logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów

dj_maty 28 Gru 2011 10:30 2749 16
REKLAMA
  • #1 10312586
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Witajcie!
    Dzisiaj rano włączyłem komputer i zauważyłem że komputer nie widzi mi jednej partycji. Zainstalowałem aplikacją ComboFix, zrobiłem skanowanie, partycji nadal nie ma, proszę Was o pomoc. Mam tam bardzo dużo ważnych danych i nie mogę ich stracić. W załączniku powstały po skanowaniu log.
    Załączniki:
    • log.txt (8.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10312643
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Zamieść zrzut ekranu z zarządzania dyskami i z DMDE.
  • REKLAMA
  • #3 10312691
    dj_maty
    Poziom 24  
    Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów
  • #5 10317984
    dj_maty
    Poziom 24  
    Jest to dysk 1, partycja D: Oto wyniki działań programu:
    Załączniki:
    • HDD.rar (64.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 10318516
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Nie no słuchaj. Masz te parę już postów mógł byś to zrobić porządnie ?
    Tak jak w linku który podałem ?
  • #7 10318565
    dj_maty
    Poziom 24  
    Przecież podałem wszystko porządnie tak jak było napisane: kopię sektorów i wynik skanowania. Poniżej jeszcze zrzut tak jak tam było pokazane:
    Załączniki:
    • sec_0_102.bin (51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 10318586
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wreszcie o to chodziło.

Kolego czy wiesz ,że masz 128 GB ?
    Szukałeś problemów z tym ograniczeniem.

Problemy z obsługa dysków powyżej 128 GB
    ...
    128GB - Limit standardu ATA - Tym samym dotarliśmy do obecnie obowiązującego limitu pojemności dysków twardych. W obecnych czasach dyski juz nie są adresowane poprzez ich dane geometryczne (cylindry, głowice, sektory) tylko poprzez rożne metody adresowania logicznego oraz numeracje sektorów. Bariera 128 GB wynika z ograniczenia standardu ATA, w którym na liczbę sektorów przewidziano zmienną 28-bitową. Daje to maksymalnie 2^28 czyli 268435456 sektorów. Jeśli pomnożymy to przez 512 czyli pojemność pojedynczego sektora dostaniemy liczbę 137438953472, czyli 137438953472/1048576/1024 = 128GB.

W przypadku szeregowego ATA problem rozwiązano w specyfikacji ATA-133 przez powiększenie liczby sektorów do liczby 48 bitowej. SerialATA od początku posługuje się adresowaniem 48-bitowym.
    Jak sobie radzić z tymi barierami

Na początek proponujemy trochę trzeźwego myślenia. Po pierwsze zaktualizujmy bios płyty głównej, bądź kontrolera do którego podłączony jest dysk, do najnowszej wersji. To w zdecydowanej większości powinno rozwiązać problem. Jeśli kłopoty występują po stronie systemu operacyjnego, również należy zaktualizować go najnowszymi łatkami.

W przypadku bariery 128GB i Windows XP problem rozwiązuje instalacja dodatku Service Pack 1.

No dobrze, ale co jeśli mamy już najnowsze biosy/sterowniki + zaktualizowany system operacyjny a problem nadal występuje? Tutaj sprawa nieco komplikuje się. Jeśli w biosie komputera dysk wykrywany jest ze zmniejszoną pojemnością, należy sprawdzić czy w systemie operacyjnym to ograniczenie nie znika. Czasami trafia się sytuacja, w której bios obcina dysk do jakiejś tam pojemności, ale Windows widzi ją w pełni. Jeśli ma to być nasz jedyny dysk w komputerze, można spróbować założyć na nim osobna, systemową partycję, która będzie mniejsza od pojemności wykrywanej przez BIOS. Następnie na tej partycji, znajdującej się koniecznie na początku dysku instalujemy system. Gdy ten już się uruchomi za jego pomocą zakładamy pozostałe partycje i przenosimy na nie dane. Jeśli system operacyjny również widzi ograniczoną pojemność, wtedy pozostaje nam właściwie tylko kupno osobnej karty PCI kontrolera ATA. Wyżej wymienione problemy nie występują w przypadku dysków Serial ATA i SCSI.
    ...

