Temat śledzi 0 użytkowników
Autor
Wiadomość
WoerGi
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Czestochowa
punktów: 24.44
Ofiarowanie punktów
Nowy post#1 Post autora tematu 19 Sty 2012 12:08
Re: Programator czasowy HWD-EF01 - czy da się przerobić i jak
Cytowanie selektywne - zaznacz tekst wiadomości i kliknij Odpowiedz z cytatem
Nie rozumiem, skoro nie chcesz używać danego programu to po co go wyłączać nie lepiej skasować ?
[Regulamin, punkt 3.1.11 (dawniej 10.2). Mariusz Ch.]
----
Wydzielono z tematu: Programator czasowy HWD-EF01 - czy da się przerobić i jak
przez Mariusz Ch. dnia 19.01.2012 12:31
Nie chodzi mi o to że nie chcę korzystać z tego programu ale o to że chcę aby pozostał w pamięci ale załączał się wg mojego uznania a drugi pozostał wyłączony.
Chodzi mi o to abym mógł korzystać z ciepłej wody kiedy jej potrzebuję.
Taki tryb pracy o jakim piszę 2 posty wcześniej pozwalałby mi na załączenie ogrzewacza kiedy potrzebuję ciepłej wody.
Mam w domu w kuchni w piecu kaflowym CO i cegiełkę do ogrzewania wody w bojlerze. A pali się u mnie w taki sposób że wkłada się rano takie ruszta {półka z grubych prętów zbrojeniowych } dzięki którym ogień pali się przy cegiełce i grzeje się woda w bojlerze ale kosztem tego w domu jest zimno.
Po południu wyciąga się te ruszta i przerzuca się ogień na dolne ruszta przez co w domu jest ciepło ale kosztem wody w bojlerze która niestety dość szybko stygnie.
Późnymi godzinami wieczornymi to nie ma ciepłej wody by wziąć prysznic. Programator ma ustawione kilka przedziałów czasowych które są dobrane tak jak przebiega taryfa z tańszą energią elektryczną (13.00-15.00)(22.00-06.00 a programator z bojlerem to chodzi około godziny od 10 wieczorem ) .Latem nie pali się w piecu więc bojler się grzeje od 13 do 15 i trochę po 10 wieczorem a zimą to grzanie w godzinach popołudniowych(13.00-15.00) jest zbędne bo bojler jest jeszcze ciepły ale po 10 to musi "pochodzić" więc sytuacja mało komfortowa (dodam że jest jeszcze program {niedziela 04.00-06.00}by również była ciepła woda oraz program 22.00 -06.00 do ładowania akumulatorów przez pozostawienie ich do ładowania małym prądem w nocy)