Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka Celma PRCr 10/6 nie ma mocy, iskrzy, grzeje się

pitermen 21 Dec 2011 19:32 19903 13
    pitermen
    Level 10  
    Witam,
    moja Celma w czasie wiercenia nagle zaczęła przerywać, iskrzyć, tracić moc, aż w końcu całkiem padła. Zdjąłem pokrywę, żeby sprawdzić najpierw połączenia i włącznik oraz ogólnie rzucić okiem. Zauważyłem, że w stojanie jest przerwa między dławikiem i cewką, więc oczyściłem końce drutu z emalii i polutowałem.
    Wiertarka ruszyła, ale... obroty były zaniżone, komutator iskrzył jak zimne ognie w sylwestra, a korpus w czasie chyba 10s pracy nagrzał się jak mały piecyk :|
    Dalsze podejrzenia padły na wirnik, który zdemontowałem i z grubsza sprawdziłem omomierzem pod kątem zwarć. Wydawał się być dobry, ale dla pewności zaniosłem go do serwisu elektronarzędzi i tam majster sprawdził go specjalnym przyrządem na moich oczach i stwierdził, że jest okej.
    Wynikało by z tego, że stojan padł, ale mierząc cewki omomierzem nie mają zwarcia i obie maja taki sam opór, więc sam już nie wiem co się mogło stać z tym sprzętem :roll:
    Dodam jeszcze, że wiertarka była kupiona chyba w 1992 roku, mało używana, mechanicznie w bardzo dobrym stanie. Komutator w wirniku praktycznie nie ma śladów zużycia.
    Chciałbym ją naprawić, ale nie mam pewności, że to stojan jest uszkodzony. Stąd prośba do osób, które dobrze znają ten sprzęt, żeby coś doradziły.

Moderated By ANUBIS:

07 Gru 2015 12:09 :: pitermen
    Prośba o odblokowanie tematu: "opis rozwiązania problemu"

iku18
    Level 19  
    Do mierzenia rezystancji stojana nie używa się omomierza.
    Anonymous
    Anonymous  
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jerzyk, ze zwartym wirnikiem na obroty nie będzie wchodzić. Ze zwartą jedną cewką stojana będzie, tylko będzie iskrzyć i będzie słaba.
    Anonymous
    Anonymous  
    pitermen
    Level 10  
    Wirnik był sprawdzany w serwisie na elektromagnesie i rzekomo jest dobry.
    Iku18 czym się mierzy rezystancję uzwojeń stojana jeśli nie omomierzem? Wiem, że taki pomiar niczego nie dowodzi i są skuteczniejsze metody sprawdzania. Multimetr pokazuje 4,7 omów dla każdej cewki.
    Wiecie co, obejrzałem jeszcze raz dokładnie wirnik oraz stojan i widać wyraźne ślady obtarć w stojanie po jednej stronie i na korpusie wirnika. Poza tym w wirniku między łożyskiem i komutatorem jest taki plastikowy pierścień, który obraca się razem z wirnikiem i ma on taką sama średnicę jak komutator. Widać na nim ślady obtarć z obudową na 2/3 obwodu i pokrywają się one ze śladami na korpusie. Łożysko przy komutatorze ma spory luz ruszając nim na boki i głośno szumi kiedy się nim pokręci. Oring miedzy łożyskiem i obudową jest spłaszczony po jednej stronie.
    Czyli wirnik nie pracuje centrycznie, obciera o stojan i dlatego wiertarka się grzeje.
    Może wystarczy wymienić łożysko, oring i Celma będzie śmigać :)
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Raczej wystarczy wymienić łożysko i gumkę tak jak pisałeś. Te wiertarki mają małą moc i lekkie przycieranie już powoduje ze narzędzie nie wchodzi na obroty.
    damaioshin
    Level 10  
    Przepraszam, jeśli odkopuję temat.

Moja wiertarka to Celma PRCm 13AEO.

Po wymianie szczotek wiertarka zaczęła się grzać, iskrzyła, po krótkiej pracy traci moc.

Po rozebraniu - łożyska wyglądają prawidłowo, wnętrze stojana przytarte z jednej strony tak, jakby nie pracował wirnik centralnie. Plastikowe wnętrze stojana lekko nadtopione.

Teraz nie wiem, czy kupić stojan [70zł] czy lepiej szukać serwisu, bo wirnik jest już 2 razy droższy. Wymiana obu części się nie opłaca.

P.S. Tak sobie myślę - gdy składałem wiertarkę po wymianie szczotek zabrakło mi 2 śrubek obudowy, może być to przyczyną przesunięcia się elementów wewnątrz?
    Jacek1983rr
    Level 24  
    Stojan sprawdź miernikiem natomiast obudowa nie może pozwolić Tobie na przesunięcie się stojana.
    Anonymous
    Level 1  
    bynio1991
    Level 12  
    Czy posiada ktoś schemat jak podłączyć stojan w wiertarce Celma PRCr 10/6AEO (niebieska) ?