Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PC AMD+ nie startuje wszystkie nowe części

02 Sty 2012 14:40 1993 18
  • Poziom 9  
    Płyta główna
    ASUS-M5A97PRO

    Procek
    AMD FX 4-core BLACK EDITION

    Grafa
    ZOTAC GeForce GT430 lub GT440

    Ram
    KINGSTON KVR1333D3N9K2/8G 1,5V cztery sztuki łącznie 16GB
    lub
    CORSAIR VENGEANCE 1600 DDR3 1,5 V cztery sztuki łącznie 16GB

    Zasilacz CIT 750 W

    Dysk
    KINGSTON 120GB SSD

    Wszystkie części nowe kupione w sklepie odpakowane poskładane oczywiście wiadomo płyta bez wgranego biosu wiadomo nic nie zdążyło się dograć bo komputer po odpaleniu wystartował ale tylko tak, że pojawiło się zasilanie na płycie ( jest kontrolka sygnalizująca),wentylatory wystartowały tyle,że brak obrazu na ekranie monitora lub telewizora bo na obu było sprawdzane.
    Obie grafiki sprawne działają w tej chwili w innych jednostkach,pamięci nowe nie byłem w stanie niestety sprawdzić w innych płytach ale nowe więc myślę ,że działają zasilacz też działa sprawdzony w innej jednostce.
    Procek po wyjęciu z płyty po jakimś czasie prób przekładania ,odpinania ,włączania został wyjęty i sprawdzony wizualnie wydaje się ,że wszystko niby ok ale był zimny. To jest normalnie taka zwiecha ,że szok a dodam ,że parę komputerów poskładałem w życiu i nie miałem takiego przypadku.
    Ktoś ma pomysły?
  • Sklep HeluKabel
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 29  
    Tak,jak pisze korrus666, z minimalnym Ramem ,podepnij inna grafikę (na której coś tam już "chodziło"),jak odpali...wyłącz RAID.No a potem to "z górki"....Wiesz ,jak nowe ,to nie znaczy -DOBRE,ale Powodzenia !!!
  • Poziom 9  
    korrus666 napisał:
    Spróbowałbym na początek z jedną kością pamięci a nie z czterema. Wszystkie przewody zasilające do płyty głównej podłączyłeś? Może płyta główna walnięta. Niby wszystko nowe ale 100% pewności nigdy nie ma.


    Próbowałem z jedną kością, wszystkie przewody podłączone a płyta raczej nie jest walnięta bo odsyłałem ją spowrotem do sklepu w ramach gwarancji jako uszkodzoną ,sklep mi ja odesłał spowrotem z dopiskiem ,sprawdzona i działa więc odpowiadam na drugie pytanie grafika chodzi w innym komputerze więc jest wporządku nawet próbowałem z drugą grafiką ,która też jest obecnie używana .
    Próbowałem nawet wszystkie urządzenia poboczne odpiąć i zostawić tylko grafę i jedną kość i dalej to samo.
    Jakieś inne pomysły?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Dodam ,że na grafikach wentyle też się zakręciły więc napięcie do niej dochodzi.
    A może to ramy ale czy to możliwe ,że dwa rodzaje ramów które są w specyfikacji płyty głównej nie działają czy to możliwe że 8 kości jest uszkodzone bo dodam ,że były wkładane wszystkie po kolei , w różnych slotach ,żeby wyeliminować uszkodzony slot i to też nic nie pomaga?
    Ale to jest gwóźdź normalnie chyba ruski jakiś:-)

    Dodano po 3 [minuty]:

    A apropo RAID ,o którym mówi krys06 stary ja tak sobie myślę ,że do RAID to potrzebne raczej dwa dyski to po co mam wyłączyć RAID no i gdzie jeśli nawet BIOS się nie włączył?
  • Poziom 19  
    Komputer wydaje jakieś dźwieki z głośniczka systemowego?Jaka to płyta główna?I co to znaczy że niby kupiłeś płytę główną bez biosu??Bo to raczej nie jest normalne:)
  • Poziom 9  
    Płyta główna podana na samym początku a piszę że bios się jeszcze nie dograł bo na nowej płycie po pierwszym odpaleniu dogrywa się bios chyba stary nigdy nie odpalałeś nowej płyty jeśli tego nie widziałeś ale to chyba nie jest ważne .

    Dodano po 1 [minuty]:

    Właśnie z głośniczka nie dochodzi żaden dźwięk i to jest dziwne pomimo tego ,że jest podłączony dobrze .Dziwne nie?
  • Poziom 19  
    korrus666 napisał:
    Co ty za bajki z tym biosem opowiadasz. BIOS jest na płycie głównej i nic się nie dogrywa. Jak wszystko działa a jedyna część której nie sprawdziłeś to procesor to zakładam że on jest niesprawny tym bardziej że płyta nie wydaje żadnego dźwięku.
    Dokładnie, a zasilanie do płyty głównej/proca wogóle podpięte???:)
  • Poziom 43  
    KMS23 napisał:
    ... a piszę że bios się jeszcze nie dograł bo na nowej płycie po pierwszym odpaleniu dogrywa się bios chyba stary nigdy nie odpalałeś nowej płyty jeśli tego nie widziałeś ale to chyba nie jest ważne .


    ...a świstak siedzi i zawija...

