Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

STEP 24E03T (SONY GDM W900) - 24 cale Trinitron - problem

Hipcio 15 Gru 2004 01:18 1838 6
  • #1 15 Gru 2004 01:18
    Hipcio
    Poziom 11  

    Witam!

    Mam taki nietypowy (?) problem z monitorem STEP'a:
    Chodzi o to, ze na ekranie wystepuje taki objaw, jakby cos gdzies nie kontaktowalo, nie laczylo.
    Konkretnie rzecz ujmujac pojawiaja sie takie czarne, poziome linie "latajace" sobie po calym ekranie, przy czym ich "kumulacja" jest najczesciej w gornym obszarze ekranu (rzadziej po lewej stonie).

    Jest to efekt b. podobny do zaklocenia spowodowanego przez tel. komorkowy, z ta roznica, ze ekran w tym czasie nie drzy - jest stabilny jak skala.

    Ten objaw pojawia sie niezaleznie od tego czy monitor jest rozgrzany czy zimny - po prostu pojawia sie w niespodziewanym momencie i rownie szybko znika. Czasami juz od momentu wlaczenia zimnego monitora sa te "zaklocenia" Slowem - nie zalezy to od temperatury "elektroniki" (wiec wykluczam przegrzewanie sie czy cos w tym stylu jakiegos elementu).
    Obecnie od kilkunastu godzin jest OK (w tym czasie wl/wyl monitor), ale nie wiem kiedy znow dostnie "napadu"...

    Aha - ekran w tym czasie nie "pompuje" ani nie "strzela" (raczej wykluczam trafopowielacz), wszystkie kolory normalnie swieca (jezeli nie wejdzie na nie te "zaklocenie", bo w tym miejscu jest po prostu czarny ekran :p ). Ba, nawet nie slychac aby w monitorze cos tam sie "spawalo".
    Nic - kompletna cisza.

    Podejrzewam, ze moze cos byc z synchronizacja poziomą badz pionowa, czyli, ze cos gdzies nie laczy.

    I nie zalezy to od wejscia (BNC czy HD15).
    Aaaa - na menu OSD tez to widac, czyli, ze problem braku pewnego kontaktu lezy gdzies blisko PK (te cala przelutowalem, nawet rozdzielilem ja od dziala - wyciaglem z podstawki, bo podejrzewalem, ze moze tu lezy problem niepewnego kontaktu).
    No i praktycznie wszystkie zlaczki (kable) takze sprawdzilem (do poszczeglnych plytek ciezko sie dostac, bo wszedzie ekran na ekranie - caly monitor, z wszystkich stron jest obity blacha - nawet trafa w zasilaczu dostaly osobne, aluminiowe kubki :p ). Widac, ze STEP (Sony) wzielo sobie mocno do serca przeciwdzialanie zakloceniom (nie mowiac juz o pierscieniach ferrytowych na kazdej wiazce kabla) :p

    Aha - walniecie monitora w bok czy jego potrzasniecie (nawet dosc solidne ;) ) rowniez nie pomaga :(
    Zmiana rozdzielczosci/czestotliwosci odswiezania takze nie.

    Gdzies jest cholerny zimny lut - pytanie tylko GDZIE?!

    A moze winne sa 2 przekazniki, ktore slychac przy wlaczeniu, wyborze wejscia, zmianie rozdzielczosci badz czestotliwosci odswiezania (sa one umieszczone chyba ze wzgl. bezpieczenstwa - najpierw "elektronika" sprawdza czy ustawiona rozdzielczosc/czestotliwosc miesci sie w zakresie akceptowalnym przez monitor, a pozniej je zalacza - heh, na chlopski rozum znajduja sie one na torze odchylania poziomego i pionowego - chyba, ze sie myle - nie mam do niego schematu - stad moje domysly, tzn. na Elektrodzie jest on dostepny, ale potrzeba jakichs punktow aby go pobrac :p )?
    Tyle, ze z tych przekanikow nie wydobywaja sie jakiekolwiek podejrzne efekty "spawania" czy cos innego, co by wskazywalo na niepewny kontakt stykow. Nic. Cisza.

    Moze Szanowne grono Grupowiczow mi pomoze?

    Sorry za przydlugi text...

    W zalaczniku zamiescilem (nieudolne) proby sfotografowania objawow tej usterki (prosze zwrocic na ciemniejszy obraz na gornej krawedzi ekranu oraz na poziomy, czarny pas na srodku)

    0 6
  • #2 15 Gru 2004 03:45
    Hipcio
    Poziom 11  

    Moze krotki filmik uchwyci lepiej ten problem (prosze zwrocic uwage, ze te "zaklocenia" lataja po calym ekranie - kamerka w aparacie cyfrowym nieudolnie to pokazuje, wskutek malej ilosci kl/s - ale cos tam widac).

