Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Netiaspot i airlive g.duo jak skonfigurowac

31 Gru 2011 13:21 5864 24
  • Poziom 9  
    Witam.
    Przedstawie Wam moja sprawe.
    Posiadam airlive g.duo i chcialem sie nim podpiac pod netiaspot tak jak to robilem wczesniej pod router tplinka. Wszystko na tplinku dzialalo, a tutaj jest problem, poniewaz netiaspot nie przydziela mi adresu ip po poprawnej konfiguracji oczywiscie.
    Prosze o pomoc.
  • Moderator - Sieci, Internet
    andi82 napisał:
    Witam.
    Przedstawie Wam moja sprawe.
    Posiadam airlive g.duo i chcialem sie nim podpiac pod netiaspot tak jak to robilem wczesniej pod router tplinka. Wszystko na tplinku dzialalo, a tutaj jest problem, poniewaz netiaspot nie przydziela mi adresu ip po poprawnej konfiguracji oczywiscie.
    Prosze o pomoc.

    Jak masz skonfigurowany G.DUO? WISP+AP?
  • Poziom 9  
    Konfiguracja WIST AP
    Filtrowanie mac wylaczone.
    Probowalem nawet przy dzierzawieniu ip w netiaspocie dodac statyczny adres ip.
    Problem w tym ze laczy sie na kilka sekund i zrywa polaczenie i opisuje jako rozlaczony w liscie adresow ip. Tak jak by dzieezawa wygasla. W netii jest ustawiony lan bridge.
    W netii wylaczone jest filtrowanie mac i wps.

    Dodam jeszcze ze airlive w statusie urzadzenia podaje ze do netiaspotu sie polaczyl, ale adresu IP, maski i bramy nie pobiera z tamtego urzadzenia. Komputery podpinaja sie bezproblemowo.
  • Poziom 13  
    Rozwiązałeś problem?

    Próbuję teraz podpiąć do netiaspota router tplinka WR743ND i mam to samo - łączy się tylko w sposób wymuszony, po restarcie albo z automatu nic.

    (z routerem netgeara tplink działał bez problemów)
  • Poziom 13  
    Do tej pory miałem połączenie adsl > Netgear> wifi> WR743ND > pcty i wszystko działało
    zarówno gdy WR743ND był w trybie WISP jak i AP Client
    Próbuję teraz podmienić Netgeara na Netispota i są problemy z połączeniem.
    Ustawienia wifi/wan/lan niby te same ale Netiaspot chyba blokuje logowanie albo jakieś pakiety na styku sieci (firewall wyłączony).
    Efekty są takie
    - router tplink pokazuje status Run ale liczba pakietów zero, w tym samy momencie Netiaspot w ogóle nie ma Tplinka na liście urządzeń podłączonych.
    albo sporadycznie
    - router tplink pokazuje status Run ale liczba pakietów zero, w tym samy momencie Netiaspot ma Tplinka na liście urządzeń podłączonych.

    PS.
    W starym Netgerze miałem wajchę "RIP Direction"=both w Netispocie tego nie widzę
  • Poziom 13  
    Korekta odnośnie układu Netiaspot<>Tp-link WR743ND.
    Jednak potrafi zadziałać. Natiaspota trzeba jednak przestawić w tryb nadawania "g/n" i wtedy o dziwo tplink potrafi automatycznie nawiązać połączenie ( w czystm trybie "g" nie zadziała).
    Dodatkowy hack jest taki że wszystkie urządzenia podłączone do tplinka muszą mieć adres (z puli Netiaspota) wbity na sztywno. To chyba wskazuje na problem z samym Netiaspotem który w połączeniu z innym routerami nie pokazuje w swojej puli połączeń dhcp tych dodatkowych urządzeń tak jak to robią od lat chociażby Netgeary

    Tak więc router inny a problem podobny. Powyższe rozwiązanie może się przydać innym.
  • Poziom 9  
    Kolego. Dziekuje za Twoja odpowiedz, ale robiac to tak jak napisales u mnie dalej to sie dzieje co u Ciebie. Nie widzi na liscie urzadzen. Laczy sie na chwilke i koniec. Mam airlive ustawionego na Wisp + ap. Probowalem taz innych ustawien. Jedno radio na router a drugie na ap i tez jest to samo. Zaczynam miec tego powoli dosc.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    U mnie to nie przydzielanie adresu przez NetiaSpota okazało się pozorne.
    Zarówno w drugim routerze jak i w urządzeniach do niego podłączonych ustawiłem na sztywno adresy z puli Netiaspota. Netiaspot nie pokazuje że są podłączone ale działają.
    Na automatycznych nie działają.

