Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tranzystor BUZ11, grzeje się

revcorey 31 Dec 2011 18:50 2915 10
  • #1
    revcorey
    Level 12  
    Witam, przeglądnąłem już forum i z tego co widzę może wystąpić grzanie się BUZ11. Mój układ w maksymalnym uproszczeniu:55SPM25D(24V,2.5A) zasila silnik krokowy
    Tranzystor BUZ11, grzeje się
    Jak napisałem grzeją się i to bardzo(do tego stopnia że potrafią się uszkodzić), mam jeszcze duży radiator(jeszcze nie montowałem), i moje pytanie czy ktoś miał podobny problem i najważniejsze czy myślicie że radiator dużo pomoże? Niestety ingerować w układ nie mam za bardzo już jak.

    [M]
  • #2
    jannaszek
    Level 39  
    BUZ 11 to przecież tytan, może napięcie bramki jest za małe.
    Radiator niestety jest wymagany.
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    revcorey
    Level 12  
    Quote:
    BUZ 11 to przecież tytan, może napięcie bramki jest za małe.

    Teraz o tym pomyślałem i myślę że masz rację, może zamiast buz11 zastosuję w takim razie buz10 one przy 5V na pewno się otwierają.
  • #5
    jarek_lnx
    Level 43  
    Szukaj tranzystora który ma "logic level" w karcie katalogowej. BUZ10 katalogowo nie ma niższego napięcia progowego.
  • #6
    revcorey
    Level 12  
    jarek_lnx wrote:
    Szukaj tranzystora który ma "logic level" w karcie katalogowej. BUZ10 katalogowo nie ma niższego napięcia progowego.

    Wiem ale czytałem gdzieś ze przy 5V jest wszystko w porządku, ale skorzystam z jakiegoś IRL.
  • #8
    revcorey
    Level 12  
    jannaszek wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic742534.html#3815160 ktoś tak to rozgrywał.

    tak widziałem konstrukcję z tranzystorami npn tylko jak wyżej wspomniałem nie mam w zasadzie pola manewru na płytce a potrzebuje tego na gwałt(obecnie nie mam nawet jak laminatu uciąć ani jak nawiercić otwory do nowej płytki). Dzięki wszystkim za pomoc :)
  • #9
    revcorey
    Level 12  
    Wymieniłem na IRL 540 i dziwne rzeczy się dzieją, i jak z atmegi czy po prostu z przycisku steruję przyjmie parę impulsów po prostu się niszczy nie wiem jakim cudem. Spotkał się ktoś z takim czymś?
  • Helpful post
    #10
    jarek_lnx
    Level 43  
    Na schemacie nie ma diod zabezpieczających tranzystory przed przepięciami.
  • #11
    revcorey
    Level 12  
    @jarek_lnx dzięki wydaje się że pomogło