Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE40C530F1WXXU- nie uruchamia się

janeusz 28 Dec 2011 02:01 7612 8
    janeusz
    Level 11  
    Usterka nastąpiła po wyłączeniu prądu w kontakcie zasilającym telewizor- następnego dnia po prostu martwy.
    Otworzyłem go, sprawdziłem bezpieczniki na płycie zasilacza (I40F1_ADY, BN44-00340B) -ok, po odłączeniu Płyty Głównej ,,MB'' ( BN94-02616K) od zasilacza, włącza się podświetlenie matrycy, świetlówki świecą, gdy odłączyłem od MB taśmę do LCD i podłączyłem ją ponownie oraz ponownie podłączyłem MB do zasilania wszystko wróciło do normy więc zamknąłem tv skręciłem i stawiam go na półkę podłączam kable, dekoder i tp i znowu martwy. Więc go znowu rozebrałem, powtórzyłem poprzednie czynności, przeczyściłem końcówkę taśmy do LCD ale tym razem juz nic to nie pomogło.
    Czyli TV martwy bez żadnego migania czerwonej diody, gdy odłączam MB od zasilania to świecą świetlówki.
    Napięcie zmierzone na zasilaczu są o podwojonej wartości zamiast 13V i 5V mam 26V i 10V na wyjściu MB- CN802- oraz na wyjściu na świetlówki CNI802 zamiast 12V mam 27V.
    lisek
    Service technician RTV
    To wyjątkowo nieudana seria na chasis N82A z matrycą LTF400HM01.

Zobacz :
    - czy masz st-by +5,2V z zasilacza na Main ,i czy z main wraca sygnał PS_on
    - czy masz napięcia zasilania 3,3V na eeprom IC502 oraz spi IC402(25L4005AMC2 )
    - czy kwarc 24Mhz generuje
    Schemat PSU BN44-00340B chyba jest na forum ,jak nie pisz na PW to zamieszczę .

Z opisu wynika, że przy rozbiórce i składaniu "zaczął" lcd pracować.
    Tam na Main jest pełno "przelotek" wadliwie montowanych i lutowanych, po czasie zaczynają fiksować i masz takie objawy jak masz .
    także jest pełno bezpieczników oznaczone na Main jako BDxx
    Tylko wymiana Main pomaga lub b.dokładne przelutowanie całej płyty.

Co do zawyżonych napięć ? , zmierz raz jeszcze i podaj czy to prawda.
    Jeśli tak to problem w PSU ,okolice TL431 i jego otoczenie.
    mirex
    Level 43  
    janeusz wrote:
    Napięcie zmierzone na zasilaczu są o podwojonej wartości zamiast 13v i 5v mam 26v i 10v na wyjściu MB- CN802- oraz na wyjściu na świetlówki CNI802 zamiast 12v mam 27v.

A co to jest to 26v, 10v? I nne v?

Lisku, to co na czerwono też warto czytać czasami. :) Nawet u innych. :)
    janeusz
    Level 11  
    Pisałem do użytkownika ,,lisek'' na PW doradzi mi coś jak będzie miał czas prawdopodobnie , napisałem o tym :
    ---------------------
    Zmierzyłem jeszcze raz napięcia wychodzące na MB,
    poprzednio popełniłem błąd .
    1-13V
    2-5,2V
    3-13V
    4-2V-BLU_ON
    5-13V
    6-4,7V-E-PWM
    7,9,10,12,-GND -0V
    8-H_SYNC
    11-5,2V
    13,14-5,2v
    15-13V
    16-5,2V
    17-13V
    18-1,5V -PS_on

Napięcie na IC402 :
    1-3,3V
    2-3,3V
    3-6V-10V
    4-0,6V
    5-0,15V
    6-2V
    7-0,02V
    8-0V

Napięcie na IC502
    1,2,3,4-3,3V
    5,6,7,8-0V

Nie wiem jak sprawdzić kwarc.
    Po podłączeniu MB pod zasilacz napięcie mierzone na wyjściu CN802 na każdym pinie spada
    do 0,01V na 16 pozostaje na 5,2V a 18 spada do 0,04V.
    To wszystko co udało mi się pomierzyć . Jeśli to by wskazywało na wymianę MB to
    Jaką byś polecał żeby mi współpracowała bezproblemowo z całą resztą TV matryca
    ( LTF400HMO1).
    - 1 - Czym się sugerować przy odczytywaniu modelu płyty tzn: numer BN94-02616k 20100406
    odczytałem z naklejki z kodem paskowym obok wejścia antenowego , a na górnej krawędzi
    płyty jest długi biały nadrukowany napis BN41-01331B 2010.02.01 ?
    -2- Zauważyłem że do tego TV były produkowane różne modele płyt w różnym okresie czasowym
    ż różną datą wydrukowaną na nich. Czy są lepsze i gorsze płyty do tego TV czy można zakupić
    np. używaną lepszą płytę , czy nie warto bo np. po czasie znowu padnie, czy też zakupić
    tylko i wyłącznie nową ?
    - 3- W związku z powyższym jaki model/modele byś polecał do tego TV?
    -----------------------

Dzisiaj już wiem na 100% że to nie zasilacz bo zamówiłem jeden i już dotarł do mnie , pomierzyłem napięcia, podmieniłem z moim i dalej to samo.

A więc teraz jak wy się wypowiecie na moje powyższe 3 pytania o doborze płyty głównej do tego TV ?
    kukeka
    Level 19  
    Quote:
    Dzisiaj już wiem na 100% że to nie zasilacz bo zamówiłem jeden i już dotarł do mnie , pomierzyłem napięcia, podmieniłem z moim i dalej to samo.

Teraz przyszła kolei na płytę główną... i tak właśnie wyglądają naprawy dokonywane przez "elektryków" co im sie za dużo zdaje. :wink: Tylko pomiary jakieś tam na stykach potrafi zrobić, (lub nie) a my mamy za niego myśleć i interpretować wyniki.

Quote:
    Po podłączeniu MB pod zasilacz napięcie mierzone na wyjściu CN802 na każdym pinie spada
    do 0,01V na 16 pozostaje na 5,2V a 18 spada do 0,04V.
    To wszystko co udało mi się pomierzyć . Jeśli to by wskazywało na wymianę BM to
    Jaką byś polecał żeby mi współpracowała bezproblemowo z całą resztą TV matryca

Masakra :)
    szu666
    Level 2  
    Mam komplet część do modelu LE40C530F1WXZG pękła mi matryca ( LTF400HMO1) płyta główna BN41-01479A jak jesteś zainteresowany daj znać
    mirex
    Level 43  
    Ja jestem zainteresowany.
    Ale najbardziej mnie interesuje, dlaczego tą wiadomość tutaj napisałeś. Może najpierw należało dokładnie poczytać regulaminy, rozejrzeć się w opisach działów?
    Płyta główna to nie BN41-01479A, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Nazywa się inaczej, a jej podstawą jest laminat o takim oznaczeniu. Dopiera obsada elementów i oprogramowanie robią z niej main o oznaczeniu BN94-......
    szu666
    Level 2  
    Sorry nie znam się ma tym za bardzo nie chciałem nikogo wprowadzić w błąd.BN94-02616v
    janeusz
    Level 11  
    Pomogła wymiana płyty głównej na taką samą , zasilacz był sprawny , uszkodzona była płyta główna , zamówiłem używaną płytę na ebay'u , wymieniłem i teraz śmiga .
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi , temat do zamknięcia .