    Konsola Netiaspota nie wyświetla prawidłowych informacji m.in gdy tplink łączy się z netiaspotem to ns przez chwilę pokazuje przez chwilę jakiś lipny adres IP potem mignięcie i dopiero ten właściwy statyczny.. u ciebie w tym momencie chyba rozłącza.

    Jeszcze do Netii w tej sprawie nie pisałem ani nie dzwoniłem ale skoro na http://www.pomagam.net/art.php?39#Netia_spot_inny_mediaserver polecają podłączanie dodatkowych routerów to powinni naprawić soft w NetiaSpocie. Może na 801802803 mają już jakąś poradę?

    Dodano po 1 [minuty]:

    andi82 napisał:
    Mam airlive ustawionego na Wisp + ap.

    Wisp z adresem WAN statycznym czy dynamicznym?
  • Poziom 9  
    hej.
    Probowalem na adresie i dynamicznym i statycznym. Dalej to samo. Nawet w netiispocie stworzylem w puli adresow dodatkowy statyczny adres ip.
    Po prostu chyba sie poddam.
  • Poziom 27  
    andi82 napisał:
    hej.
    Probowalem na adresie i dynamicznym i statycznym. Dalej to samo. Nawet w netiispocie stworzylem w puli adresow dodatkowy statyczny adres ip.
    Po prostu chyba sie poddam.


    A czy w trybie WISP+AP przekonfigurowałeś zakres adresów IP LAN na inną podsieć? Np. na 192.168.2.x? Zgodnie z zaleceniami w TYM poście uwaga u3?
    Bo na dzień dobry widzę (tzn. rzuciłem pobieżnie okiem w instrukcję, str. 90), że ten Netiaspot ma domyslnie identyczny zakres adresów jak G.DUO, nawet taki sam adres LAN IP 192.168.1.254, co będzie przyczyną konfliktów.

    Z kolei gdybyś chciał na porcie WAN G.DUO użyć ("wymusić") adres statyczny (rzeczywiście z niektórymi routerami tak lepiej współpracuje, ja też mam w tej chwili tak ustawione), to w Netiaspot nie rezerwuj żadnych adresów, tylko ogranicz zakres automatycznego przydzielania przez DHCP, np.
    na 192.169.1.1 (początkowy) do 192.168.1.100 (końcowy - pula stu automatycznie nadawanych adresów IP chyba Ci wystarczy?).
    Zaś na porcie WAN w G.DUO nadaj IP spoza tego zakresu (ale oprócz 192.168.1.254 ! bo to LAN IP Netiaspot, czyli gateway dla G.DUO), np:
    IP Address:192.168.1.101
    (maska: 255.255.255.0, Default Gateway: 192.168.1.254, DNS-y proponuję nadać jakieś dobrze publicznie znane, np. Tepsy: 194.204.152.34, 194.204.159.1, Google:8.8.8.8). Proponuje też pierwsze próby przeprowadzać z wyłaczonym szyfrowaniem w Netiaspot i włączyć je gdy już wszystko bedzie działalo poprawnie.

    Piszesz tez coś o zrywaniu, ale zrywaniu czego: połączenia Radio1 G.DUO? Jego stan można podejrzeć w zakładce Status urządzenia, ma być
    Stan: Connected (Scanning świadczy o braku połączenia z routerem "nadrzędnym" (tutaj Netiaspot), nie świeci też wówczas dioda RF1). Jaka siła sygnału wskazywana przez funkcję Skanowania sieci (Site survey)?

    Zresztą niemal o wszystkim co tu napisalem była mowa w wątku do którego dałem link powyżej, proponuje go przejrzeć. Aha i jeszcze jedno: które masz wgrane firmware?

