Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C#]timer.interval jako losowa liczba

Xerof0p 31 Gru 2011 00:42 1293 4
  • #1 31 Gru 2011 00:42
    Xerof0p
    Poziom 20  

    W moim programie timer2 ma mieć losowo wybrany interval, powiedzmy mniejszy od 10000.
    Jednak nie bardzo wiem , gdzie wstawić i jak metodę random.3

    W sumie to nawet mi się udało , ale po przejściu do zakładki Form1.cs[Design] pokazał się błąd zamiast podglądu formatki.

    Zrobiłem to w pliku Form1.Designer.cs wewnątrz deklaracji metody InitializeComponent(). Wstawiłęm taki kod:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jednak w zakładce Form1.cs[Design] pokazał się komunikat zamiast formatki:
    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Czyli okazało się, że w tej metodzie InitializeComponent() nie powinno się nic manualnie zmieniać. No i nie bardzo wiem, jak to zrobić i w którym pliku. Proszę o rady
    Z góry dziękuję

    0 4
  • #2 31 Gru 2011 01:24
    marcinj12
    Poziom 40  

    Nie powinno się modyfikować kodu wewnątrz pliku .Desiner.cs - on jest generowany automatycznie i lepiej żeby tak zostało...
    A gdzie to dodać? Gdziekolwiek przed uruchomieniem timera, a po jego zainicjowaniu ( przez InitializeComponent() ) - konstruktor formy wydaje się odpowiednim miejscem na to (pod InitializeComponent() ), zdarzenie Form_Load też.

    0
  • #3 31 Gru 2011 01:46
    Xerof0p
    Poziom 20  

    Ja niestety nie wiem jeszcze, co to jest konstruktor formy. Form_load też mi niewiele mówi. Wstawiłem to do Form1.cs , bo być może to jest ten konstruktor formy. Ale są błędy. Pokazuję to na printscreenie:
    [C#]timer.interval jako losowa liczba

    0
  • Pomocny post
    #4 31 Gru 2011 11:44
    marcinj12
    Poziom 40  

    No to Kolego, podstawy się kłaniają, radzę przerobić jakiś kurs jeżeli ambicje Kolegi sięgają ponad kopiuj-wklej...
    Niemniej:
    - kostruktor formy Form1 to metoda taka jak tutaj, na Twoim obrazku jej nie widać, ale powinna być gdzieś niżej:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    - a metodę Form_Load uzyskasz, jak klikniesz dwukrotnie formę

    0
  • #5 31 Gru 2011 13:25
    Xerof0p
    Poziom 20  

    A dzięki. No to już kumam. Jest to metoda , która uruchamia również metodę InitializeComponent();

    Mam problemy z tym kodem, gdyż pisał go ktoś inny z tego forum, a nie ja. W ogóle to się okazało, kiedy się wyspałem i popatrzyłem ponownie na kod ;-) , że ja muszę mieć to nadanie wartości interval wielokrotnie, cyklicznie, i to na podstawie 2 wartości pobieranych z okienek numericUpDown1 i numericUpDown2.

    Ostatecznie musiałem to nadawanie wartości interval zastosować w metodzie, która uruchamiana jest cyklicznie, a nie tylko na początku. Dałem więc te linijki dotyczące Random przed linijkę timer2.Start(); w tej metodzie uruchamianej cyklicznie.

    Pozdrawiam

    0