Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką.

KJ 24 Dec 2011 23:08 13234 18
Wago
  • Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką.
    Witam. Zamieszczam znany wszystkim projekt po dorocznych modyfikacjach. W tym roku wymieniono koleją część oświetlenia żarowego na diodowe. Trzeba było także wymienić kilka uszkodzonych triaków oraz 4 komplety zielonych ledów na choince. jak co roku nie działały czerwone żarówki trzeba było je naprawić ;-). Największą nowością jest sprzężenie mojego sterownika z programem Vixen dzięki pluginowi napisanemu przez kolegę, co w zasadzie pozwolił wreszcie w pełni wykorzystać możliwości 128 ściemnianych kanałów. Na razie jest jedna sekwencja muzyczna gdyż ich tworzenie zajmuje mnóstwo czasu którego miałem niewiele ze względu na przypadający tuż przed wigilią termin obrony pracy magisterskiej. Jeśli chodzi o samą elektronikę to jest to w zasadzie 128 kanałowy dimmer sterowany opracowanym przeze mnie protokołem. Całość zawiera 8 mikroprocesorów atmega16 i każdy z nich obsługuje 16 kanałów każdy z kanałów może przyjąć jeden ze 128 poziomów jasności. Regulacja mocy odbywa się metodą sterowania fazowego a program w mikrokontrolerach został napisany w asemblerze. Załączam kilka zdjęć sterownika i film z tegorocznej instalacji. Jak powstaną kolejne sekwencje muzyczne dorzucę kolejne filmy. oczywiście jest także sekwencja statyczna a muzyczną włączam tylko jeśli ktoś chce ją zobaczyć.

Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką. Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    KJ
    Level 31  
    Has specialization in: mikrokontrolery, cewki tesli
    KJ wrote 2354 posts with rating 922, helped 68 times. Live in city Mikołów. Been with us since 2001 year.
  • Wago
    Citek
    Level 22  
    Widzę, że kabelków trochę jest.
    A nie myślałeś nad zrealizowaniem transmisji podobnej do Modbusa lub 1wire, czyli jest jedna magistrala, do której doczepiane są moduły. Wiadomo, ma to swoje plusy i minusy, ale chyba warto nad tym pomyśleć.
  • Wago
    hockey
    Level 11  
    Jeśli już jesteśmy przy temacie konkursu to mam pytanie,jaki jest sens wrzucania co roku tych samych projektów?Panowie i Panie,nie rozwijamy się...byle tylko "wydrapać" nagrody...
    KJ
    Level 31  
    Sens jest taki sam jak wygranej testera do lampek który nie działa (działa w jednym specyficznym wypadku) rok temu. Do tego jak się nie umie samemu nic zrobić to się pisze posty typu po co na co dlaczego czemu nie kupiłeś w sklepie :] Co do magistrali to ona już istnieje i wykorzystuje RS232 tylko że ostatecznie nie zdecydowałem się na system rozproszony więc wszystkie procki siedzą w jednym miejscu ;). Po co 1Wire które jest wredne w obsłudze albo tym bardziej skomplikowany modbus jeżeli zwykła transmisja zwykłym comem w zwykłym kompie w zupełności wystarczy ? Do przesłania 136bajtów 50x na sekundę nie potrzeba niczego więcej. Co do muzyki to może się podobać a nie musi. Mi się nie podoba ani rap ani metal mimo to się nie nabijam z osób które ich słuchają.
    Karol966
    Level 31  
    No i kurcze już nie mam po co chwalić się swoją świąteczną konstrukcją ;P Zbudowałem sterownik 12kanałowy do choinki również z możliwością regulacji jasności jak i komunikacją z rs-232 ale nie da się go porównać z Twoją konstrukcją no chyba, że wyglądem samych sterowników (wykonałem ich łącznie 4). Może właśnie to kwestia czasu jego powstawania ;) Ubrałem jedną, ponad 7 metrową choinkę 2400 żaróweczkami ale o synchronizacji z muzyką nawet planów nie było dlatego zakładając, że i tak nie wygram konkursu nawet nie będę trudził się w przedstawienie konstrukcji :P

Sterujesz fazowo a skąd bierzesz synchronizacje?
    KJ
    Level 31  
    Detektor zera jest oczywiście niezbędny ;) Ściślej 3 detektory wybierane dipswitchem bo były plany rozdziału na 3 fazy jednak okazał się on zbędny.
    DjDaniel11
    Level 27  
    Karol966 zdjęcie chociaż dodaj :D
    KJ Pełen szacunek ;) Napisz mi, bo jestem ciekawe dlaczego wybór padł na tak dużo mikroprocesorów, a nie na jeden większy? I jak one się między sobą komunikują?
    Karol966
    Level 31  
    DjDaniel11 wrote:
    Karol966 zdjęcie chociaż dodaj :D
    KJ Pełen szacunek ;) Napisz mi, bo jestem ciekawe dlaczego wybór padł na tak dużo mikroprocesorów, a nie na jeden większy? I jak one się między sobą komunikują?

