Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] daily iveco 35c15 spadek mocy, szarpanie, siwy dym

1boszcz 20 Dec 2011 21:27 7371 4
    1boszcz
    Level 9  
    Jak w temacie, autko ma spadki mocy, na wyższych obrotach tzn 2500 tys (przy rozpędzaniu lub jeździe pod górkę) bardziej objawia się to 1-2 sekundowymi szarpnięciemi, w czasie takiego szarpnięcia puszcza siwego dyma.Zauważyłem że gdy jadę ze stałą prędkością to te przerwy są regularne (choć nie zawsze) ok. co 6 sekund. Czasami te objawy znikają ale ostatnimi czasy zdarza się to już rzadko i jest co raz gorzej. 10 tys km temu wymieniane były pierścionki bo wywalało olej odmą, problem o którym mówię zaczął się pojawiać jakieś 5 tys temu. autko bierze olej stąd te siwe dymki zapewne, ale co jest przyczyną? Turbina? Przy jeździe ponizej 2 tys obr czyli wtedy gdy turbina nie jest aktywna problem nie występuje. Silnik 2.8 2001r 250 tys przebieg
    tuningowiczek
    Level 10  
    Dużo oleju bierze?
    mocu
    Level 13  
    Sprawdź filtry odmy. Jeżeli masz je brudne, to kompresja w misce olejowej będzie tak duża, że może nawet wywalać olej przez turbinę. Ja tak kiedyś miałem. Wystarczy odkręcić korek wlewu oleju. Jak mocno dmucha to już wiadomo. U mnie ciśnienie było tak wysokie, że wypluwało olej przez wskaźnik bagnetowy.
    perix23
    Level 1  
    Witam kolego/otoz jezeli chodzi o twoj problem to ostatnimi czasy mialem ten sam problem przy wcisnieci pedalu gazu auto tracilo moc nieraz i gaslo i swiecil sie wtrysk i niemoglem z mechanikiem dowiesc co jest przyczyna awari.
    Jednak ostatnio okazalo sie ze byla to wina wtryskow i po ich wymianie narazie samochod jezdzi i nic sie w nim nie dzieje wiec poszukaj przyczyny przy wtryskach(o ile nie same wtryski)pozdrawiam
    1boszcz
    Level 9  
    Przyczyna był zapychający się filtr paliwa parafiną. Wystarczyło zmienić filtr i stację benzynową.