Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kodowanie wtryskiwaczy Delphi ford TDCI

anjko 01 Jan 2012 23:07 31624 8
    anjko
    Level 11  
    Witam!
    Jak to jest z tym kodowaniem wtryskiwaczy w fordach 2.0 2.2 TDCI .
    Posiadam KTS 520 i CDIF-a. I oba niby mogą kodować wtryski.

Problem polega na tym że jak wchodzę w kodowanie to najpierw wyskakują regułki o samoadaptacji. Potem wyskakuje komunikat że w tym sterowniki wtrysk częściowo lub w ogóle nie są zakodowane. W polach z kodami na pierwszym cyl. są jakieś cyfry a na trzech pozostałych same zera.
    Potem przechodzę wpisywania kodów. Zatwierdzam. Wyskakuje że zakodowano. Po czym ponownie wchodzę w kodowanie i znów to samo kodów nie ma. I nie ma znaczenie czy robię to KTS-em czy CDIF.
    Teraz odnosząc się do samoadaptacji. To po zamontowaniu nowych bądź regenerowanych wtryskiwaczy sterownik sam sie ich "uczy". Tylko jest to proces dość czasochłonny. I teraz rozumiem że po to się wbija kody ręcznie żeby nie trzeba było tej całej procedur samoadaptacji przeprowadzać.

Dlaczego więc nie można wbić tych kodów żeby zostały zapisane. Jest to wina uszkodzonych wtrysków czy może sprzętu diagnostycznego?

Dodam że chodzi o mondeo 2.0 TDCI 2006 rok.
    Ale nie chodzi tylko o ten jeden egzemplarz bo juz w różnych próbowałem kodowania i zawsze było to samo. Że w tym sterowniku wtryski nie są częściowo lub w ogóle zakodowane.

Najlepsze jest to że auto chodzi dobrze i nic się dzieje. Problem był tylko chwilę po odpalaniu na ciepłym silniku. Auto odpalało bez problemu ale przez pierwsze 5-6 sekund nie reagowało na gaz. Po czym zmieniał się dźwięk silnika i auto zaczynało już normalnie pracować i tak do kolejnego zgaszenia i odpalenia. Na zimnym problem nie występował.

Wtryski pojechały do regeneracji i niby wszystkie są uwalone.
    Zastanawiam się tylko czy teraz jak zamontuje wtryski to poczekać jak sterownik sobie je sam zaadoptuje i olać temat czy jechać na jakiś inny sprzęt który da radę z tym kodowaniem.
    KTS-a mam legalnego wiec raczej nie mam mowy że to przez oprogramowanie nie idzie kodować.

A jak to wygląda u was drążył ktoś temat z tym kodowanie.
    Dodam jeszcze że na przykład w Renówkach kody przy delphi wbijam normalnie.

Pozdrawiam.
    minos4u
    Level 10  
    kts na pewno da rade bo już nim robiłem...
    Anonymous
    Anonymous  
    anjko
    Level 11  
    minos4u wrote:
    kts na pewno da rade bo już nim robiłem...

Ale w mondeo kodowałeś? Ja kiedyś chyba w focusie robiłem i było ok. Tylko było to ze trzy lata temu i już dokładnie nie pamiętam. U mnie jak wprowadzam kody to tez wszystko jest ok potem zatwierdzam, potem każe wyłączyć zapłon, odlicza 15 sekund, włączam zapłon, i jest komunikat że kodowanie wykonane. A jak wejdę ponownie to zaś wypisuje że kodów w tym sterowniku nie ma.
    Zastanawia mnie to że badałem już z 10 mondków pod kontem tych kodów i we wszystkich jest to samo.
    borsche wrote:
    Sprawdź identyfikację kalkulatora

Co konkretnie masz na myśli bo nie kumam?
    gregorianin
    Level 27  
    Tak, w wielu fordach nie da się odczytać kodów IMA ale ciągle da się je wprowadzić.
    Nawet po poprawnym zakodowaniu wtrysków autoadaptacja się uruchamia z właściwym dla tego procesu błędem (to normalne) w sterowniku.
    tomasz_a
    Level 12  
    ainal wrote:
    Tak, w wielu fordach nie da się odczytać kodów IMA ale ciągle da się je wprowadzić.

Odgrzeję temat. Jak je wprowadzić/zakodować KTS-em?
    arczi64
    Level 10  
    witam panowie posiadam kts 530 wiecie jak nim zakodowac wtryski w tdci?
    anjko
    Level 11  
    KTS-em 520 (takiego ja posiadam) nie da się kodować wtrysków w mondeo. W focusie się da. Mowa oczywiście o wtryskach delphi. Mondeo natomiast posiada procedurę samoadaptacji. Po wymianie wtrysków odpalamy silnik i zostawiamy go na godzinę. Na początku silnik obija się o podłużnice, w miarę upływu czasu praca silnika się wyrównuje. Jeśli ktoś koniecznie chce kodować to tylko IDS