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • Poziom 9  
    Hej
    Ustawienia w airlive wygladaja tak:
    Netiaspot i airlive g.duo jak skonfigurowac Netiaspot i airlive g.duo jak skonfigurowac Netiaspot i airlive g.duo jak skonfigurowac
    Zakres ip ustawilem tak jak mi napisales.
    Dalej brak polaczenia z internetem.
    Pozdrawiam
    Andi

    P.S.
    Twoj poradnik przerobilem nie raz.
    Na wczesniejszym routerze wszystko smigalo. A tu arlive sie podlacza, ale jak podepne do niego komputer nie ma polaczenia z internetem.
  • Poziom 27  
    Witam

    Hm, ogólnie wygląda, że od strony G.DUO wszystko jest raczej ok.
    Pytanie podstawowe, z klienta podpietego do G.DUO:
    ping 192.168.1.101 - jaką masz odpowiedź?
    ping 192.168.1.254 (czyli do Netiaspot) - jaką masz odpowiedź?

    Pozdrawiam -

    Stanley
    P.S. Załozyłem zgodnie z tym co wyczytałęm w instrukcji, że adres IP LAN (a zatem gateway dla klientów podłączonych od strony LAN) Netiaspot to 192.168.1.254. Aby to zweryfikować, najlepiej podłącz się kompem do Netiaspot (pisałeś, że to działa ok) i w oknie wiersza poleceń Cmd wykonaj:
    ipconfig /all
    Brama domyślna - jaki masz adres IP? Najlepiej pokaż zrzut.
  • Poziom 9  
    Adres bramy mam ustawiony 192.168.1.254
    Dziś po restarcie netii i airlive w tym samym momencie podłączyło i było oki. Ale tylko przez chwile.
    Teraz pytanie. Czy to nie może być wina Group Key Update Interval? W netii ustawiony jest na 180 sekund.
    Wygląda to tak z mojej strony, ze jak sie podepnę pod czysta netie po restarcie to śmiga, ale coś ona robi i po chwili dostęp do neta znika. W statusie połączeń w airliwe jest connected. W netii widzi mnie jako podłączonego, ale klucz wygasł i nie ma dostępu do neta.
    To zdążyłem zauważyć.
    Może bym Group Key Update Interval wyłączył to w netii??

    ping na 192.168.1.101 leci 225
    ping na 192.168.1.254 przekroczony czas. (gdy brak polaczenia do internetu, ale pod netie router podpiety)

    Tak wyglada ustawienie wifi w netiaspot
    Netiaspot i airlive g.duo jak skonfigurowac
  • Poziom 13  
    Ustawienia wyglądają poprawnie ale kaprysy podobne są jak u mnie to co było trywialne z Netgearem dla Netiaspota okazało się za trudne np. mój Netiaspot łączy się poprawnie z innym routerem ale tylko w jednym trybie g/n/20Mhz:)

    Cytat:
    jak sie podepnę pod czysta netie po restarcie to śmiga, ale coś ona robi i po chwili dostęp do neta znika

    - podłączasz kompa kablem do netiaspota, internet jest czy zrywa?
    - podłączasz kompa kablem do dua, połaczenie między routerami jest ale internetu nie ma czy zrywa?
    [/quote]
  • Poziom 27  
    andi82 napisał:
    Adres bramy mam ustawiony 192.168.1.254
    Dziś po restarcie netii i airlive w tym samym momencie podłączyło i było oki. Ale tylko przez chwile.
    Teraz pytanie. Czy to nie może być wina Group Key Update Interval? W netii ustawiony jest na 180 sekund.


    nie wiem, być może?

    Cytat:
    Wygląda to tak z mojej strony, ze jak sie podepnę pod czysta netie po restarcie to śmiga, ale coś ona robi i po chwili dostęp do neta znika. W statusie połączeń w airliwe jest connected. W netii widzi mnie jako podłączonego, ale klucz wygasł i nie ma dostępu do neta.
    To zdążyłem zauważyć.
    Może bym Group Key Update Interval wyłączył to w netii??


