Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)

Gajnnny 21 Dec 2011 19:03 4743 10
  • #1
    Gajnnny
    Level 2  
    Witam,
    Przeryłem chyba połowę internetu i nie potrafię sobie poradzić z problemem. Mianowicie mam małą sieć domową, która wygląda tak, że jest modem, do niego jest podłączony ruter TP-LINK i teraz od rutera idą dwa połączenia: jedno idzie kablem do kompa stacjonarnego (z syst. XP Home), a drugie połączenie jest bezprzewodowe WI-FI do laptopa z systemem Windows 7.
    Oba komputery się pingują, skonfigurowałem połączenie z netem - na obu komputerach jest internet.
    Oba komputery są w tej samej grupie roboczej o nazwie WORKGROUP. Chciałbym udostępnić, np. na XP jakiś katalog z plikami tak bym mógł sobie na laptopie zmapować ten udostępniony folder i sobie te pliki otwierać na lapku. I oczywiście też w drugą stronę.
    Niestety mam problem tego typu, że te komputery się nie widzą. Na XP mam włączone udostępnianie plików i w grupie roboczej widzę swój komputer (ten z XP), tzn. jego nazwę i w nim są pliki udostępnione. Klikam "wyświetlaj komputery grupy roboczej" i tam to się wyświetla. Czyli ogólnie jest tak Moje miejsca sieciowe -> Cała sieć -> Microsoft Windows Network -> Workgroup i tam nazwa kompa stacjonarnego.
    Na Win7 też widzę nazwę swojego komputera (lapka). Komputery mają oczywiście inne nazwy. Mam tam Cała sieć -> nazwa komputera i tutaj udostępnione pliki z laptopa.
    No i krótko mówiąc komputery w ogóle się nie widzą. Jak to zrobić? Jak zrobić, żeby udostępniać sobie nawzajem pliki?

    Jeszcze mam problem z programem LanChat. Początkowo, po skonfigurowaniu internetu było wszystko dobrze, tzn. jak pisałem na stacjonarnym XP to wpisy wyświetlały się na lapku i odwrotnie. Po jakimś czasie nagle na XP coś się stało i jak piszę na XP to nic nie widać w ramce co piszę, ale na lapku jest to widoczne. Na XP nie wyświetla się też użytkownik (nazwa laptopa) na liście. Nie wiem co się z tym stało.

    Z góry dzięki za pomoc.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Start/uruchom:
    \\IP_KOMPUTERA_DRUGIEGO
    [enter]

    czy to działa ?

    czy na XP masz konto gościa załączone ?
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #3
    kiss39
    Level 38  
    Witam


    Przyczyna tkwi w zasadzie działania Rauter-a, który może działać bądź to w trybie WIFI lub kablowym.

    SPRAWDŹ DWIE OPCJE - oddzielnie pierwszą w trybie WIFI a druga z podłączonym kablem do komputera z systemem XP i WIN7.

    Reset rautera -- przywrocenie ustawień fabrycznych jak zadziala udostepnianie " konfigurujesz klucze WEP itd.

    Reuter może działąć jako Switch czyli łączy Komputery wymienia sie plikami i itd..a wiec sieć wewnętrzna LAN czyli możesz odłączyć kabel. od internetu na czas testu.



    1)Opcja pierwsza tryb WIFI.
    Komputer jest z tego co się domyśłam podłączony kablem do rautera -sprobuj wyłaczyc karte sieciową RJ45 zintegrowana z płytą główna w Biosie na czas testu. Zamontuj USB WIFI.

    a). Komputery uruchomione z systemami Xp i Win7.
    b). Utworzone te same grupy robocze (odzielne nazwy dla komputera ):np:
    -- grupa robocza :DOM dla dwóch taki sama - XP i Win7
    -- nazwa komputera z system XP : KompXP
    -- nazwa komputera z systematem WIN7 : KompWIN7

    c).Podłączenie do sieci WIFI "Routera " KOmputera z WIN7 i XP.
    d). sparwdzamy komputery czy pingują z "rauter-Switch"taki to jest schemat :