Sterowniki już się rozjechały, zostały tylko 2 PCB by pokazać orientacyjnie jak tp wyglądało. Całością sterowała 1x ATmega8, ok 60% flashu wolnego.

Świąteczne oświetlenie domu zsynchronizowane z muzyką.

aa, jeszcze powstał filmik prezentujący działanie jednego ze sterowników z programem wykonanym według konkretnych wymagań określonych osób ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=ONU22LyhHIE&list=UU5u6pE6otDJMzRTakFOrLgA&index=1&feature=plcp

Do autora, nie pytałem czy posiadasz synchronizację bo dla mnie to oczywiste, że musisz ją mięć ;) Pytałem o jej źródło. Ponawiam pytanie, jaki posiadasz układ do synchronizacji? W swoich układach przewidziałem synchronizacje na uzwojeniu wtórnym transformatora z wykorzystaniem PC814 oraz dwóch rezystorów. Może nie najlepsze rozwiązanie aczkolwiek do żarówek wystarczy. W nowej wersji tych sterowników na pewno zmienię układ synchronizacji na taki z wykorzystaniem komparatora. Wówczas przebieg na jego wyjściu jak na moją ocenę jest idealny. Nie taki 'cyckowaty' jak przy PC814 :P
    daniell4
    Level 13  
    Efekt po prostu super.
    Mówisz, że dla chcących zobaczyć włączasz sekwencje muzyczną. Głośnik jakoś zamontowałeś gdzieś na budynku czy na czas pokazu wynosisz go z domu/wystawiasz przez okno? :)
    Na samej choince ile jest łąńcuchów diodowych?
    Ciekawe o ile kg cięzsza jest choinka.

Dlaczego wszyscy co przedstawiają muzyczno-świateczne projekty to w tle nie ma kolędy tylko popowe "łupu-cupu"
    Morpheusss
    Level 16  
    1wire albo modbus do takich zastosowań? Żeby skomplikować sobie życie chyba. Jeśli już pchać się w jakieś standardowe magistrale to chyba jedynie DMX ma sens, i to tylko z tego względu że możnaby to podpiąć do jakiegoś sterownika oświetlenia dyskotekowego.

Projekt świetny, pogratulować zapału :)
    KJ
    Level 31  
    Procesory się ze sobą nie komunikują tylko odbierają dane sypane z komputera. Co do ilości - założyłem że jeden procek ma obrobić 16 kanałów. Sterowanie fazowe jest dość krytyczne czasowo wiec stwierdziłem że przy większej liczbie kanałów mógł by być problem z wyrobieniem się. Poza tym całość stała się modułowa - mogę dorobić kolejne PCB i mam kolejne 32 kanały ;)
    seja4321
    Level 9  
    Witam
    Czy możesz powiedzieć jak zrobić takie sterowanie fazowe.
    Ja w mojej choince chciałbym zrobić właśnie takie wygaszanie poszczególnych zestawów światełek. Sterowaniem załączania zestawów zajmował by się lightning.
    Wiem jak zrobić samo załączanie i wyłączanie na triaku ale nie wiem jak zrobić wygaszanie albo rozjaśnianie światełek.
    Morpheusss
    Level 16  
    Polecam opcję szukaj na Elektrodzie i Google. Temat wałkowany setki razy...
    r06ert
    Level 25  
    Bardzo fajny temat. Mam jednak pytanie odnośnie samej idei synchronizowania oświetlenia z muzyką. Czy ma to większy sens jeżeli muzyka nie jest słyszalna? Jeżeli tak jest to sekwencja świecenia wydaje się zupełnie przypadkowa dla osoby postronnej. Podejrzewam, że kolega nie wystawia kolumny na dach, bo prędzej czy później znajdzie się sąsiad któremu (i słusznie) będzie to przeszkadzać. :)

Pozdrawiam.
    KJ
    Level 31  
    Dlatego właśnie na codzień leci sekwencja niemuzyczna....
    tomek10861
    Level 27  
    Jakie parametry ma komputer sterujący? Ile pobiera prądu podczas pracy. Sam mam sterowanie tylko, że 8 kanałowe na przekaźnikach. I zastanawia mnie ile pobiera prądu komputer pentium III 750MHZ, 384MB RAM, karta CF zamiast dysku.
    Co do projektu świetny jak co roku. Nie podoba mi się zbytnio stosowanie gniazd COM.
    A tak poza tym to co cię skłoniło do zmiany oświetlenia na LED? Sam pisałeś że są awaryjnie i trudniejsze w naprawie :D
    Pozdrawiam
    KJ
    Level 31  
    Nie mam pojęcia ile pobiera prądu. Nie interesuje mnie to :D Co mnie skłoniło hmmm po pierwsze lepsze kolory po drugie ~300W zamiast 5kW :D Gniazda comowe są bo były za darmo ;) Jeżeli ktoś podepnie kabel od modułów wykonawczych do coma w komputerze to nic się strasznego nie wydarzy podobnie jeśli wepnie kabel z coma do gniazd wyjściowych w sterowniku więc wydaje mi się że problemu niema ;)