To cóż mam nadzieję, że w końcu uda wam się znaleźć rozwiązanie, bo mnie na tym etapie to przerasta...a tym czasem Życzę Wam jutro szampańskiej zabawy do białego rana i Szczęśliwego Nowego Roku 2012. :turn-l:
pozdrawiam
ps. i do powrotu do tematu w nowym roku
No to do roboty . Pierwszy krok to sprawdzenie na jakie złącze wychodzi UART (TX i RX portu szeregowego). Multimetrem (miernik w trybie omomierza ) należy sprawdzić czy nogi układu 110, 111 (UART1) lub 108,109 (UART0) są wyprowadzone na jakieś złącze.
No to do roboty . Pierwszy krok to sprawdzenie na jakie złącze wychodzi UART (TX i RX portu szeregowego). Multimetrem (miernik w trybie omomierza ) należy sprawdzić czy nogi układu 110, 111 (UART1) lub 108,109 (UART0) są wyprowadzone na jakieś złącze.
Żeby przyszły rok nie był gorszy od tego .
Witam !już w nowym roku
Mundi1970 to może ja bym tobie cały ten sprzęcik wysłał i byś osobiście się do niego "dobrał?
Nie wiem czy sobie z tym wszystkim poradzę, a tak byłyby większe szanse na powodzenie akcji. Przemyśl zagadnienie i daj odpowiedź i tak mi teraz nic po sprzęcie więc co mamy do stracenia.
Pozdrawiam i zdrowia szczęścia w 2012 roku
No właśnie nie lepiej;-( zapłacę za usługę jak za nowy, bo dzwoniłem tam i oni odsyłają do producenta i takie coś kończy się wymianą na nowy koszt rzędu 1000-1400 złotych
nawet napisałem bezpośrednio do niemieckiego przedstawicielstwa maila z prośbą o poradę bez odzewu
Znajomy przyniósł mi takie urządzenie(WAP4500) uszkodzone w trakcie uaktualnienia oprogramowania. Szukając rozwiązania trafiłem na ten wątek na elektrodzie, który bardzo mi pomógł w rozwiazaniu problemu. A oto jak sobie poradziłem:
sprawdziłem omomierzem, że na pinach pokazanych na zdjęciu przez "Mundi1970" jest rzeczywiście serial port.
Podłączyłem konsolę ustawiając 38400 8n1 bez kontroli przepływu.
Po uruchomieniu urządzenia przerwałem procedurę uruchomieniową i dostałem prompta u-boota.
Ze strony "teac.eu" ściągnąłem źródła systemu -plik WAP-4500-emlinux.tar.bz2.
W pliku Readme.txt w punkcie 6 jest opisana procedura flashowania.
Dla ułatwienia wklejam wspomniany opis:
6. Firmware loading
[1] Use flash programmer to program u-boot to the beginning of the flash.
u-boot must support "serial flash" and STR8131's internal ethernet phy.
[2] Follow u-boot's manual to configure u-boot's network settings.
[2] Setup a TFTP server on PC and follow u-boot's manual to download emlx image to RAM:
a. tftp 1000000 [image file]
b. cp.b 1000000 30040000 $(filesize)
c. setenv bootcmd go 1000010
d. saveenv
e. reset
u-boot will load 2MB bytes from 0x30040000 to 0x1000000 and bootcmd will start kernel
from 0x100010.
[4] Boot into Linux kernel to see if everything is OK.
Nie muszę chyba dodawać, że zadziałało
PS.
Zapomniałem wspomnieć, że tftp domyślnie szuka serwera o adresie 192.168.1.50 i pliku o nazwie C0A8010B.img, więc najprościej ustawić taki właśnie adres serwera i zmienić nazwę pliku obrazu.
Znajomy przyniósł mi takie urządzenie(WAP4500) uszkodzone w trakcie uaktualnienia oprogramowania. Szukając rozwiązania trafiłem na ten wątek na elektrodzie, który bardzo mi pomógł w rozwiazaniu problemu. A oto jak sobie poradziłem:
sprawdziłem omomierzem, że na pinach pokazanych na zdjęciu przez "Mundi1970" jest rzeczywiście serial port.
Podłączyłem konsolę ustawiając 38400 8n1 bez kontroli przepływu.
Po uruchomieniu urządzenia przerwałem procedurę uruchomieniową i dostałem prompta u-boota.
Ze strony "teac.eu" ściągnąłem źródła systemu -plik WAP-4500-emlinux.tar.bz2.
W pliku Readme.txt w punkcie 6 jest opisana procedura flashowania.
Dla ułatwienia wklejam wspomniany opis:
6. Firmware loading
[1] Use flash programmer to program u-boot to the beginning of the flash.
u-boot must support "serial flash" and STR8131's internal ethernet phy.
[2] Follow u-boot's manual to configure u-boot's network settings.
[2] Setup a TFTP server on PC and follow u-boot's manual to download emlx image to RAM:
a. tftp 1000000 [image file]
b. cp.b 1000000 30040000 $(filesize)
c. setenv bootcmd go 1000010
d. saveenv
e. reset
u-boot will load 2MB bytes from 0x30040000 to 0x1000000 and bootcmd will start kernel
from 0x100010.
[4] Boot into Linux kernel to see if everything is OK.
Nie muszę chyba dodawać, że zadziałało
PS.
Zapomniałem wspomnieć, że tftp domyślnie szuka serwera o adresie 192.168.1.50 i pliku o nazwie C0A8010B.img, więc najprościej ustawić taki właśnie adres serwera i zmienić nazwę pliku obrazu.
Witam!
Jestem zainteresowany twoją pomocą jak po padniętym zasilaniu podczas wgrywania firmware przywrócić do życia tego WAP-8500. Interesujące jest to co napisałeś ale ja oprócz miernika i jtag po xboxie nie mam innego sprzetu.
Czy mógłbym liczyc na kontakt?
pozdrawiam
Witam!
Panowie koledzy!
Wszystkim zaangażowanym w ten post bardzo dziękuje za zaangażowanie w pomoc. Mam nadzieję,że nikogo nie pominąłem w opcji "pomógł". Szczególne podziękowania należą się dla Mundi1970, który bezbłędnie określił na płycie jtaga oraz sposób zaimportowania firmware.
Jednakże całość zasługi w reaktywację tego WAP-8500 z ogromną radością i wielką wdzięcznością przyznaję mmaj owi, który osobiście zarywając dwa długie późne wieczory przeprowadził mnie przez całą procedurę flashowania odtwarzacza zakończoną pełnym sukcesem -MMAJ- jesteś wielki po stokroć wielkie podziękowania. Oby więcej w naszej społeczności było takich bezinteresownych "wolontariuszy".
Uważam temat za zamknięty i jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim, którzy nie przeszli obojętnie obok niniejszego postu.