    KOP(XP)WiFi )))) ((((WiFIRauter-switch)

    KOP(Win7)WiFI)))

    sprawdzasz PINGI Odpalasz w Komputerze z(XP)>>Uruchom>>wpisujesz "Cmd" w oknie wpiszesz ip Routera (Brame domyslna: np:192/168.1. 4 powino byc 0% utraty pakietów.

    w taki sam analogiczny sposób wykonujesz sprawdziania pingów z switch-rauter na laptopie z WIN7.

    e). Przy teście pozytywnym PINGÓW dalsza e postwpowanie to metoda tworzenia sieci LAN: (rauter-Switch)
    ----Ssytem XP odpalasz Pan.Sterowanie >>>Połaczenia Sieciowe>>i z Lewej masz "Konfiguruj siec w domu lub w małej firnmie">>"DALEJ" >> INNE|>>trzeba wybarć odpowiedni schemat (rautera!) czyli (koncentaror sieciowy)

    Dodano po 21 [minuty]:

    ten sposob..> Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)

    Jezeli wcześniej nie wpisałeś Nazwy komputera i Grupy-Roboczej to będziesz mógł to teraz wpisać a jak tak to pozastawiać bez zmian klikać "DALEJ" i przejśc do następnego etapu.
    W nastepnym etapie kreatora zaznaczasz "Włącz udostępnianie Plików i drukarek" >>Dalej>>moż na i tak "Przygotowujesz PUSTY PEDRIV USB" i wybierasz metode>>

    Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)

    z tak zapisaneym plikiem na PEN Drive USB odpalsz plik w systemie WIN7 i się powinno skonfigurowąż automatycznie.

    SPOSÓB DRUGI KABEL RJ-45 anologiczna sparwa jak w przypadku w Trybie WiFI tyko ze wystepuja kable RJ-45, które muszą być sprawne,czyli podłaczasz KOMPUTER------KabelRJ45-----RauterSwitch i sprawdzasz wpisując tak "ping 198.168.1.X (X) to -----Brama Domyślna Rautera, wynik powinien być pozytywny "czyli 0% start mówiący o tym ze kabel jest OK. (TESTERY KABLI SIECIOWYCH *)

    Ponownie włączasz komputer aby nowe zmoany weszły w zycie :)
  • #4
    Gajnnny
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Na początek powiem, że sprawa z LANczat już nieaktualna. Omyłkowo włączyła mi się zapora windowsowska i mi zablokowało ;)
    Komputery natomiast nie widzą się dalej.

    bogiebog wrote:
    Start/uruchom:
    \\IP_KOMPUTERA_DRUGIEGO
    [enter]

    czy to działa ?

    czy na XP masz konto gościa załączone ?

    Nie działa. Gdy na XP wpisuję \\adres_lapka to dostaję błąd o niemożliwości odnalezienia określonej ścieżki, natomiast na lapku z win7 wpisuję \\adres_xp to mam komunikat o niemożliwości uzyskania dostępu do podanego adresu.
    Konto gościa mam wyłączone. Jednakże próbowałem włączyć na XP i też nic to nie pomogło.

    @kiss39
    Troszeczkę skomplikowane. Nie posiadam USB WIFI niestety, ale spróbowałem spingować bramę sieciową (zarówno z XP stacjonarnego połączonego kablem z routerem jak i z lapka z Win 7 połączonego przez wi-fi z routerem) i dostaję, tak jak piszesz, wyniki takie, że wysłano 4 pakiety, odebrano 4, utracono 0. Czyli rozumiem, że to jest ok i mam przejść do punktu e)?
    Tę konfigurację sieci w domu lub małej firmie robiłem inaczej bo przy pytaniu "Czy chcesz użyć udostępnianego połączenia?" wybierałem "Tak coś tam (zalecane)". Może w tym tkwi błąd. Spróbuję wybrać "Nie" a potem "inne" itd. jak piszesz.
    Czy tą konfigurację sieci w domu i firmie można przeprowadzić osobno na obu komputerach czy wymagane jest przeniesienie jej na laptop z Win 7 za pomocą, np. pendrive?