    Dlatego w swoim pierwszym poście proponowałem: do prób wyłączyć całkiem szyfrowanie, miałem na myśli Netiaspot. Włączyć, dopiero gdy będzie ok. Być może "stopniowo", tzn. najpierw WPA, a potem próbować WPA2. Albo na odwrót: jeżeli uparcie nic nie wyjdzie z WPA2, przestawić ostatecznie na WPA.

    Cytat:
    ping na 192.168.1.101 leci 225


    co to znaczy "leci 225"? Są odpowiedzi? Jakie czasy, ile ms? Cieżko zrobić kopiuj->wklej?

    Cytat:
    ping na 192.168.1.254 przekroczony czas. (gdy brak polaczenia do internetu, ale pod netie router podpiety)


    Tutaj jest zasadnicza sprawa: jeżeli już na ten adres nie otrzymujesz odpowiedzi, to na pewno nie będziesz miał połaczenia z internetem. Nawet nie ma co dalej próbować, pingować innych adresów "w swiecie" (np. podanych tu DNS-ów), otwierać stron, komunikatorów, etc. Po prostu sprawdzasz w ten sposób "łączność" na odcinku G.DUO->Netiaspot. Jeżeli już tu jest źle, nawet nie ma co sprawdzać dalej. Mniej więcej tak, jakby był urwany kabel telefoniczny od Twojego domu już do najbliższego słupa - nie ma sensu wydzwaniać po całym świecie ;-)
    Zakładam wciąż, że 192.168.1.254 jest prawidłowym, rzeczywistym adresem LAN IP Netiaspot. Prosiłem Cię o zrzut ipconfig klienta podłączonego bezposrednio do Netiaspot, ale nie dałeś. Ale chyba adres jest dobry, skoro jak twierdzisz na tych ustawieniach G.DUO przez chwilę potrafi być ok.

    Problemów w tej chwili upatrywalbym sie w szyfrowaniu wifi i jak wyżej wspominałem, proponuje je w Netiaspot na czas prób wyłączyć.

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • Poziom 9  
    Problem rozwiązany.
    Wyłączyłem Group Key Update Interval i działa.
    Narazie testuje. Jak do jutra wszystko będzie oki to zamykamy temat.
    Dziękuje bardzo za pomoc.
    Pozdrawiam
    Andi
  • Poziom 27  
    andi82 napisał:
    Problem rozwiązany.
    Wyłączyłem Group Key Update Interval i działa.
    Narazie testuje.


    No to ok, że ok, gratuluję :-)

    Skoro hula, możesz też w ramach testów przestawić G.DUO w tryb Client+AP (ale wówczas adres LAN IP w G.DUO przestaw na jakiś niekolidujący z podsieci Netiaspot 192.168.1.x, np. 192.168.1.253) .
    Wówczas wszystkie urządzenia, zarówno te podłączone do Netiaspot oraz te do G.DUO znajdą się w jednej podsieci, bedą się wzajemnie "widziały", będzie możliwe pomiedzy nim udostępnianie plików, drukarek, itp. Ale jeśli Ci na tym nie zależy, nie stosujesz, lub wręcz nie chcesz używać (mieć w G.DUO osobną odseparowaną podsieć LAN), pozostaw WISP+AP.

    Pozdrawiam -

    Stanley

    P.S. Hint: całą konfigurację G.DUO, dany tryb i wszystkie ustawienia możesz zapisać do pliku i w razie czego szybko przywrócić.
  • Poziom 13  
    No to niezła zmyłka. Domyślnie "Group Key Update Interval" ustawione jest chyba zawsze na zero.
  • Poziom 9  
    Jednak znowu to samo.
    Problem według mnie polega na tym, że po jakimś czasie choć jest podłączenie airliva do netiaspota, tak jakby wygasa dostęp do sieci. Teraz działa dłużej, bo jakieś 2 godziny, ale bez restartów airlive i netiaspotu połaczenia airlive nie mógł osiągnać. Zauważyłem też, że jak się podpiął kumpel lapem pod netiaspota automatycznie u mnie net znika.
  • Poziom 27  
    @andi82: ze skąpo podawanych przez Ciebie informacji i niechęci do udzielania odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania trudno coś wywnioskować (co mnie też coraz bardziej zniechęca do odpowiadania, nie jestem wróżką i nie wiem co zrobiłeś, a czego nie). Można co najwyżej pogdybać. Nie odpowiedziałeś na przykład, czy zmieniłeś zakres przydzielania adresów przez DHCP w Netiaspot. Jeśli nie, to być może ten laptop kumpla dostał taki sam adres jak jest teraz na sztywno wpisany w G.DUO: 192.168.1.101 ? Trochę to mało prawdopodobne, lecz przecież możliwe. Wystarczyło sprawdzić (w laptopie kumpla) przez ipconfig. A może ten Netiaspot w ogóle nie pozwala na pracę więcej niż 1 klienta? ;-) Ok, może przeginam, ale jeśli piszesz, że podłączenie laptopa kumpla powoduje "zaniknięcie netu" w G.DUO, wydaje mi się to przy prawidłowej konfiguracji wręcz nieprawdopodobne.

