Witam,
trafił w moje ręce ostatnio HDD 3,5 o oznaczeniach WD 6400AAKS , dysk nie startuje prawidłowo tzn na słuch jest mniej więcej tak :
- talerze się rozkręcają
- głowica 'próbkuje' 4 razy
- talerze zwalniają po czym znowu się rozkręcają
- głowica jeszcze raz puknie
- talerze zwalnia i zatrzymuje się
Elektronika wizualnie wygląda OK , miałem wątpliowści co do transila D4 który miał przejście w obu kierunkach , zdjąłem go więc po zdjęciu przewodzi tylko w jednym kierunku (porównałem później z elektroniką 3200AAKS tak również przewodzi w obu kierunkach) .
Rezystory zerowe również są wporządku, zwarć na kond nie zanotowałem .
Tranzystora Q1 nie sprawdzałem ale zauważyłem że dioda D1 obok smooth również przewodzi w obu kierunkach a D2 tylko w jednym.
Moja wiedza na temat serwisowania HDD jest niewielka, naprawiam inny sprzęt także każda sugestia będzie napewno pomocna o ile wogóle da się coś z nim jeszcze zrobić bo podejrzewałem jednak uszkodzenie mechaniczne.
Dysk otrzymałem od znajomego, dane są nie istotne ale chciałem spróbować go wskrzesić.
Plik dźwiękowy ze rozruchem samego dysku:
http://www.megaupload.com/?d=XP3HJPYP
W załączniku foto PCB .
Dziękuje z góry za sugestie i pomoc , pozdrawiam Krzycho
trafił w moje ręce ostatnio HDD 3,5 o oznaczeniach WD 6400AAKS , dysk nie startuje prawidłowo tzn na słuch jest mniej więcej tak :
- talerze się rozkręcają
- głowica 'próbkuje' 4 razy
- talerze zwalniają po czym znowu się rozkręcają
- głowica jeszcze raz puknie
- talerze zwalnia i zatrzymuje się
Elektronika wizualnie wygląda OK , miałem wątpliowści co do transila D4 który miał przejście w obu kierunkach , zdjąłem go więc po zdjęciu przewodzi tylko w jednym kierunku (porównałem później z elektroniką 3200AAKS tak również przewodzi w obu kierunkach) .
Rezystory zerowe również są wporządku, zwarć na kond nie zanotowałem .
Tranzystora Q1 nie sprawdzałem ale zauważyłem że dioda D1 obok smooth również przewodzi w obu kierunkach a D2 tylko w jednym.
Moja wiedza na temat serwisowania HDD jest niewielka, naprawiam inny sprzęt także każda sugestia będzie napewno pomocna o ile wogóle da się coś z nim jeszcze zrobić bo podejrzewałem jednak uszkodzenie mechaniczne.
Dysk otrzymałem od znajomego, dane są nie istotne ale chciałem spróbować go wskrzesić.
Plik dźwiękowy ze rozruchem samego dysku:
http://www.megaupload.com/?d=XP3HJPYP
W załączniku foto PCB .
Dziękuje z góry za sugestie i pomoc , pozdrawiam Krzycho