    Pokombinuję, w każdym razie wyniki testów są pozytywne. Oba komputery pingują bramę.
  • #5
    bogiebog
    Level 43  
    Używasz na pewno "\\" a nie "//" ?
  • #6
    kiss39
    Level 38  
    Witaj ponownie
    Gajnnny właśnie pokombinuj metodą prób i błędów a działać musi, ZAINSTALUJ -komponenty sieciowe Usługi, protokoły może jakiegoś brakuje, po każdej znacznej zmianie resetuj komputer i testuj.
    Gajnnny to nie musi być WiFi na USB to może być np: Access Point bedzie pracował jak WIFI połaczony z kartą sieciową odpowiednio z konfigurowany w trybie "Client" moim zdaniem ten rauter bedzie pracował albo w trybie WIFI albo z kablem nie będzie miał trybu Auto. Jak pytania odnośnie konfiguracji AP to na gg.
  • #7
    Gajnnny
    Level 2  
    bogiebog wrote:
    Używasz na pewno "\\" a nie "//" ?
    Na 100%


    Niestety kiszeczka z tym kreatorem.
    Zrobiłem zgodnie z zaleceniem. Przeprowadziłem konfigurację poprzez kreator na XP-stacjonarny (kliknąłem na inne i tam dalej przez ten koncentrator itd.). ładnie się skonfigurowało. Konfigurację wrzuciłem na pena. Pena wzięłem i poszedłem do lapka a w tym czasie XPka uruchomiłem ponownie.
    Na win7 na lapku pojawiły się problemy. Wszystko robiłem tak samo jak na XP:
    Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)
    Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)

    Po ponownym uruchomieniu lapka bez rezultatów. Zapory powyłączane - kompy się nie widzą.


    Jedna ciekawa rzecz. Na Windows 7 na lapku jak wpisuję \\adres_xp to wyskoczył taki błąd:
    [/url] Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home) Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)
    Nie wiem już co robić...
  • #8
    kiss39
    Level 38  
    Witam

    Pozostaw Komputer z systemem XP włączony i manualnie Kreatorem Sieci wykonaj konfiguracje. Jaki będzie efekt takiej konfiguracji a jaki np: w WIN 7-wszystkie potrzebne pakiety sieciowe zainstalowane KomputerWin7 włączony a konfigurujesz siec na XP kreatorem .. ?



    zainstalowane komponenty np-"protokół-tarnsportowy " w Systemie Xp
    Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)
  • #9
    bogiebog
    Level 43  
    Obrazki dodaj w/g zasad tego forum więc zanim napiszesz następnego posta popraw poprzednie swoje posty

    Na obu komputerach, start/uruchom: CMD.exe wpisz

    ping IP_DRUGIEGO_KOMPUTERA
    net use
    net share

    pokaż wydruki.
  • #10
    Gajnnny
    Level 2  
    bogiebog wrote:

    Na obu komputerach, start/uruchom: CMD.exe wpisz

    ping IP_DRUGIEGO_KOMPUTERA
    net use
    net share

    pokaż wydruki.

    Na XP po wpisaniu net use:
    Nowe połączenia zostaną zapamiętane
    Na liście nie ma żadnych wpisów


    Tak samo jest na Windows 7

    Na XP po wpisaniu net share pojawiły się zasoby drukarki: drukarka, drukarka2 itd aż do 5. Na końcu pojawił się napis polecenie zostało wykonane pomyślnie

    Na Windows 7 po wpisaniu net share też pojawiły się zasoby:
    Wymiana plików między laptopem (win7) a stacjonarnym (XP Home)

    @kiss39
    Czyli co mam teraz zrobić bo się szczerze mówiąc trochę pogubiłem. U mnie nie ma tego "protokół transportowy".

    Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

    Odnalazłem kolejny trop. Mianowicie odkryłem, że mam wyłączone porty 137, 138 i 139 (netbios) zarówno na XP jak i na Win7. Podobno bez tych portów nie działa otoczenie sieciowe? Na razie włączyłem te porty na XP za pomocą programu Windows Worms Doors Cleaner ale bez rezultatów. Użyłem też programu netstat, który wykrywa kompy w sieci lokalnej. O dziwo wykrył wszystkie trzy urządzenia czyli router, XP (bo na nim skanowałem) oraz laptopa z win7. Niestety nie można było przeglądać udostępnionych plików tego laptopa.

    Mimo włączonych portów netbios, na Windows 7 dalej pokazuje się ten komunikat, że zasób (komp z win XP) nie umożliwia akceptowania połączeń przy użyciu portu Udostępnianie plików i drukarek (SMB). Pokazuje się to w diagnostyce jak próbuje na Win 7 wpisać adres XP - \\adres_xp

    O co może chodzić z tym portem?

    Dodano po 1 [godziny]:

    PROBLEM ROZWIĄZANY
    Udało się. Widzę z Windowsa 7 udostępnione zasoby XPeka i mogę je sobie otwierać kopiować itp. Z poziomu Xpeka natomiast siódemki nie widzę, ale na razie nie jest mi to potrzebne bo komunikacja i tak jest.

    Sposób rozwiązania problemu: komunikat z tym portem SMB nakierował mnie w dobrą stronę. Przez przypadek natknąłem się na screen z programu Seconfig XP, w którym była opcja disable SMB over TCP/IP. Kiedyś coś ustawiałem w tym programie i mam go nawet na dysku. Okazało się, że miałem to zaznaczone a więc wyłączone, a wydało mi się to ściśle powiązane z tym błędem z Windowsa 7 dotyczącym portu SMB. Uruchomiłem ponownie komputer z XP. Potem tak od niechcenia załączyłem programik netscan na windowsie 7 i zaczęło mi skanować i oba kompy wykryło i mogłem przeglądać zasoby XPeka (wczesniej mogłem tylko windowsa 7 - analogicznie jak to było na XP). Na siódemce łączę się poprzez \\adres_ip_xpeka.
    Ten programik musiałbym też uruchomić na win7 i odznaczyć ten smb tcp/ip ale nie wiem czy jest on przeznaczony na windowsa 7. Tak mi się przynajmniej wydaje.

    Zapory sieciowe nie grają większej roli. Obie Kasperskie są włączone, ale systemowe wyłączone. Nic tam nawet nie ustawiałem.


    Także problem rozwiązany, ale...

    czy takie włączenie portu SMB przez TCP/IP niesie ze soba jakieś zagrożenia? Czy jest to bezpieczne i nikt spoza mojej sieci się do tego nie dorwie? Ruter powinien to uniemożliwić? Słyszałem, że może to nieść ze sobą różnego rodzaju ataki. Te porty netbiosa generalnie mam wyłączone. Jak to z tym bezpieczeństwem jest?
  • #11
    kiss39
    Level 38  
    Kiedyś miałem podobny problem w sieci z Windowsem 98 i Xp. Windows Xp widział wszystko udostępnione na WIN98, natomiast z Systemu win98 o dokument udostepniony Xp był problem.
    Później się dowiedziałem, że system WIn98 nie był projektowany do pracy w sieci z innymi systemami. W dalszej przygodzie z systemami Windows w sieciach trafiłem na taką o to konfiguracje WIN2000 -----XP i tu było łatwo skonfiguracją.

    Wiec wniosek taki, że Windowsy w sieci XP -WIN7 ze względu na swoje komponenty sieciowe i usługi, powinny się w łatwy sposób konfigurować.