Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cobra 3868 wyje - ford focus c-max

bartoleq 23 Dec 2011 11:02 6324 3
Optex
    bartoleq
    Level 9  
    Witaj,
    Mam problem z alarmem cobra 3868. Auto stoi przy ulicy i co jakiś czas wyje.
    Po sprawdzenie przyczyny - dioda alarmu miga dwa razy - czyli utradzwieki lub czujnik zbicia szyby.
    Przy probie odłączenia czujek (demontowałem słupek, bo sądziłem że tam znajdę jakaś złączkę), jedna czujka ultradzwiękowa się pechowo wyrwała....a złączki nie znalazłem w słupku :cry: .
    Trudno - mogę żyć chwilowo bez tych ultradzwięków. Przewód zaizolowałem, zakleiłem druga czujkę (choć chyba niepotrzebnie, bo to działa na zasadzie nadajnik/odbiornik).
    Uzbrajam alarm i znowu po chwili wyje (dioda 2 razy - zatem znowu czujki).
    Zakleiłem taśmą czujkę zbicia szyby (czy zaklejenie tego mikrofonu wystarczy?), ale dalej nic ni pomaga - alarm wzbudza się w nieregularnych odstępach.
    Być może od przejeżdżających aut (bo jest duży ruch), ale nie potrafię tego jasno określić czy to ma związek.

Moje pytanie? Gdzie szukać (bo wtedy było już ciemno) tych złączek do odłączenia czujników? gdzieś pod deska czy pod maską (choć w c-maxie słabo tam z dostępem). A może jest jakaś inna przyczyna tego wzbudzania?
  • Optex
  • Optex
    wiesiekj
    Level 28  
    Po kabelku znajdziesz.
    Na razie przeczytaj instrukcję alarmu i wyłącz czujniki
    bartoleq
    Level 9  
    Według instrukcji można wyłączyć tylko ultradźwieki, zaś czujnik zbicia szyby wciąż będzie aktywny.
    Chciałem to kompleksowo wyłączyć, aby się upewnić, ale faktycznie - warto może podjąć próbę z tym wyłączeniem.

I tutaj pytanie, bo instrukcja jest trochę dziwna. Tam jest napisane tak:
    "Działanie czujnika ultradzwiękowego (mikrofalowego) można czasowo zawiesić (...) W tym celu należy:
    1) Wyłączyć stacyjkę a następnie w ciągu 5 sekund nacisnąć przycisk ATTN na panelu. Dioda LED na panelu mignie 1-krotnie.
    UWAGA: W przypadku potrzeby zawieszenia czujnika mikrofalowego lub przechyłu należy powtórnie nacisnąć przycisk ATTN w ciągu 5 sekund od mignięcia diody LED. Dioda LED mignie podwójnie.
    2) Uzbrój autoalarm naciskając przycisk A pilota. Autoalarm chroni samochód wszystkimi pozostałymi czujnikami np. zbicia szyby, drzwi z wyjątkiem czasowo zawieszonych.

I teraz pytanie. Czy moja cobra ma czujniki mikrofalowe i czy mam ta UWAGA się przejmować w przypadku mojego alarmu?