Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

W programatorze DIEHL 314-30 nie załącza się temperatura 180 stopni

bilu 1 23 Dec 2011 13:54 4849 6
    bilu 1
    Level 10  
    W kuchni Amica zabudowany jest programator DIEHL 314-30 kod:13143-003 ,który po podaniu napięcia 230V i ustawieniu czasu działa poprawnie. Problem jednak polega na tym że nie wyświetla temperatury 180 stopni Celsjusza nie mówiąc o jej ustawieniu. Może ktoś z forumowiczów dysponuje wiedzą co jest tego przyczyną. Jak również w jaki sposób jest podłączony czujnik temperaturowy i załączenie zegara przez przełącznik. Na schematach brak podłączenia w/w elementów a obecne podłączenie nie ma wtyczki lecz przewody dolutowane bezpośrednio do modułu programatora. Podejrzewam iż tutaj może być błąd w działaniu kuchenki.Może być tak że częściowo sobie odpowiedziałem na pytanie.
    Trull
    Level 28  
    Kolego a sprawdziłeś termoparę kontrolująca temperaturę piekarnika powinna mieć c/a 600-900 Ω jeśli ma mniej może zakłócać pracę zegara jeśli więcej powinien pojawić się kod błędu.
    bilu 1
    Level 10  
    Termopara ma 690 Ohm. Lecz nie wiem czy jest dobrze podpięta
    Pawel1812
    Level 26  
    Sprawdź styki łącznika piekarnika odpowiedzialne za załączanie funkcji wyświetlania temeratury - często się uszkadzają. Prowadzą do nich dwa cienkie przewody z kostki włączanej z boku zegara.
    Brak załączania bloku wyświetlania temperatury zwykle nie jest związany z uszkodzeniem czujnika Pt500 ale właśnie z łącznikiem, uszkodzenie Pt500 sygnalizowane jest jako Err na wyświetlaczu.
    bilu 1
    Level 10  
    Styki łącznika piekarnika są w porządku. Lecz nie wiem czy dolutowane przewody do 7-mio PIN-owego gniazdka są prawidłowo wlutowane. Niestety zostały wlutowane zamiast wtyczki. Może ktoś rzuci jakąś fotę tego zestawu przewodów z wtyczką lub ktoś będzie wiedział jak mają być podłączone. Po wykluczeniu błędów będę szukał uszkodzenia w module.
    Pozdrawiam forumowiczów !!!!!!!!!!!!!
  • Helpful post
    telmut
    Level 20  
    Oto fragmenty dokumentacji tego programatora

Tak są podłączenia na PIN 7

bilu 1
    Level 10  
    Tego mi trzeba było. Źle są przewody dolutowane.
    Telmut jesteś wielki.