Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie w polonezie 1999r nie działa.

Kamil 1606 29 Dec 2011 17:08 2914 11
  • #1
    Kamil 1606
    Level 14  
    Witam,
    w polonezie nie działa pokrętło zmiany wylotu nawiewu (dmucha cały czas na szybę i na nogi, nie da się zmienić, żeby dmuchało np. na twarz). Na zdjęciu zaznaczyłem, które pokrętło nie działa. Na początku myślałem, że przekręcając pokrętło, pociągam za jakąś linkę, ale tak nie jest. Rozebrałem panel i nie mam pojęcia, na jakiej zasadzie to działa. Nie ma tam żadnych linek, tylko plastikowe kanaliki na łączeniu (brak styków metalowych). Dodam, że dmuchawa słabo dmucha, tj z wylotów nawet na maksymalnym nadmuchu nie leci mocny strumień powietrza (najbardziej da się to odczuć przy nadmuchu ciepłym powietrzem). Proszę o pomoc kogoś, kto to rozbierał i zna zasadę działania. Pozdrawiam
  • #2
    janek1815
    Level 38  
    Pod maską z lewej strony nad kolektorem wydechowym masz magiczną czarną kulę ona prawdopodobnie jest temu winna. Sprawdź zdejmując z niej wężyk czy masz tam podciśnienie. Całość działa na siłownikach pneumatycznych i stąd brak linek.
  • #3
    Kamil 1606
    Level 14  
    Do tej "magicznej, czarnej kuli" dochodzi jeden przewód gumowy, który jest zbutwiały i połamany. Muszę zatem wymienić ten przewód i powinno działać?
  • #4
    janek1815
    Level 38  
    Przewód nie może być dziurawy. Ponieważ jest brak w nim ciśnienia jeśli wymiana nie pomoże to duże prawdopodobieństwo że to kula jest uszkodzona. Poza nią jest tylko ten przełącznik i siłowniki. Do kuli dochodzi jeden przewód z kolektora sącego i drugi idzie do przełącznika nie wiem dlaczego piszesz że u ciebie jest tylko jeden.
  • #5
    Kamil 1606
    Level 14  
    Przepraszam, źle się wyraziłem. Jeden przewód idzie z kolektora, a drugi chyba idzie do przełącznika w środku auta. Jeśli dobrze myślę, to jeśli odepnę od kuli wężyk przychodzący do przełącznika (ten jest poprzerywany), z kuli powinno wylatywać powietrze, a tak nie jest. Kula to tylko zbiornik na sprężone powietrze no nie?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Znalazłem taki post na elektrodzie "Regulacja zmiany kierunku nawiewu w caroplusach realizowana jest na bazie podciśnienia wykorzystywanego do popruszania siłownikami pneumatycznymi.
    Począwszy od układu wtrysku paliwa (pod obudową filtra powietrza) po prawej stronie patrząc na silnik, znajduje się wyjście przewodu gumowego z dodatkiem (na części prostej) cienkiej i bardzo kruchej rurki. Dochodzi ona (ta rurka) do zbiornika podciśnienia ( ta kula pod szybą), a z tąd przewodem gumowym do kabiny do rozdzielacza (pokrętło regulacji kierunku nawiewu).
    Częstą usterką w tych polonezach są właśnie pękające rurki lub wężyki gumowe w opisanych wyżej relacjach, warto je dokładnie obejrzeć. Zamiast sztywnej rurki można zastosować tylko przewód gumowy. Również warto sprawdzić jak tu będzie wszystko OK, połączenia przy regulatorze kierunku nawiewu.
    POWODZENIA!!!"
    U mnie tak nie jest, tylko tak jak piszesz jeden przewód wychodzi z kolektora do kuli, a drugi z kuli do przełącznika
  • #6
    janek1815
    Level 38  
    W kuli jest membrama tak więc nie jest tak do końca pusta w środku. Wymień wężyk i zobacz co będzie dalej.
  • #7
    Kamil 1606
    Level 14  
    Ogólnie pokapowałem już o co chodzi, tylko czy wymiana wężyka pomoże, jeśli przykładając palec do miejsca, gdzie przychodzi wężyk nie czuje zasysania?
  • #8
    janek1815
    Level 38  
    Zobacz czy masz podciśnienie przed kulą. Może być nieszczelnośc pomiędzy silnikiem a kula.
  • #9
    Kamil 1606
    Level 14  
    Podciśnienie przed kulą jest, za to za kulą brak. Zrobię jeszcze ten wężyk, ale tak, czy tak kula chyba do wymiany
  • Helpful post
    #10
    janek1815
    Level 38  
    Z mojego doświadczenia wynika że zazwyczaj to kula ponieważ za nią też powinno być podciśnienie.
  • #11
    Kamil 1606
    Level 14  
    Za kulą jest jednak ciśnienie, ale bardzo małe. Jutro kupię odpowiedni wężyk i zobaczymy, co z tego będzie, bo ten, co miałem w domu nie przylegał idealnie (za duża średnica)
  • #12
    Kamil 1606
    Level 14  
    Dzięki wielkie Janku! Dzisiaj wymieniłem wężyk i wszystko działa. Punkciki już lecą, a temat zamykam