuje ) oraz w procentach wielkość obciążenia.
    Jedyną wadą to wentylator i jego głośna praca ale konieczny do chłodzenia podczas pracy na akumulatorze i podczas jego ładowania. W mojej kotłowni zasila piec kondensacyjny Junkers i kominek ze sterownikiem Tatarek Wojtuś w sumie 300W.Radzi sobie bez problemu a co najważniejsze pompy nie buczą bo INV ma czysty sinus. Jednym słowem polecam. Ja kupiłem w sklepie w Krakowie www.mse.pl.
    Można kupić i odebrać osobiście w sklepie.
    smilingface
    Level 1  
    Witam,
    planuję zakup tego urządzenia, chciałbym spytać jakiej pojemności akumulator masz dołączony do invertera? Czy testowałeś może czas pracy przy określonym obciążeniu?
    A tak poza tym opinia bardzo cenna.
    marekiwz
    Level 13  
    W końcu konkretna odpowiedź na moje zapytanie. Dołączam się jeszcze z pytaniem do mojego przedmówcy. Dziękuję, pozdrawiam.
    JaR_o
    Level 10  
    Do INV 12V 500W mam podłączony akumulator żelowy Vipow 75 Ah ( zdecydowanie polecam akumulator żelowy). Czas pracy jest różny bo pompy nie pracują w trybie ciągłym. ( 220 W czas pracy około 5h ) Można to przeliczyć za pomocą wzoru Ah*12*0.9 wynik podzielić przez sumę obciążenia urządzeń podłączonych do inwertera. Wynik jest w miarę dokładny.
    Cardesigner
    Level 16  
    Witam kolegów temat roszke odległy oal nie bede zakładał nowego moze ktos odpisze...

Potrzebuję zasilacza UPS z akumulatorem dla pieca CO z 2 pompkami,wentylatorem i podajnikiem tłokowym z silnikiem 500W?

Jest to w ogóle realne do zrobienia?
    Martwi mnie silnik 500w...

Czy ORVALDI 1KW podoła?
    cypeks
    Level 12  
    Panowie, proszę o pomoc.
    Posiadam kocioł kondensacyjny Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3 C 23 S 5300. Kupiłem do niego przetwornicę z UPS'em VOLT IPS-600 sinus do tego akku żelowy 55Ah.
    Problem polega na tym, że piec nie potrafi wykryć czy płomień jest odpalony i po kilku próbach wystartowania zatrzymuje się i zgłasza błąd.
    Pytanie do użytkowników, czy ktoś z użytkowników używał ORVALDI z którymś z kotłów serii Cerapur Smart, lub czy miał podobny problem ze startem pieca i go rozwiązał.

Wyczytałem, że problem z wystartowaniem pieca na INV bierze się stąd, że większość przetwornic nie ma zdefiniowanej fazy i czujnik w kotle nie potrafi wykryć płomienia. Po zmierzeniu napięć na wyjściu przetwornicy faktycznie dziwnie to wygląda:

między L - N : 225V
    między L - PE 112V
    między N - PE 112V

myślę, że z tego bierze się mój problem. Czy ktoś z posiadaczy ORVALDI mógłby zmierzyć w/w napięcia?
    cypeks
    Level 12  
    Problem zażegnany. Po lekturze internetu i konsultacji z fachowcem wpiąłem w rezystor 2,5MOhm i mocy 500mW miedzy zaciski N i PE w piecu.

Pytanie do użytkowników Orvaldi:

Przy jakim napięciu akumulatora UPS traktuje go jako 100% naładowany i czy przy pełnym naładowaniu akumulatora i pracy w trybie czuwania mieli powietrze wentylatorem?