    Co do "zamierania" po 2 godzinach: też trudno coś zagadnąć. Na początek zrobiłbym o czym już kilkakrotnie pisałem: wyłączyć na razie w Netiaspot szyfrowanie, bo jak widać ze wcześniejszych postów prawdopodobnie to było podstawową przyczyną problemu.
    Z innych działań, które mi przychodzą do głowy:
    - przestawić z powrotem w G.DUO na porcie WAN na uzyskiwanie adresu z DHCP (aczkolwiek z adresem statycznym też jak najbardziej powinno chodzić, pod warunkiem, że nie będzie konfliktów z innym urządzeniem o takim samym IP)
    - przestawić G.DUO w tryb Client+AP (pisałem). Wówczas wszystkie urządzenia znajdą się w jednej podsieci, adresy będzie przydzialał tylko DHCP w Netiaspot. W G.DUO odpadnie konfiguracja portu WAN. NAT, DHCP będzie wyłączony. Można powiedzieć, że Netiaspot będzie głownym routerem zarządzającym całą podsiecią LAN, natomiast G.DUO tylko a'la "wzmacniaczem" sygnału wifi.
    - może jeszcze coś pokombinować z kanałami? Trybami b/g/n wspomnianymi przez @krokodylowy? Gdybam zupełnie.

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • Poziom 13  
    Cytat:
    Zauważyłem też, że jak się podpiął kumpel lapem pod netiaspota automatycznie u mnie net znika.

    Takie objawy były na starym sofcie w Netiaspocie. Wgrali ci nowy z numerem ***.45.1.2 ?

    Cytat:
    Można powiedzieć, że Netiaspot będzie głownym routerem zarządzającym całą podsiecią LAN, natomiast G.DUO tylko a'la "wzmacniaczem" sygnału wifi.

    Testuję podobną konfigurację NS<>Tplink ale nie wcale nie jest lepiej niż z WISP.
    Mam wrażenie że podłączenie więcej niż jednego urządzenia do tplinka powoduje że na łączu NS<>tplink dochodzi do chwilowych zawieszeń transferu.

    Wydaje mi się że u kolegi może być to samo co u mnie - wymiana Netiaspota na starego Netgeara likwiduje wszystkie anomalie.
  • Poziom 9  
    Witam. Ja problem rozwiazalem inaczej. Podpiolem pod netiaspota tp-link tl-wa730re.
    Jest to tzw wzmacniacz sygnalu.
    Konfiguracja wyglada nastepujaco.
    NETIASPOT.
    Pula adresow dhcp ograniczona do x.x.x.100.
    Poza tym nic nie ruszalem. Oczywiscie adres jest 192.168.1.254 i brama taka.
    TP-LINK:
    Reczne ustawienie adresu ip z poza puli netiaspota, adres tplinka zmieniony na x.x.x.253. DNS 83.33.33.33, brama jak w netiaspocie
    PODLACZENIE KOMPUTEROW I URZADZEN.
    Na kazdym kompie i urzadzeniu podpinanym (airlive g.duo) Reczna konfiguracja ip z puli poza DHCP netiaspotu, ale na bramie z netiaspotu. DNS 83.33.33.33
    Wszystko smiga. Jak cos to piszcie to pomoge.

    Pozdrawiam