Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Postawienie mostu na Edimax EW-7209APG

maroo 01 Sty 2012 12:43 1849 2
  • #1 01 Sty 2012 12:43
    maroo
    Poziom 21  

    Witam.
    Na rysunku zamieściłem istniejącą sieć z jakiej korzystam w chwili obecnej.
    Postawienie mostu na Edimax EW-7209APG
    Cała sieć chodzi bezproblemowo, tzn. AP1 ma rozsyła internet do domu 2 i domu 3.
    Chciałbym rozbudować sieć tak jak na obrazku (tj. linie zielona i niebieska).
    Problem polega na dostępie do internetu przez kabel, tzn. po podpięciu AP2 nie mogę uzyskać połączenia internetowego po skrętce. W chwili obecnej AP1 jest ustawiony w trybie AP bridge WDS z wyłączonym DHCP (wcześniej chodził jako universal repeater). Transmisja wi-fi internetu jest bezproblemowa przez cały czas do domu 2 i 3. W domu nr. 1 internet jest po skrętce z TP-link. Próbowałem wszystkich kombinacji na AP2, sieć bezprzewodową z AP1 widzi, ale nie chce się z nią połączyć. W rozwiązywaniach problemu (pod win 7) wyrzuca błąd DHCP, bramy, lub IP. Próbowałem ustawiać to ręcznie na AP2, ale nic nie chciało zagadać.
    Problem drugi, to to, że nie mogę z komputera 2 wejść na AP1 (na TP-linka bez problemu); wszystkie urządzenia mają różne adresy.
    Jedno z ustawień, które wydawało mi się rozsądne to ustawienie na obydwu ediaxach AP bridge WDS i przypisanie na przemian MAC-ów.
    Próbowałem jeszcze ze station infrastructure na AP2, ale przy próbie połączenia wyskakiwał komunikat connection fail. Co mnie interesuje w tym trybie nie ma ustawień zabezpieczenia sieci.
    Możliwe,że nie potrafię prawidłowo skonfigurować DHCP na AP2...
    Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbytnio problemu, a generalnie chciałbym osiągnąć efekt z rysunku.
    Jeśli ktoś robił takie rzeczy na EW-7209APG to byłbym dźwięczny za pomoc w konfiguracji połączenia i ustawień.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 01 Sty 2012 14:01
    strus64
    Poziom 17  

    Podaj jakie masz adresacje poszczególnych urządzeń, jaka jest odległość między dom1 a dom2, jakie anteny?

    AP1 w trybie AP a AP2 w trybie station infrastructure (AP Client). Powinno działać bez problemu,chyba że sygnał jest słaby.

    0
  • #3 01 Sty 2012 21:20
    maroo
    Poziom 21  

    Postawiłem tak jak napisałeś, również nie chciało gadać, zajrzałem w zakładkę security i okazało się, że jest wyłączone, a sieć jest na wepie. Po wpisaniu klucza efekt był ten sam. Okazuje się, że po wpisaniu klucza trzeba było zresetować ap, następnie od razu ustawić station infrastructure, wpisać mac AP1 i na site survery połączyć się z szukaną siecią. Oczywiście nic za pierwszym razem, ale po kilku razach moim oczom ukazał się napis connected. Teraz zmieniłem tylko IP w karcie sieciowej na auto i wszystko zaczęło gadać.
    Powtórzyłem to jeszcze kilka razy, żeby nie było przypadku, raz się wykrzaczył, ale teraz wszystko chodzi ok. Mogę równierz łączyć się bezprzewodowo z AP1, oczywiście po przestawieniu ustawień karty sieciowej dla 7209. Cała sieć chodzi sprawnie, dostęp do netu mogę mieć teraz przez wifi, AP2 lub obydwa na raz. Dzięki za pomoc.

    0