Zygaqra wrote: Należy dać kilka kropli oliwy do maszyn na zatarte miejsce i ruszać dĽwigni± aż opór ust±pi.
Stosuj±c się do tej porady wpu¶ciłam jeszcze oliwy w inne miejsca w okolicach obu dĽwigni i poruszałam nimi. Efekt na razie jest taki, że dĽwignia położenia igły przestała się przemieszczać, natomiast igła nadal przechodzi z prawa na lewo (w obojętnie jakim położeniu dĽwigni igły, a także dĽwigni zygzaka, która nadal dochodzi tylko do 1,5 - dalej jest zablokowana).
Dodano po 21 [minuty]: wiesław67 wrote: witam. my¶lę ze takie próby przesuwania wszystkiego na siłe nic nie dadza, poza tym ze jeszcze bardziej wszystko się rozreguluje i wtedy potrzebny bedzie fachowiec. takim trafianiem na chybił trafił można cos uszkodzic. trzeba najpierw upewenic sie czy naprawde brakuje oliwy tej maszynie. bo gdy maszyna lekko sie kreci a pozniej zaczyna krecic sie z oporami to chyba nie z braku oliwy gdyż cały czas by sie kreciła ciezko. dzwignia połozenia igły powinna chyba byc na srodkowym wycięciu a nie na lewym lub prawym.w tym połozeniu krecac kołem igła powinna byc na srodku otworu.nastepnie spróbowac przesun±c dzwignie zygzaka w max.lewa stronę i krecic kolem jezeli nic nie blokuje, obserwowac czy igły ma jednakowy odstep przy skrajnym wychyleniu igły w prawo a nastepnie przy wychyleniu w lewo. przy przesuniętej dzwigni zygzaka w max. prawej stonie tzn. szycie proste,przesunac połozenie igły ze srodkowego wyciecia w prawe naciecie i sprawdzic odstep igły od brzegu otworu,nastepnie przesunac t± dzwignię w lewe nacięcie i tez sprawdzic odstep igły. odstepy te powone miec jednakowa odległosc. wszystko to pisze przy założeniu ze maszyna pozwoli na takie sprawdzenie,tzn. ze mamy pewnosc ze maszyna nie jest zatarta itp.jezeli dzwignia polozenia igły podczas szycia przemieszcza sie to znak ze jakes czesci maszyny stykaj± sie ze sob±.trzeba powoli obracac kolem i zaobserwowac co sie dzieje. sruba która jest w jajowatym otworze słuzy min. do regulacj zygzaka. mozna wrzucic kilka fotek wtedy moze wspolnymi siłami cos poradzimy.
W sytuacji opisanej w po¶cie powyżej igła będ±c z lewej strony otworu jest bliżej ¶rodka niż będ±c po prawej jego stronie. To wszystko niezależnie od położenia obu dĽwigni. Co do zdjęć, mam niestety chwilowy kłopot z aparatem, ale wygl±da to z góry cały czas podobnie jak na trzecim, ostatnim zdjęciu, które zamie¶cił Zygaqra - "położenie suwaka przy ¶ciegu prostym". Z tym, że jak wcze¶niej opisałam, dĽwignia zygzaka rusza się do 1,5 a dĽwignia igły przestała przeskakiwać, lecz igła ci±gle "chodzi na boki". Niemożliwe jest uzyskanie stanu mechanizmu jak na zdjęciu drugim.