Witam , mam problem z odpaleniem kotla olejowego ulrich wertich wo15.Byl serwisant,wyczyścil kociol, palnik,komin. wymienil dyszę i to na tyle.Nie mial analizatora spalin/ przepraszam mial ,ale niesprawny/,nie mial dokumentacji odnośnie ustawiania odleglości dyszy ,nie mial manometru, aby sprawdzic cisnienie na pompie olejowej skasowal 300 zl. i pojechal., a kociol ma następujące objawy:
Jak jest zimny bez "resetu" nie zastartuje,po kikakrotnym wcisnięciu resetu slychać jak uruchamia się silnik wentylatora i następuje proba zapalenia.Nie pali! wciskam więc reset po raz drugi lub trzeci i wtedy wydostaje się ze srodka z komory palnika dymek troche go poszarpie i zaczyna palić.Z komina wywala się ciemny dymek , ale po chwili kociol pali jak zegarek -dymu prawie nie widać.
Mogę wtedy używać c.o. i wode użytkową . wszystko chodzi jak należy.
Problem pojawia się dopiero jak kociol ma przestoj/jak się wychlodzi/-wylącza się / i to zarowno na podgrzewaniu wodu użytkowej jak rownież po nastawieniu temp.na grzanie na c.o. na programatorze.
Wtedy zabawa zaczyna się na nowo .reset kilka razy i dopiero startuje.
Ja podejrzewam ,że może trzeba wymienić elektrodę zaplonową /nie byla wymieniana od początku instalacji kotla tj. od 2005 r./, a może kondensator????
Gdzie kupić zamowić elektrodę , lub inne części do tego typu kotła?
pozdrawiam Zenon
Dodano po 2 [godziny]:
Kocioł Ulrich wertich wo15 -nie chce się włączyć c.d.
nie napisałem ,że to wyłaczenie jest wyłaczeniem "awaryjnym",gdyż sygnalizuje o tym lampka na kotle "Misfere"!!!!
Dzisiaj było to samo -RANO MARSZ DO KOTŁOWNI - RESET 3 RAZY I KOCIOŁ
RUSZYŁ I CHODZI JAK TRZEBA !!!!!!!!!! U NAS DZISIAJ O GODZ. 7-EJ JEST 15 ST.MINUS!!
to tyle uzupełnienia , pozdrawiam Z.
Jak jest zimny bez "resetu" nie zastartuje,po kikakrotnym wcisnięciu resetu slychać jak uruchamia się silnik wentylatora i następuje proba zapalenia.Nie pali! wciskam więc reset po raz drugi lub trzeci i wtedy wydostaje się ze srodka z komory palnika dymek troche go poszarpie i zaczyna palić.Z komina wywala się ciemny dymek , ale po chwili kociol pali jak zegarek -dymu prawie nie widać.
Mogę wtedy używać c.o. i wode użytkową . wszystko chodzi jak należy.
Problem pojawia się dopiero jak kociol ma przestoj/jak się wychlodzi/-wylącza się / i to zarowno na podgrzewaniu wodu użytkowej jak rownież po nastawieniu temp.na grzanie na c.o. na programatorze.
Wtedy zabawa zaczyna się na nowo .reset kilka razy i dopiero startuje.
Ja podejrzewam ,że może trzeba wymienić elektrodę zaplonową /nie byla wymieniana od początku instalacji kotla tj. od 2005 r./, a może kondensator????
Gdzie kupić zamowić elektrodę , lub inne części do tego typu kotła?
pozdrawiam Zenon
Dodano po 2 [godziny]:
Kocioł Ulrich wertich wo15 -nie chce się włączyć c.d.
nie napisałem ,że to wyłaczenie jest wyłaczeniem "awaryjnym",gdyż sygnalizuje o tym lampka na kotle "Misfere"!!!!
Dzisiaj było to samo -RANO MARSZ DO KOTŁOWNI - RESET 3 RAZY I KOCIOŁ
RUSZYŁ I CHODZI JAK TRZEBA !!!!!!!!!! U NAS DZISIAJ O GODZ. 7-EJ JEST 15 ST.MINUS!!
to tyle uzupełnienia , pozdrawiam Z.