Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Omega B 2.5 TDS po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty

dudi21 29 Dec 2011 21:45 5120 15
    dudi21
    Level 10  
    Witam..

dzisiaj uszczelniałem pompę wtryskową

Wymieniłem uszczelkę z pod pierwszego dekla oraz następnego pod tym, przy składaniu tego drugiego z którego wystawała dysza nie mogłem złożyć odrazu ponieważ jakby tak dysza nie chciała w coś trafić... ale trafiło i złożyłem.

po złożeniu wszystkiego i odpaleniu auta samochód sekundę chodzi na normalnych obrotach, a po chwili zamyka licznik obrotów..

przy składaniu mogłem pomylić wężyki podciśnienia, czy to może być przyczyną tego problemu?

Za co są odpowiedzialne wężyki podciśnienia, gaz jest elektroniczny i sterowany wężykiem podciśnienia? czy to wina pompy? w której coś mogło się przestawić?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu..
    MobilTruck
    Level 31  
    No to jak sobie tę"dyszę"uszkodziłeś to składaj na drugą pompę.Zresztą i tak do wyciągnięcia i do pompiarza z nią.
    dudi21
    Level 10  
    aleś pomógł jeden z drugim, właśnie jestem po lekturze znalazłem instrukcję czyszczenia nastawnika w którym napisane jest, że no nie wiem jak to się nazywa (trzpień/dysza) musi trafić w otwór wałka.. najwyraźniej nie trafiłem ponieważ w instrukcji dokładnie opisane jest że może dojść do niekontrolowanych obrotów...poprzez nie dokładne spasowanie.. trzpienia..

brak liter na dalsze komentarze..

Szczęśliwego Nowego Roku..
    dudi21
    Level 10  
    a skąd wiesz? fakt faktem może tak być ale miejmy nadzieję że tak nie jest... może się nie zniszczył wałek.. co mogło się ewentualnie stać..?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To co napisałem - pompa w tej chwili nadaje się do raczej średnioopłacalnej naprawy - uszkodzony nastawnik, przy odrobinie szczęścia pierścień i tłokorozdzielacz. O regulacji nie wspomnę - bo zapewne po wymianie uszczelek złożyłeś nastawnik tak jak pasował.
    dudi21
    Level 10  
    no tak.. hmm czyli lepiej kupić jakąś pompę z allegro?
    jarciu11
    Level 19  
    Szkoda że nie przeczytałeś tej instrukcji przed rozebraniem..
    dudi21
    Level 10  
    tak właśnie ale nic jutro zobacze co się stało i dam znać może akurat bedzie git piszą w instrukcji że jeżeli będą niekontrolowane obroty to zgasić silnik ja tak robiłem, tylko ze 3 razy... daj boże..

Pozdrawiam
    jarciu11
    Level 19  
    Może tylko wystarczy ustawić prawidłowo nastawnik w co wątpie. Jak pewnie przeczytałeś w instrukcji wystarczy do tego chwilowe spalanie na midzie.
    pEndrju
    Level 13  
    cudaniewidy w bmw 318tds też tak mi się stało rozłożyłem pompę złożyłem jeszcze raz poprawnie i autko reagowało na gaz potem zostało tylko ustawienie nastawnika i wszystko ok
    Anonymous
    Anonymous  
    dudi21
    Level 10  
    jestem po demontażu trzpień poszedł do przodu wałek się cofną i nic się nie stało, ładuje akumulator i mam nadzieje ze zostaje tylko ustawienie nastawnika... wg. instrukcji przesuwanie nastawnikiem w przód tył.. pomimo to widać zacieniowane miejsca i może wg. nich ustawie nastawnik.

Jest ktoś w stanie zrobić zdjęcie wężyków podciśnienia i rozrysowanie który do którego? byłbym wdzięczny...
    pEndrju
    Level 13  
    Czyli tak jak Mówiłem poprawne złożenie załatwiło sprawę .
    dudi21
    Level 10  
    tak, problem rozwiązany, wystarczyło ustawic na komputerze, chodzi lepiej niż wcześniej.

Pozdrawiam - temat off