Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączanie przewodów z obudowy - interpretacja SCHEMATÓW

maciek1221 28 Dec 2011 09:34 2763 15
  • #1
    maciek1221
    Level 18  
    Witam
    Mam problem z podpięciem przewodów z obudowy do gniazd na płycie głównej ECS P965T.. Podstawowe (power reset itd) wpiąłem,mam problem z całym frontem czyli: usb,czytnik kart pamieci i audio. Na płycie nie jest nic opisane,jedynie Front1,Audio1 (całe gniazda są jedynie nazwane). W linku poniżej jest manual płyty,ale jest dla mnie jednym wielkim nieczytelnym schematem.. Znalazłem tam niby Audio(28strona) ale nie działa po podpięciu,może źle to robię. Generalnie tak,mam audio z takimi kablami do wpiecia:
    Return Right / left (?)
    Speakout Left / Right
    Mic - in
    mic - bias
    GND
    Na schemacie nie widać takich przewodów.
    Dalej mam te usb,każdy przewód w osobnym plasticzku(2 wiązki do 2 gniazd):
    +5v
    -D
    +d
    Gnd
    i 3 wtyczka zespojona,cztery kable,w kolejności: czerwony,biały,zielony,czarny,pusty.



    Czy ktoś może mi pomóc to podpiąć? Wszystko jest sprawne,wyjmowałem płytę i z przyzwyczajenia jak to łatwo jest później wpiąć czytając instrukcję nie spodziewałem się,że będzie ona taka zakręcona.. POMOCY! Pozdrawiam ;)

    LINK DO MANUALA : http://www.4shared.com/rar/oSklCqM_/ECS_P965T-A_-_REV_10B.html
  • #2
    tedd
    Level 25  
    Opis podłączenia panelu zawarty w instrukcji jest wystarczający. Proszę wykonywać czynności tam określone bez pośpiechu i emocji.
  • #3
    maciek1221
    Level 18  
    Dzięki.
  • Helpful post
    #4
    perlit
    Level 39  
    Witam.
    Może to Ci pomoże.
    Link
  • #5
    maciek1221
    Level 18  
    Więc tak,podpiąłem czytnik kart pamięci i działa. Nie działa USB i dźwięk z panelu przedniego(z tym mam problem czytając schemat,nie wszystkie kable mi się zgadzają,głownie mikorfon). Usb jest podpięte ze schematem,ta sama kolejność i układ kabli/pinów co w przypadku czytnika kart. Po włączeniu komputera wykryło interfejs HID ale nie czyta pendrive ani sluchawek. Wiem,że problem to pewnie błahostka ale nie mogę sobie poradzić z tą plątaniną,pozdrawiam i w dalszym ciągu proszę o pomoc. A Tobie kolego perlit bardzo dziękuję,ta książka okazała się bardzo pomocna!

    Hm,prawdopodobnie spaliło mi pendrive przez złe podłączenie usb.. Teraz jest tak,że po wpięciu na front myszki świeci się(laserowa) ale nie rusza. Kiedy zresetuję komputer zawiesza się na ekranie startowym zaraz po wykryciu procka(nastepnym krokiem powinno byc sprawdzenie ramu). Komputer stracił głos,zarowno na froncie i z tyłu. Co robię nie tak?

    e: USB załatwione,gra i lata ;) Został tylko przód panel audio..
  • #7
    maciek1221
    Level 18  
    Perlit,tak jak pisałem z usb sobie poradziłem,został panel audio.
  • #9
    maciek1221
    Level 18  
    Podłączam zgodnie z tym co jest na płycie intela i niestety nie idzie...
  • #10
    perlit
    Level 39  
    maciek1221 wrote:
    Podłączam zgodnie z tym co jest na płycie intela i niestety nie idzie...

    Spróbuj wg. linków, które podałem w moim ostatnim poście.
  • #11
    maciek1221
    Level 18  
    W pierwszym nie jest w dalszym ciągu wyjaśnione co gdzie podpiąć a podłączając tak jak w linku na stronę intela nie widzi dalej mikrofonu ani słuchawek.

    E: Więc podaję jak sprawdzałem te schematy( nie działa żadna opcja):
    GND | MIC-BIAS | Return r | return l|
    Micin| | spkout r|out l|

    opcja powyższa nie działa a w dodatku wyłącza zintegrowany dźwięk :|

    Następnie :
    GND | MIC-BIAS | spkout r | out L|
    Micin| | return r|ret l|
    powyższa opcja nie uruchamia panelu przedniego,tylni działa
    GND | MIC-BIAS | spkout l | out r|
    Micin| | return L|ret r|
    Też nie działa przód.

    Podejrzewam,że któraś z tych opcji musiała być dobra,czy się mylę? Dalej nie działało jak nie działa,Pzdr
  • #12
    perlit
    Level 39  
    Podaj jakie masz przewody przedniego panela do wpięcia.
    Wyszczególnij je kolejno z ich oznaczeniami.
  • #13
    maciek1221
    Level 18  
    niebieski - Return L
    czarny - GND
    biały- spkout L
    żółty - Mic-bias
    zielony(z biala kreska)-spkout R
    czerwony mic-in
    siwy Return R
  • Helpful post
    #14
    Resist_34
    Level 25  
    Podłączanie przewodów z obudowy - interpretacja SCHEMATÓW

    Spróbuj tak :

    pin 1 - czerwony (Mic-in)
    pin 2 - czarny (GND)
    pin 3 - żółty (Mic-BIAS)
    pin 4 - nie podłączony
    pin 5 - zielony z białym paskiem (Spkout R)
    pin 6 - siwy (Return R)
    pin 7 - nie podłączony
    pin 8 - key (brak pina)
    pin 9 - biały (Spkout L)
    pin 10 - niebieski (Return L)

    Widzę że w BIOS nie ma opcji przełączenia panela na AC'97, więc wejdź do panela/menedżera dźwięku Realtek -> zakładka "Wejście/wyjście audio" -> kliknij "niebieski kluczyk" w polu "ANALOGOWE" -> zaznacz "wyłącz wykrywania gniazda panela przedniego"
  • #15
    tedd
    Level 25  
    Jeszcze raz odsyłam do instrukcji płyty głównej. Tam masz wszystko wyjaśnione, czytaj dokładnie.
  • #16
    maciek1221
    Level 18  
    Ok dzięki wszystkim za pomoc,trzeba było zmienić ustawienia w menedżerze dźwięku,dlatego nie działało mimo prawidłowego podłączenia. Niestety przez złe podpięcie gniazda usb spaliłem pendrive... Mimo wszystko problem rozwiązany.