    0
    Załączniki:
  • #3 15 Gru 2004 07:58
    Awdeg
    Poziom 26  

    Nie oglądałem filmu ,bo trudno abym oddał 3,5 punkta za to że chce pomóc.
    opisana usterka wskazuje na uszkodzenie CXA 2043 Q koszt ok. 200zł.W tym monitorze wymiana jest opłacalna.

    0
  • #4 15 Gru 2004 11:44
    Hipcio
    Poziom 11  

    Sorry, to nie moja wina, ze Elektroda naliczyla sobie 3.5 pkt za ten plik z filmikiem (ja ustawilem licznik na 0.0)....

    A ten scalak, to nie wiem czy jest winny - dlaczego np. NIE ZALEZY to od "rozgrzania" monitora?
    Czasami problem pojawia sie zaraz po wlaczeniu monitora, a czasami po kilku godzniach uzytkowania.

    Od 2 dni jest OK. Oby tak dalej :)

    Ale co zrobic jak juz nie bedzie OK...?

    Dodano po 5 [minuty]:

    A co do tych scalakow (CXA 2043) to ten monitor ma ich ilosc sztuk 2 (leza obok siebie), wiec (ewentualnie) jakby byl(y) do wymiany, to koszt naprawy wzroslby dwukrotnie...
    No, ale faktycznie monitor wart jest naprawy :D

    0
  • #5 16 Gru 2004 09:45
    Hipcio
    Poziom 11  

    Hmm, na razie od 3 dni monitor swieci (prawie) normalnie.

    Napisalem >prawie<, bo od czasu do czasu widac na ekranie zaklocenia podobne do tych, co wprowadzaja telefony komorkowe (takie "podskorne" zaklocenia - wiecie o co chodzi :p ), z ta roznica, ze obraz w tym czasie nie drży - jest stabilny jak skala.

    Ale juz te duze czarne, poziome pasy i linie, "latajace" po calym ekranie (z kumulacja na gorze obrazu) zniknely.

    Sa od czasu do czasu te "podskorne".
    Jak pisalem wczesniej - efekt jest taki (na chlopski rozum), jakby gdzies nie bylo pewnego kontaktu, styku.
    Tylko GDZIE?

    Jakies sugestie?
    Czy faktycznie taki efekt wprowadza uszkodzony scalak(i)?


    --------
    Dzisiaj, tj 17.12 zauwazylem dodatkowo nastepujacy efekt (foto):

    0
  • #6 17 Gru 2004 17:33
    Hipcio
    Poziom 11  

    Kurcze, dlaczego jak ustawie prowizje 0.00 pkt. to jest napisane, ze prowizja dla pliku wynosi iles tam pkt???
    Kompletnie nierozumiem...

    Bede musial te fotki umiescic na jakims serwerku - chyba, ze ktos poswieci ten ulamek pkt dla oblookania ich sobie ;)




    Update:
    Usunalem prowizje - po prostu pliki musza miec objetosc mniejsza od 130kB :p
    Aaaa - na na nieco rozjechane kolory nie zwracajcie uwagi - reka mi drzala przy robieniu fotek, a poza tym zbieznosc idzie ustawic w OSD monitora.
    Dodam jeszcze to, ze "zjawiska" ktore opisalem w poprzednich postach nadal wystepuja :( ...

    0
  • #7 16 Sty 2005 04:13
    Hipcio
    Poziom 11  

    PROBLEM ROZWIĄZANY!
    Monitor działa. Zawiozłem go do serwisu.
    Ale nie była to wina scalaka 2043...
    Serwisant niezbyt chętnie mówił gdzie i co dokładnie wymienił - bąknął tylko, że usterka leżała gdzieś na torze RGB (ale nie wzmacniacze - mówił że przed nimi - chyba :p) i było do wymiany kilka tranzystorów oraz diód Schottky'ego.
    No, a same elementy kosztowały blisko 200zł :( - pewnie te diody zawyżyły cenę...

    Swoją drogą schemat tego monitora umieszczony na Elektrodzie jest NIEKOMPLETNY!!!!
    Jest pokazana tylko część zasilająca!

    Dodano po 10 [minuty]:

    Dodam jeszcze to, że ten serwisant z takim problemem (jego rozwiązaniem) w ciągu kilku lat pracy w serwisie (i to autoryzowanym przez Sony) spotkał się TYLKO raz.

    0