• REKLAMA
  • #9 10318603
    dj_maty
    Poziom 24  
    Chodzi o to że nie widzi mi w ogóle tej partycji. Tak jak na zdjęciu poniżej. Mogę stracić te 20 GB nawet które padły, ale żeby chociaż mieć resztę. Ja nie wiem w ogóle o co tu chodzi. Jestem laikiem
  • #10 10318616
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Nie widzi bo dysk nie jest prawidłowo czytany.
    Laik czyta i szuka u wujka Googla tak jak podaje.
    Jaki system operacyjny ? Jaka wersja SP ?
    Czy włączone LBA 48 Bit ?

DMDE uruchomione jako Administator ?
    Wybrany dysk fizyczny w DMDE czy logiczny ?
  • #11 10318628
    dj_maty
    Poziom 24  
    Ale przez dwa lata dysk był widoczny i działał normalnie. Nie ma żadnego SP, system XP Prof. jeden z pierwszych. Czy włączone nie wiem, ale postaram się zaraz jakoś dowiedzieć :)
  • #12 10318637
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Myślę że to podstawa.
    http://support.microsoft.com/kb/303013
    For the original release version of Windows XP Home Edition or of Windows XP Professional, you can enable 48-bit LBA for testing purposes. To do this, set the EnableBigLba registry value to 1 in the following registry subkey:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\
    Warning Data corruption may occur if either of the following conditions is true:

You use this registry value to enable 48-bit LBA support in the original release version of Windows XP Home Edition or of Windows XP Professional.
        You install an earlier version of Windows on a disk partition that was previously created by a 48-bit aware operating system, such as Windows XP SP1. And that disk partition is equal to or larger than the current addressable limit of 137 GB.

Prawy przycisk na mój komputer i właściwości tam jest wpisany SP.
  • #13 10318767
    dj_maty
    Poziom 24  
    Service Pack'a nie ma już mówiłem. Będę walczył teraz żeby go zainstalować.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Wgrałem specjalnie nowiutki system z SP a dysku nadal nie widać, jestem niemal pewien, że problem leży gdzie indziej...
  • #15 10319485
    dj_maty
    Poziom 24  
    Tak nowy system wcześniej nie wgrywany na ten komputer, z SP2. Ale sytuacja się nie poprawiła. Cały czas krzyczy że partycja jest niesformatowana. Dysk jest podłączony prawidłowo. Oto zrzuty o które prosiłeś

Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów Komputer nie wykrywa jedenej partycji - analiza logów

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Sprawdziłem czy partycja będzie widoczna na linux'ie ale tam też każe mi ją formatować. Czyli problem leży w samym dysku a nie w systemie...

Dodano po 12 [minuty]:

Co stałoby się gdybym usunął tą partycję i utworzył nową?
  • #16 10321040
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Jeśli nie chcesz odzyskać danych, to możesz próbować.
    Możesz też sprawdzić jaki rozmiar dysku rozpoznaje Linuks, jednym z poleceń:
    fdisk -l
    sudo fdisk -l

Od razu będziesz wiedział, czy twoje problemy są winą Windowsa czy sprzętu.
  • #17 10321150
    dj_maty
    Poziom 24  
    Gdybym nie chciał odzyskać danych tobym go już dawno sformatował i byłoby po problemie. Wina na sto procent leży po stronie dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niewidoczną partycją na dysku twardym, pomimo wcześniejszego prawidłowego działania. Po skanowaniu przy użyciu ComboFix partycja nadal nie była widoczna. Użytkownik dostarczył zrzuty ekranu z zarządzania dyskami oraz wyniki skanowania. W dyskusji poruszono kwestie związane z ograniczeniem 128 GB w standardzie ATA oraz koniecznością włączenia 48-bitowego LBA w systemie Windows XP. Użytkownik zainstalował nowy system operacyjny z Service Pack 2, ale problem z partycją nadal występował, co sugerowało, że może to być problem sprzętowy. Użytkownicy doradzili sprawdzenie rozmiaru dysku w systemie Linux oraz rozważenie usunięcia i ponownego utworzenia partycji, jeśli odzyskanie danych nie jest priorytetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA