Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Elektrolux EWT810 - nie działa silnik

bayogongo 28 Gru 2011 00:07 4222 25
  • #1 28 Gru 2011 00:07
    bayogongo
    Poziom 13  

    Sprawdzałem posty, był temat poruszany, po załączeniu pralki słychać jak przekaźniki "klapią", ale nie załącza się silnik napędowy pralki. Są momenty, że się załączy, a później znowu cisza. Włączam wirowanie i cisza. Podejrzewam triaka, że jest wadliwy. Jeżeli mogę poprosić o jakieś wskazówki co do dalszej naprawy

    0 25
  • #2 28 Gru 2011 01:28
    Kur-Czak
    Poziom 20  

    Jak długo pracowała ta pralka? A szczotki kolega sprawdzał? Przekaźnik może mieć wypalony styk.

    0
  • #3 28 Gru 2011 01:34
    peter falk
    Specjalista AGD

    bayogongo napisał:
    Podejrzewam triaka, że jest wadliwy. Jeżeli mogę poprosić o jakieś wskazówki co do dalszej naprawy

    Najpierw sprawdź co się dzieje na bramce tego triaka - bo możliwe, że nic w chwili gdy wał silnika się nie obraca. Potem sprawdź przekaźniki, kostki połaczeniowe oraz wiadomo: szczotki silnika :)

    0
  • #4 28 Gru 2011 11:56
    bayogongo
    Poziom 13  

    Pralka ma około 6-ciu lat, szczotki jak nowe, pranie raz w tygodniu, są też momenty, że jest całkowita cisza, przekaźniki nawet nie "klapią"
    Podejrzewam, że jest brak wysterowania triaka, jak to sprawdzić?
    oscyloskopem?
    Jeszcze jedno co zauważyłem, to z chwilą kiedy załapie któryś z przekaźników napięcie 25 V spada do 18,5 volta

    0
  • #5 28 Gru 2011 17:58
    peter falk
    Specjalista AGD

    bayogongo napisał:
    z chwilą kiedy załapie któryś z przekaźników napięcie 25 V spada do 18,5 volta

    Normalne zjawisko - nie idź tym tropem :)
    bayogongo napisał:
    jak to sprawdzić?
    oscyloskopem?

    Najlepiej!

    0
  • #6 16 Sty 2012 07:47
    bayogongo
    Poziom 13  

    Wymieniłem triaka (dostałem wiadomości, że czasami potrafi on "pływać"), "oblutowałem" m.in luty przekaźników, programatora, posprawdzałem mirnikiem to co się dało i wybieram się do klienta. Jaki będzie efekt - zobaczymy

    Pralka Elektrolux EWT810 - nie działa silnik,Pralka Elektrolux EWT810 - nie działa silnik

    0
  • #7 26 Sty 2012 22:34
    bayogongo
    Poziom 13  

    Po tych zabiegach jak wyżej silnik bez obciążenia normalnie obraca lewo - prawo, wiruje. Problem się pojawia gdy pralka jest obciążona, wtedy na wolnych obrotach następuje zrywanie obrotów, szarpie silnikiem, w początkowej fazie wirowania jest to samo, jak wejdzie na obroty wiruje normalnie.
    Nie pisałem o tym wcześniej, ale teraz zauważyłem, że jedna szczotka sinika jest niedotarta, ciągle łapie na 1/3 a może nawet 1/4 swej powierzchni. Czyżby ona była wadliwa? Jakaś nieprawidłowa struktura materiału? Przecież po kilku latach pracy powinna być dotarta, druga szczotka dotarta na całej powierzchni

    0
  • #9 26 Sty 2012 22:46
    bayogongo
    Poziom 13  

    czolgista napisał:
    bayogongo napisał:
    Pralka ma około 6-ciu lat, szczotki jak nowe
    tu właśnie trzeba dokładnie patrzeć jeśli jedna szczotka nie styka się z komutatorem na całej powierzchni taki objaw będzie występował .

    Jeśli chodzi o ich długość, dlatego napisałem jak nowe

    0
  • #10 26 Sty 2012 22:53
    czolgista
    Poziom 27  

    tak ale też i docisk i cała powierzchnia .... sprawdż żyły od wtyczki silnika potrafią na łączeniach raz łączyć raz nie, ja zawsze każdą żyłę naciągałem a kilka razy trafiło się że była tylko izolacja a w środku ułamana żyła .

    0
  • #11 26 Sty 2012 23:07
    bayogongo
    Poziom 13  

    Czy masz na myśli te żyły, które przychodzą z silnika do kostki ?

    0
  • #13 26 Sty 2012 23:15
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    bayogongo napisał:
    Po tych zabiegach jak wyżej silnik bez obciążenia normalnie obraca lewo - prawo, wiruje. Problem się pojawia gdy pralka jest obciążona, wtedy na wolnych obrotach następuje zrywanie obrotów, szarpie silnikiem, w początkowej fazie wirowania jest to samo, jak wejdzie na obroty wiruje normalnie.

    Takie zachowanie się silnika występuje także wtedy, kiedy występują przerwy w oporności pomiędzy poszczególnymi wycinkami komutatora , trzeba by było pomierzyć omomierzem czy są równe oporności pomiędzy sąsiadującymi lamelami na całym obwodzie komutatora .

