Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor- jakie ciśnienie?

FazikxDD 27 Dec 2011 17:57 106780 25
  • #1
    FazikxDD
    Level 10  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie. Pisze, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak wyregulowac cisnienie w zestawie hydroforowym, składającego sie z pompy MH1300 inox i zbiornika przeponowego 100L. Pytanie moje tyczy ciśnienia roboczego, przy jakim powinna włączać się pompa i wyłączać, jak ciśnienia powietrza jakie powinno być w zbiorniku na wodę. za wszelkie wskazówki bardzo dziękuję i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam!
  • #2
    pawlos105
    Level 17  
    Cześć ciśnienie robocze to około 5 bar , pompa powinna się włączać przy 4,5bar ,a wyłączać przy 6bar.
  • Helpful post
    #3
    DonRomano
    Level 34  
    pawlos105 wrote:
    Cześć ciśnienie robocze to około 5 bar , pompa powinna się włączać przy 4,5bar ,a wyłączać przy 6bar.


    A po co aż tak wysoko?
    Wystarczy 4.5 wyłącz i 2.5 włącz, ciśnienie w zbiorniku 1.5 bar i jest ok.

    Ciśnienie w zbiorniku przy spuszczonej wodzie i wyłączonej pompie.
  • #4
    pawlos105
    Level 17  
    No to też zależy od ,np.odległości odbiornika od hydrofora i zapotrzebowania na wodę.
  • #5
    DonRomano
    Level 34  
    pawlos105 wrote:
    No to też zależy od ,np.odległości odbiornika od hydrofora i zapotrzebowania na wodę.

    Odległości od hydroforu i zapotrzegowanie to wymagany przepływ a nie ciśnienie choć jedno z drugim jest powiązane przy spapranej instalacji.
  • #7
    DonRomano
    Level 34  
    bizon_126 wrote:
    Ciśnienie to odnośnie wysokości na jaką będziesz tłoczył wodę


    No zgadza się, ja zakładam, że to "zwykły domek".
  • #8
    dziadek333
    Level 11  
    Jedna atmosfera to przecież 10 metrów słupa wody. W domku jednorodzinnym dla prawidłowej pracy hydroforu wystarczy ciśnienie 2-2,5 at. załącz i 3-3,5 at. wyłącz. Szkoda pompy i prądu.
  • #9
    FazikxDD
    Level 10  
    DonRomano wrote:

    A po co aż tak wysoko?
    Wystarczy 4.5 wyłącz i 2.5 włącz, ciśnienie w zbiorniku 1.5 bar i jest ok.

    Ciśnienie w zbiorniku przy spuszczonej wodzie i wyłączonej pompie.


    Skorzystam z Twojej odpowiedzi. Bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
  • #10
    cieloszka68
    Level 11  
    Witam wszystkich.Mam hydrofor taki jak kolega,który założył temat,zbiornik 400l.
    Hydrofor stoi w piwnicy,najwyższy punkt na poddaszu.Coś się rozregulowało,tak,
    że pralka,która stoi na samej górze zaczęłą się wyłączać,bo nie dostawała wody
    (ciśnienie w instalacji spadało),trzeba było na parterze odkręcić wodę w kranie,
    żeby pompa się załączyła.Pomylśałem,że muszę coś z tym zrobić,i zaczęły się jeszcze większe problemy.
    Mianowicie,postanowiłem podkręcić w wyłączniku ciśnieniowym ciśnienie
    załączania.Teraz z kolei pompa się nie wyłączała :cry:
    dobijała do 4bar i mogła chodzić całą noc.Więc drugą śrubą od regulacji zmniejszyłem ciśnienie wyłączania,ale ta jakby w ogóle nie reaguje.
    Próbowałem też powietrza dopompować do zbiornika.I zrobił się z tego taki galimatias,że głowa boli.
    Wezwałbym jakiegoś majstra,ale w okolicy sami tradycyjni,metodą prób i błędów
    może to samo i ja zrobię z waszą pomocą.Podpowiedzcie coś.
  • #11
    MarudaP
    Level 21  
    Zacznij od dopompowania powietrza do zbiornika. Po paru latach mogą pojawić się nieszczelności u góry zbiornika. Można to sprawdzić rozprowadzając pędzlem mydliny, lub Ludwika.
  • #12
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    Zacznij od dopompowania powietrza do zbiornika. Po paru latach mogą pojawić się nieszczelności u góry zbiornika. Można to sprawdzić rozprowadzając pędzlem mydliny, lub Ludwika.



    Mam 2 bary,chyba tyle powinno być.Czy dopompować więcej?
    Mam taką pompę: http://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=2089
    i taki zbiornik: http://www.omnigena.pl/index.php?action=categories&action_id=14
    poziomy,200l.
    Dopompować :?:
  • #13
    MarudaP
    Level 21  
    Ja miałem na myśli zbiornik bez przepony.
    Czy przy naciskaniu tego zaworka do pompowania powietrza nie leci woda?
  • #14
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    Ja miałem na myśli zbiornik bez przepony.
    Czy przy naciskaniu tego zaworka do pompowania powietrza nie leci woda?


