Pare dni temu wracałem z pracy i nagle zgasło mi auto ( moja Vectra A, 1.6 8V, C16NZ). Kręciłem ale nie chciał odpalić ani na gazie ani na benzynie, ani też "na popych" - czego nie powinno się robić. Zaholowałem go do garażu, i sutuacja wygląda tak: silnik kręci tak jakby chciał zapalić ale coś go dławi, cewka jest dobra (pomierzona, wyczyszczona itp), jest iskra na wszystkich świecach. Zczytałem błedy silnika: pokazuje kod 33: czujnik ciśnienia w kolektorze - za wysokie napięcie - przerwa w obwodzie. Sprawdziłem ten czujnik: wężyk gumowy OK, miałem jeszcze dwa inne takie czujniki które podmieniłem i dalej wychodzi ten błąd. Zastanawiałem się czy nie siadł i czujnik halla w aparacie zapłonowym, ale gdzieś na forum wyczytałem ze jakby on siadł to nie miałbym iskry, a iskra jest. Zastanawiam się czy nie wymienić modułu zapłonowego bo być może ten który mam daje za małą iskrę. Sprawdziłem pompkę paliwową: ona tez jest dobra - podaje paliwo (wypiąłem wężyk który doprowadza paliwo i jak przekręciłem stacyjkę to "siknęło" z niego paliwo. Założyłem "nowy" aparat zapłonowy, który zakupiłem na Allegro. Na nim też silnik nie odpalił, zachowuje się dokładnie tak samo jak na poprzednim. Nie wiem już za co się chycić?. Pokazuje dalej kod błędu 33: czujnik cisnienia w kolektorze za wysokie napięcie - przerwa w obwodzie. Spradzałem ten gumowy wężyk, jest OK, podmieniłem jeszcze ten czujnik, mam 2 inne ze szrotu. I tak samo na wszystkich. Zastanawia mnie też jedno: w okolicach kolektora zauważyłem małe ilości benzyny, napewno nie kapie mi ona z przewodu którym doprowadzana jest ona do kolektora, ani z przewodu powrotnego. Może to ma jakiś wpływ na to że nie odpala?, zastanawiałem się tez czy nie siadł mi wtryskiwacz?, myślę też żeby sprawdzić kompresję silnika bo być może mój silnik juz zakończył żywot, hiihihi. Chciałem jeszcze dodać że wnioskuję iż to nie jest wina aparatu zapłonowego, na tym który dostałem z Allegro: jest iskra na świecach, palec się obraca. Zastanawiam się też czy nie padł głowny sterownik silnika (komputer). Pompka paliwa dział: podaje benzynę.Proszę o pomoc i pzodrawiam.