Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux EWF 12040 W - zgłasza bład - przerywa pracę

ABASZCZOK 01 Sty 2012 16:29 6093 10
  • #1 01 Sty 2012 16:29
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    Witam

    Od jakiegoś czasu mam problem z pralką automatyczną Electrolux EWF 12040 W -
    Pralka rozpoczyna pranie i czasem uda się wyprać bez problemu a czasem przerywa i wtedy sygnalizuje miganiem klawisza START/PAUSE na czerowno, że coś jest NOK.
    Z początku myślałem, że chodzi o jakieś ciało obce w układzie piorącym (chodzi mi o obieg pompki) - rozebrałem - przeczyściłem - znalazłem monetę w układzie pompy.
    Przez jakieś 5 prań pralka hulała bez zarzutu - po czym ponownie wróciła do swoich kaprysów. Po dłuższym przypilnowaniu zauważyłem że owo miganie na czerwono jest zawsze poprzedzone następującym zdarzeniem:
    1) Włączam pralkę (po postoju) - pierze ok 20 min
    2) Po 20 minutach, gdy jest w czasie prania, w momencie kiedy miałby występować
    ruch nawrotny bębna - słychać tyknięcie przekaźnika ( prawdopodobnie od zmiany kierunku obrotów) i nic się nie dzieje - tzn. silnik nie kręci!! Widać natomiast ,że pralka bierze w tym momencie duży prąd co sygnalizuje mi przygasanie światła w łazience (kiedy pralka pracuje normalnie światło mi nie przygasa) .
    Automat próbuje kilka razy ruszyć bębnem ale że ten się nie obraca to kończy ze statusem na czerwono . Próbowałem też pokręcić w tym momencie bębnem ale nic to nie pomaga - nie czuć też żadnych oporów ruchu związanych z wysterowaniem silnika.
    Po pewnym czasie postoju znika czerwona kontrolka i miga pauza - wtedy naciskam start i pralka pierze dalej - jednak nie zawsze można kontynuować pranie i nie znalazłem na to żadnej prawidłowości.

    Pralka nie jest mocno obciążona - ma 4,5 roku ( 1 pranie na tydzień) więc szczotki chyba odpadają..wymieniłem prewencyjnie triak sterujący (BTB16) na BTB25 :) - ale efekt był taki, że 2 prania super - następnie powrót do przeszłości

    Nie wiem już gdzie zaatakować - boję się że to po prostu moduł do wymiany - ale nie chciałbym wywalać kasy na daremno -

    Proszę pomóżcie mi jak mam sprawdzić czy silnik jest na 100% ok i jak w tej pralce działa autodiagnozwanie ? (AMICA moich rodziców ilością mignięć potrafi określić jaki obwód powoduje usterkę - tutaj pewnie też można coś takiego sprawdzić???)

    PS
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję - no i przepraszam za możliwe błędy - wiadomo dzisiaj 01.01. - więc trochę słaba kondycja.:))

    0 10
  • #2 01 Sty 2012 18:27
    nares
    Specjalista AGD

    ABASZCZOK napisał:
    szczotki chyba odpadają

    Sprawdź.

    3
  • #3 01 Sty 2012 21:16
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    Witam ponownie

    Dzięki za szybką podpowiedź - ale niestety tak jak przypuszczałem - szczotki są jak nowe (see foto)

    Electrolux EWF 12040 W - zgłasza bład - przerywa pracę


    Ponawiam więc moje pytanie - czy można jakoś diagnozować ten sprzęt bez specjalnych urządzeń? no i co dalej posprawdzać ?

    1
  • #4 01 Sty 2012 22:29
    nares
    Specjalista AGD

    ABASZCZOK napisał:
    boję się że to po prostu moduł do wymiany - ale nie chciałbym wywalać kasy na daremno

    Pralkę musi fachowiec wprowadzić w tryb serwisowy i odczytać ostatni błąd, który to (być może) naprowadzi go na trop rzeczywistej usterki.

