Nie raz o uszy obiło mi się, że podobno woda w kranie w zależności czy zimna, czy ciepła, ma inne "parametry". Podobno woda ciepła nie jest tak oczyszczana jak zimna i może to powodować, że więcej w niej bakterii itp. Chciałbym rozwiać mity i swoje wątpliwości. Szukając na forach w internecie trafiłem na takie dwie wypowiedzi:
Czy zatem jest może ktoś obeznany w tym temacie i chciałby wyjaśnić jak to się ma w rzeczywistości?
Quote:Ciepła woda jest taka sama jak zimna z tą różnicą,że po przejściu przez wymienniki ciepła zwykle pogarszają się niektóre wskaźniki jakości wody zwłaszcza smakowe na skutek odparowywania niektórych związków. Także, co istotne, zanika w wodzie środek dezynfekcyjny (dwutlenek chloru), co może sprzyjać pojawieniu się niepożądanych bakterii.
Quote:Zrobiłem dzisiaj testy wody i jednak dobrze słyszałem na temat tej różnicy. Nie jest może aż tak istotna ale jednak jest![]()
CIEPŁA
Azotany 0
GH 8
KH 17
Ph 8.5
ZIMNA
Azotany 0
GH 6
KH 13
Ph 7.8
Wynika z tego że lepiej po prostu podgrzewać zimną
Czy zatem jest może ktoś obeznany w tym temacie i chciałby wyjaśnić jak to się ma w rzeczywistości?