Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon DRA-1000 Nie daje znaku życia

pasztor 28 Dec 2011 20:15 2211 6
NDN
    pasztor
    Level 9  
    Witam
    Jestem w posiadaniu, a właściwie mam dostęp (tata kupił) do fajnego sprzętu HI-FI (PMA-1500ae i DCD-1500ae).
    Ostatnio dokupiliśmy amplituner DRA-1000, stary już model, ale całkiem pozytywnie mnie zaskoczył jak na klocek za 400zł z groszami i bardzo fajnie grał.
    Niestety w okresie końca świąt tata dał mu wycisk (praktycznie non-stop grał przez 3dni na full-potencjometr do około połowy). Dziś byłem na zakupach i jak wróciłem to wzmak nie działał, więc nie znam dokładnie przyczyny jego usterki, ale trochę dziwne że tak padł. Generalnie to po podłączeniu do prądu i włączeniu na on, nie ma żadnej oznaki działania. Zdjąłem obudowę i popatrzyłem, czy może bezpieczniki się popaliły, ale "niestety" nie. Prąd ma przebicie do transformatora i włącznik też jest cały, myślałem czy jakoś sprawdzić transformator, ale nawet nie wiem co i jak.
    Wie ktoś co mogło się zepsuć i czy mógłbym, czy zostaje już tylko serwis? Generalnie to chciałem to zrobić do sylwestra, a w pobliżu chyba nawet nie znajdę serwisu (aczkolwiek są tutaj tacy znachorzy).
    I generalnie to czy od zwykłego (może nie do końca zwykłego...) głośnego słuchania można spalić wzmaka? Bo Tacie udało się już wcześniej dwa razy uwalić PMA-1500ae, ale na gwarancji go zrobili.
    Pozdrawiam
    Pasztor ;]
  • NDN
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    pasztor wrote:
    myślałem czy jakoś sprawdzić transformator, ale nawet nie wiem co i jak.
    Zmierz napięcie na uzwojeniu wtórnym.
    pasztor wrote:
    czy zostaje już tylko serwis?
    Przy Twoim doświadczeniu i, niestety, wiedzy, polecałbym serwis. Laik może więcej zepsuć i jeszcze zrobić sobie krzywdę.
    pasztor wrote:
    Wie ktoś co mogło się zepsuć
    Dosłownie wszystko. Po tak lakonicznym opisie, nic nie można powiedzieć. Jeśli, jak mówisz, nie ma żadnych oznak pracy, ja obstawiam zasilanie. Jeśli umiesz, sprawdź trafo i zasilacz.
    pasztor wrote:
    I generalnie to czy od zwykłego (może nie do końca zwykłego...) głośnego słuchania można spalić wzmaka?
    Tak. Jeśli podłączone są kolumny o zbyt niskiej impedancji, to można dość łatwo spalić.
  • NDN
    pasztor
    Level 9  
    Nie no, kolumny to canton ergo 690dc 4-8 ohm, więc nic nie powinno się dziać na tej płaszczyźnie.
    Krzywdy sobie nie zrobię, bo na prądzie nie będę się niczego dotykał paluchami, aż tak źle nie jest. :D
    Jeżeli chodzi o sprawdzenie uzwojenia wtórnego, to nie ma tam za bardzo dostępu, bo nie ma tam za bardzo dostępu, do środka wchodzą dwa kable ac sieciowego i wychodzi wiązka chyba sześciu kabli różnych kolorów, jak trzeba, to mógłbym zrobić zdjęcie.
    Zdaje sobie sprawę z tego, że opis jest bardzo ogólnikowy, ale nie było mnie w momencie kiedy coś się działo z tym wzmacniaczem i nie wiem jakie były wszystkie okoliczności.
    Mam multimetr, więc mogę pomierzyć, tylko nie wiem dokładnie co...
    Co by nie było, dzięki za pomoc.

PS: A czy wymiana zasilacza we wzmacniaczu na nie oryginalny (ale takich samych parametrach), może wpływać na jakość dźwięku?
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Nic nie wymieniaj (żadnych tam zasilaczy). Kolega wyżej nieźle celuje - to może być zasilacz, a na to składa się zwykle kilka elementów, ale to wcale może nie chodzić jednak o to.

Czy zdajesz sobie sprawę, że możesz dodać niechcący kilka innych uszkodzeń maszynie? Koszt późniejszej naprawy (kiedy zrezygnujesz / poddasz się po nieudanych próbach reanimacyjnych) niepotrzebnie wzrośnie.

Jeżeli potrzebujesz sprzęt audio do domu na sylwestra, to może pożycz coś od znajomych (nie katuj), a tego Denona wyślij do dobrego warsztatu diagnostyki RTV / audio. Znajdziesz na pewno w sieci takowy.
    pasztor
    Level 9  
    Nie, nie, nie zamierzam nic wymieniać, to pytanie o transformator, to jest związane z tym, że jak PMA padł ostatnio, to był już po gwarancji i był w takim serwisie tutaj gdzie jestem (na mazurach) i domyślam się, że nie włożyli tam oryginalnych transformatorów, tylko albo inne zamienniki, albo przewinęli te zepsute. No i tak sobie myślę, czy może to jakoś na dźwięk wpłynąć. Jeżeli przewijali oryginalne, to chyba nic, ale jak wkładali coś innego? Nie miałem zbyt dużo czasu żeby go osłuchać, ale, jak sobie włączyłem na jakieś 5 minut w zestawie z dnp-720ae, to grało ładnie, a na "sucho" w głośnikach zero szumu.
    Mirek Z.
    Moderator
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic869722.html
    Posłuchaj jednak tego:
    Krzysztof L. wrote:
    Jeżeli potrzebujesz sprzęt audio do domu na sylwestra, to może pożycz coś od znajomych (nie katuj), a tego Denona wyślij do dobrego warsztatu diagnostyki RTV / audio. Znajdziesz na pewno w sieci takowy.
    Anonymous
    Anonymous