    0
  • #14 27 Sty 2012 09:09
    bayogongo
    Poziom 13  

    Na całym obwodzie komutatora oporności jednakowe, cały czas po głowie mi chodzi co z tą szczotką (dwuwarstwowa), która się nie mogła dotrzeć.
    No i jeszcze to, że bez obciążenia obroty rotacyjne i wchodzenie na wirowanie bez zarzutu.

    0
  • #15 28 Sty 2012 21:51
    bayogongo
    Poziom 13  

    Koledzy, po dotarciu szczotek na połowie napięcia, zamontowałem silnik do pralki, bez obciążenia, obroty rotacyjne i wchodzenie na wirowanie prawidłowe. Załadowałem pranie i przez około 5 minut obroty rotacyjne prawidłowe, po tym czasie niestety zaczęło znowu szarpać sinikiem, ale pranie wykonało, włącznie z wirowaniem. Przy docieraniu szczotek (dotarły się na całej powierzchni) silnik na 150V trochę iskrzył. Podejrzewam, że przy obciążeniu coś dzieje się z silnikiem. Większy przepływ prądu, szczotki się nagrzewają i zapewne wtedy z wirnikiem dzieje się coś dziwnego. Problem nadal pozostaje.

    0
  • #16 28 Sty 2012 22:54
    axxx
    Specjalista AGD

    Wirnik pewnie ma zwarcie między zwojowe.Musisz podmienić.
    Miałem w tym typie taki numer,że moduł nie wytrzymał i zapaliła się płytka sterownika,omal nie doszło do pożaru.

    0
  • #17 29 Sty 2012 09:36
    bayogongo
    Poziom 13  

    Też podejrzewam wirnik, a wskazuje na to m.in to, że występuje to iskrzenie już przy napięciu 150V.
    Ciekawe jest jeszcze to, że jak pralkę wyłączy się na pół godziny, to znowu przez parę minut jej działanie jest bez zarzutu, nie ma zrywania obrotów, na wirowanie wchodzi normalnie.

    0
  • #18 05 Lut 2012 19:35
    bayogongo
    Poziom 13  

    Silnik przetoczony, wyważony, nie ma iskrzenia nawet na 230V, niestety po paru minutach prania i przy obciążeniu silnik zrywa obroty rewersyjne, a szczególnie jeśli obraca w kierunku przeciwnym do wirowania
    ps. ktoś do mnie pisał maila, że ma taki programator, nie mogę odnaleźć tego maila, a tym samym jego nadawcy, czekam na info

    0
  • #19 05 Lut 2012 20:01
    bayogongo
    Poziom 13  

    czolgista napisał:
    Kur-Czak napisał:
    Przekaźnik może mieć wypalony styk.
    jak widze poprawiłeś im styki na druku natomiast najlepiej wymienić.

    Pójdę tym tropem, ale teraz pojawiło się to co poprzednio pisałem, że po około pół godziny prania, przekaźniki nawet nie "klapią" - jest cisza. Wyłączenie i ponowne załączenie pralki wznawia cykl prania. Chyba to jednak coś nie tak z programatorem.

    0
  • #20 05 Lut 2012 21:11
    axxx
    Specjalista AGD

    Zrób foto.naklejki z tego programatora.

    0
  • #22 05 Lut 2012 22:23
    Kur-Czak
    Poziom 20  

    Bardzo prawdopodobne, że winny jest programator.

    0
  • #23 08 Lut 2012 17:45
    bayogongo
    Poziom 13  

    czolgista napisał:
    axxx napisał:
    Zrób foto.naklejki z tego programatora.
    To ostatnia rzecz i chyba najpewniejsza -wypalenie styków na programatorze (krzywkowym)

    Może i tak, tylko dlaczego przez około 10 minut pracuje normalnie, później tak jakby nie było wysterowania triaka i zaczyna zrywać wolne obroty (bardziej podobne do nadpalenia styku przekaźnika), najpierw te w kierunku przeciwnym do wirowania, a potem nie słychać "klapania" przekaźników, co wskazywałoby z kolei na brak wysterowania triaka.
    Bardzo przydałby się schemat tej pralki.
    Pralka Elektrolux EWT810 - nie działa silnik

    0
  • Pomocny post
    #24 08 Lut 2012 18:50
    czolgista
    Poziom 27  

    Schematy pralki EWT810 rok prod-20070205- sprawdż ustawienie magnesu na obwodzie koła pasowego .Złe ustawienie zakłóca również pracę silnika.

    0
  • #25 12 Lut 2012 19:21
    bayogongo
    Poziom 13  

    Dzięki czołgisto, zamówiłem moduł z programatorem z pralki, która działała poprawnie, jak będzie OK wtedy "rozryję" tą płytkę z programatorem, szczególnie zobaczę te przekaźniki

    0
  • #26 14 Lut 2012 15:18
    bayogongo
    Poziom 13  

    Rozmawiałem z niejednym mechanikiem, jedni mówią, że to może być wina tachometru, inni, że programator szwankuje, jeszcze inni sugerują, że należy wymienić i silnik i programator. To jest ciekawe, że 5 do 10 minut wszystko jest OK i potem następuje to zrywanie obrotów. Może ktoś miał taki przypadek i może jeszcze coś podpowiedzieć

    0