    Czym nie leci?Zaworkiem?To jest jak cewka od dętki woza chłopskiego,i woda
    tędy nie leci,co najwyżej powietrza można spuścić.
    I jak dopompowywać powietrze?Bo ja najpierw spuszczam wodę,wyłączam
    pompę,tylko nie wiem,czy nie trzeba zakręcić zawór na instalację?
  • #15
    MarudaP
    Level 21  
    A więc przepona jest cała. Czyli wygląda to na kłopoty z wyłącznikiem ciśnieniowym. Na ten wyłącznik woda naciska przez gumową membranę, może ona jest uszkodzona, tylko wtedy woda leciałaby z tego wyłącznika.
  • #16
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    A więc przepona jest cała. Czyli wygląda to na kłopoty z wyłącznikiem ciśnieniowym. Na ten wyłącznik woda naciska przez gumową membranę, może ona jest uszkodzona, tylko wtedy woda leciałaby z tego wyłącznika.


    No właśnie,nic nie leci.Zauważyłem teraz,że pompa bardzo wolno dobiera wody,
    normalnie to chyba szybciej było.Do tych 4 barów to pompuje z 5 minut?
  • #17
    MarudaP
    Level 21  
    Quote:
    Zauważyłem teraz,że pompa bardzo wolno dobiera wody


    Czy to zrobiło się nagle? Ile czasu ma rura z filtrem?
  • #18
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    Quote:
    Zauważyłem teraz,że pompa bardzo wolno dobiera wody


    Czy to zrobiło się nagle? Ile czasu ma rura z filtrem?


    Zanim postanowiłem zostać bohaterem we własnym domu,to mimo tego,że późno
    się pompa włączała,dobijała błyskawicznie.Chociaż wcześniej nie zwracałem na to
    uwagi,to wydaje mi się,że ten spadek wydajności zaczął się od momentu,kiedy
    łapy tam wsadziłem.
    A rura z filtrem ma ok. 4 lat,może 4,5 roku.
  • #19
    MarudaP
    Level 21  
    To może pompa zasysa gdzieś powietrze. Czy podczas wypuszczania wody nie słychać "kichania" ?
  • #20
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    To może pompa zasysa gdzieś powietrze. Czy podczas wypuszczania wody nie słychać "kichania" ?


    Kichanie,jeżeli można tak to nazwać,słychać np w łazience na poddaszu,jak się wodę spuści w spłuczce.
    Myślałem,że ma to związek z tym,że pompa jest wyłączona.To może być to?
  • #21
    MarudaP
    Level 21  
    To może być to. Prawdopodobnie pompa zasysa "lewe" powietrze. Trzeba dokładnie sprawdzić wszelkie połączenia przed pompą. Gdy znajdzie się miejsce zasysania powietrza, można to uszczelnić kitem hydraulicznym dwuskładnikowym.
  • #22
    cieloszka68
    Level 11  
    MarudaP wrote:
    To może być to. Prawdopodobnie pompa zasysa "lewe" powietrze. Trzeba dokładnie sprawdzić wszelkie połączenia przed pompą. Gdy znajdzie się miejsce zasysania powietrza, można to uszczelnić kitem hydraulicznym dwuskładnikowym.


    Ok.,dzięki za wskazówki,sprawdzę i dam znać.
    Pozdrawiam.
  • #23
    mebelki_dzieciece
    Level 11  
    cieloszka68 wrote:


    Zanim postanowiłem zostać bohaterem we własnym domu (...)


    I takie stwierdzenie mi się podoba - masz u mnie piwko :D

    A co do wątku - albo filtry przypchane albo lewe powietrze...zbyt długo dobija ciśnienie pompa, powinna krócej pracować zwłaszcza, że nie miałeś ustawionego dużego ciśnienia.
  • #24
    cieloszka68
    Level 11  
    Gość który robił mi studnię też twierdzi,że gdzieś dostaje pompa lewego powietrza.
    Ma do mnie wpaść,i luknąć na to fachowym okiem.
    W ogóle ta instalacja to moja zmora,w zeszłym roku o tej porze walnął zawór
    zwrotny,2,5m pod ziemią.Ale było kopania...
    A teraz znów problem :cry:
  • #25
    cieloszka68
    Level 11  
    cieloszka68 wrote:
    MarudaP wrote:
    To może być to. Prawdopodobnie pompa zasysa "lewe" powietrze. Trzeba dokładnie sprawdzić wszelkie połączenia przed pompą. Gdy znajdzie się miejsce zasysania powietrza, można to uszczelnić kitem hydraulicznym dwuskładnikowym.


    Ok.,dzięki za wskazówki,sprawdzę i dam znać.
    Pozdrawiam.


    A więc tak.Wymiana wyłącznika ciśnieniowego pomogła,więc jeden problem z
    głowy.A co do wolnego pompowania,to najprawdopodobniej bez wymiany pompy
    się nie obejdzie.Na szczęście znajomy na rabaty na Omnigenę,więc nie będzie
    tak źle,mam nadzieję.
    Dziękuję wszystkim za odzew.
    Pozdrawiam.
  • #26
    stanny85
    Level 5  
    Ja zauwazylem u siebie majac filtr przeciwpiaskowy (dyskowy) 130mikrona na stronie ssawnej tj przed pompa a mam multi hwa 2000 leader'a ze filtr bardzo tlumi uzupelnianie wody w zbiorniku 100l jak go wyciagnąłem pompa odrazu ozywila sie moze ktos mial podobne doswiadczenia.mysle ze to za dobry filtr ktora za duzo oczyszcza