logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sanyo C14EA13EX-00 pali tranzystor wysokiego 2sd 1649

jarobro 16 Gru 2004 12:42 1723 4
REKLAMA
  • #1 1064587
    jarobro
    Poziom 12  
    Przeczytałem z uwagą wszystkie posty dotyczące tego problemu wystepujacego w telewizorze Sanyo wszystkie podane wskazówki wykorzystałem ( oprócz wymi9any kondensatorów stałych po stronie kolektora tranzystora klucza) ma wraqżenie ze problem lezy gdzieś indziej, może ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na ten temat??
  • REKLAMA
  • #2 1064624
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Nie wiem które posty przeczytaleś ale wymienie Ci tak po krótce co może być a mianowicie powinieneś przejrzeć całą gałąź zasilania kolektora tranzystora tzn. sprawdzić napięcie na żarówce itp.,itd. jeśli już to zrobiłeś i nadal jest kicha to przejrzyj stopień sterowania tranzystora odchylania H bo ostatnio walczyłem z takim właśnie uszkodzeniem w sterowaniu.Jesli powtórzyłem wszystko po tym co przeczytałeś w innych postach to sory.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1064755
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Ja walczyłem z takim samym problemem tylko w innym telewizorze, z tym że sprawność trafopowielacza nie podlegała dyskusji
    Okazało sie, że po stronie wtórnej trafopowielacza istniało zwarcie do masy poprzez diode prostującą +12 i elektrolit.
    Uszkodzony okazał się elektrolit filtrujący to napięcie +12.
    Proponuję sprawdzić wszystkie diody i elektrolity po stronie wtórnej trafopowielacza.
    Także należy sprawdzić sam trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #4 1064767
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam.
    Nie napisałeś czy tranzystor uszkadza się zaraz po włączeniu, czy po pewnym czasie. W piewszym przypadku uszkodzone może być po prostu trafo WN, w drugim może to wskazywać na uszkodzenie kondensatorów powrotu ( właśnie te w kolektorze tranzystora WN), przy założeniu ,że wysterowanie tranzystora jest poprawne
  • #5 1065468
    jarobro
    Poziom 12  
    podłaczyłęm żarówkę i sprawdzilem napięcie jest stabilne 130 V
    Włozyłem nowy tranzystor połaczylem go przez kolektor z żarówką niestety znowu dostałem przebicie pomiedzy bazą a emiter wszsytkie tranzystory tak mam uszkodzone.
    Zastanawiam sie nad sterowaniem tak jak pisze nowypn tylko nie za bardzo orientuje sie jaki powinien byc poprawny sygnał sterowania i napiecia na tranzystorze sterujacym ?? moze ktoś zna poprawne przebiegi.. lub inne jakieś sugestie dotyczace tego problemu.
REKLAMA