    Zaktualizuj bios do najnowszej wersji.
    http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl

    Trzeba użyć innego CPU - który będzie obsługiwany.
    http://support.asus.com.tw/cpusupport/cpusupport.aspx
  • Poziom 14  
    Wnioski:
    Jeśli płyta główna została sprawdzona i opisana że sprawna, a nie wydaję żadnych dźwięków bez ramu, grafiki, dysku itp. z samym procesorem (zakładam że napięcia wszędzie podłączone gdzie to jest konieczne) to ubity jest procesor. I proszę nie pisz więcej tych bajek o BIOS-ie.
  • Poziom 29  
    A procka podstawić ...będzie wiadomo WSZYSTKO !!!(wcale nie musi być "wypasiony ..aby pod socket pasował")
  • Poziom 12  
    Na 100% obstawiałbym procesor. Skoro płyta sprawdzona przez serwis i działa to musi być wina CPU. Jeśli nowy to na gwarancji oddaj i wymienią na nowy bo wątpię,że będą go naprawiać. Z BIOSem to chyba pomyliłeś, lub ktoś źle Ci powiedział i przekręcił z instalacją systemu np. na nowym notebooku z systemem przy pierwszym uruchomieniu. Gdyby kiedykolwiek jak to nazwałeś "BIOS się nie dograł" najprawdopodobniej płytę mógłbyś wyrzucić.
  • Poziom 39  
    Witam.
    Czy podłączyłeś zasilanie procesora ATX12V 8 pin?
    Czy wkładałeś kartę graficzną do górnego slotu PCIE?
    Zasilacz marnej jakości - spróbuj na innym markowym.
    http://forum.cdaction.pl/lofiversion/index.php/t79310.html
    http://www.frazpc.pl/b/274275/0
    Na liście obsługiwanych pamięci nie ma pamięci Kingston KVR1333D3N9K2/8G.
    Są tylko Kingston KVR1333D3N9K2/4G
    Nie podałeś pełnego oznaczenia pamięci Corsair, więc nie mogłem sprawdzić.
    http://pl.asus.com/Motherboards/AMD_AM3Plus/M5A97_PRO/#specifications

    Zalecany montaż pamięci wg. instrukcji:
    1 pamięć - slot DIMM_A2 (drugi od strony procesora).
    2 pamięci - slot DIMM_A2 i DIMM_B2 (drugi i czwarty licząc od procesora).

    Edit.
    Czy zworkę CLRTC ustawiłeś na pinach 1 i 2?
  • Poziom 9  
    Tak jak piszecie sprawdzę procek , a jeśli nie dostanę jakiegoś pod ten socket to na ślepo odeślę go na gwarncji ,że uszkodzony i sami go sprawdzą. Zworka wstawiona tak jak piszesz , ramy też wstawiane w tej konfiguracji a specyfikacji ramów CORSAIR nie podawałem bo one były zamawiane po kupnie płyty głównej i zostały wzięte z instrukcji opisującej ją tam są właśnie opisane te które są z nią zgodne więc dla tego nie opisywałem. Aha zasilanie procka podłączone ale nie osiem pin tylko cztery pin 12 V . Jeśli chodzi o tą kostkę to nie mam takiej osiem pin tylko 6+2 ale nie chcę tego podłączać bo do tej pory wszystko co składałem śmigało na kostce cztero pinowej pomimo możliwości wpięcia ósemki.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Zasilacza nie mogłem sprawdzić jakiegoś markowego bo po prostu nie mam od kogo go pożyczyć wszyscy znajomi śmigają na no nameach i jest ok . Wiem ,że sprzęt markowy jest z regóły nie psujny ale i drogi więc jak pisałem wcześniej ten zasilacz był sprawdzany w innej jednostce i działał . Wkładałem też inny zasilacz również no name i objawy dalej te same.
  • Poziom 12  
    Nie ma co się zastanawiać tylko ślij na gwarancję procesor i czekaj na rezultaty. Co do zasilaczy "no name" to jak mówisz "śmigają" ale do czasu. Prędzej czy później zaczynają się kłopoty i dobrze gdy przy awarii zasilacza nic uszkodzone nie zostaje. Wiem to z doświadczenia, dlatego nigdy nie stosuję zasilaczy z czarnej listy.
  • Poziom 9  
    Kolego czy możesz podać jakieś sprawdzone firmy w miare nie drogie zasilaczy których ty używasz?
    Procek odesłany na gwarancje ciekawe co stwirdzą.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Aha a czy jesteś w posiadaniu takiej listy może mógłbyś ja wrzucić?

    Dodano po 1 [minuty]:

    KMS23 napisał:
    Kolego czy możesz podać jakieś sprawdzone firmy w miare nie drogie zasilaczy których ty używasz?
    Procek odesłany na gwarancje ciekawe co stwierdzą.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Aha a czy jesteś w posiadaniu takiej listy może mógłbyś ja wrzucić?
  • Poziom 43  
    Procesor co to za model i marka?
  • Poziom 9  
    Jaki to procek to podane jest na początku w pierwszym poście.
    P.S.
    Ciągle czekam za odpowiedzią z reklamacji.
  • Poziom 12  
    Wątek z czarną listą:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Ja stosuję zawsze Chieftec'ki. Sprawdzona marka i możesz polegać jak na Zawiszy.

    Polecam również Pentagram, XFX, Corsair, Antec, Tagan, BeQUIET. Co do cen są droższe i tańsze modele tych firm. Podaj budżet na zasilacz to postaram się pomóc.