    0
  • #5 02 Sty 2012 02:36
    peter falk
    Specjalista AGD

    Takie objawy to nic nowego. Pralka padła ofiarą sklejających się przekaźników - nie pierwsza i nie ostatnia. Seria dwunastek fatalna z modułami made in nie wiadomo co :/ .
    Wymień przekaźniki silnika zanim nie skopcił się "na amen" motor - zapewne made in kitaj.
    W trybie tej elektroniki serii ewm1100 wywali programator coś z serii pięćdziesiątek - nic to Tobie nie da :( .

    0
  • #6 02 Sty 2012 08:51
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    HI

    Dzięki za podpowiedź - sprawdziłem ostatni błąd = B3 (niskie zasilanie) ale to raczej skutek a nie przyczyna - jeżeli teoria sklejonych przekaźników się potwierdzi :) - zaraz je wyciągam z płytki i lecę po nowe.

    Dzięki - jak wymienię to napisze jaki jest skutek

    0
  • #7 03 Sty 2012 21:22
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    Witam ponownie

    Właśnie wymieniłem przekaźniki - leci pierwsze pranie - na razie bez zakłóceń
    Zrobię kilka i napiszę co dalej - póki co dzięki za wszelką pomoc.

    pozdrawiam

    0
  • #8 04 Sty 2012 17:58
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    No witam

    Niestety przy drugim praniu lipa. znowu ten sam objaw - przekaźnik klepnie , nawet zacznie kręcić bębnem ale nagle przerywa prace. Po wystąpieniu powyższych zakłóceń odczytałem kod błędu ( 4x czerwone i 1x zielone ) - wg. tabelki wychodzi, ze to problem z door lockiem. E41 . Ciekawe jest to,że pralka działa dobrze przez około 20 minut a następnie problem zaczyna występować.. jakieś sugestie??

    pozdrawiam

    0
  • #9 05 Sty 2012 00:10
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sprawdź przede wszystkim grzałkę na przebicie do masy, a potem silnik .
    Ten zestaw "błędnych głupawek" modułu, dwudziesta minuta prania i w niej przygasanie światła w pomieszczeniu, pachnie uszkodzoną grzałką.

    0
  • #10 05 Sty 2012 19:08
    ABASZCZOK
    Poziom 10  

    Witam ponownie

    Dzisiaj drążyłem dalej temat i chciałem zmierzyć jak bardzo światło przysiada tzn, jaki jest spadek napięcia.. hmmm możecie mi michę wyklepać ale.. okazało się że ... trzymajcie się mam 195V na zasilaniu...myślę spoko PROTEK za allegro za 249 zeta w chińskiej obudowie świruje...biorę próbnik FLUKE T140 z legalizacją GUM - 195V... fuck.. biegnę do rodziców - to samo... pytam czy mieli problemy... hmm taaa AMICA mrygała wczoraj 10 razy (low voltage) .. idę do sąsiadów 195..hehe patrze na stronę Vatenfalla minimalne parametry sieci 207-253V - zgłosiłem reklamację na parametry jakościowe sieci - ma się zjawić ekipa pomiarowców do 3 godzin wypowiedzieć się na temat.. więc czekam do 21:00 i atakuję dalej - czytałem też specyfikację mojego licznika energii elektrycznej dopuszczalne 207-253 - chyba złożę reklamację na wysoki rachunek - od 2 miesięcy obserwuję jakieś zawyżone ilości energii pobranej...obadamy ... dam znać co dalej...chcialem wszystkich przeprosić za moje zaniedbanie... myslę że ten posta należałoby przykleić jako przestrogę...

    0
  • Pomocny post
    #11 05 Sty 2012 19:50
    nares
    Specjalista AGD

    ABASZCZOK napisał:
    sprawdziłem ostatni błąd = B3 (niskie zasilanie)
    ABASZCZOK napisał:
    okazało się że ... trzymajcie się mam 195V na zasilaniu

    Nie wiem czy mi się wydaje, ale chyba coś pisałem na temat odczytania ostatniego błędu ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów