adi105 wrote: Są przetwornice z 12v/220v o mocy 2Kw i działają jakoś mam taką i spokojnie działa na akumulatorze 48A. z początku jak podłączałem nie chciała działać pełną mocą dopiero po podłączeniu przewodów od spawarki działała prawidłowo i z mocą. a odnośnie agregatów to już mi się drugi popsuł jeden o mocy 800wat siadł po 30minutach korzystania z betoniarki a drugi o mocy 2,2kw siadł od wiertarki udarowej 800wat agregaty strasznie szybko się psują. czasami wyleci magnes wzbudzający albo układy wzbudzające się przepalają. Odkąd mam przetwornice nigdy mi się nie popsuła
Jeśli chodzi o agregaty, to już widziałem taki z ukręconym wałem korbowym. Wypadnięcie magnesu wzbudzającego czy spalenie się układu to oznaka przeciążenia lub niedopasowania odbiornika.
Większośc "agregatów" jakie spotkałem w chandlu tak naprawdę nadają się do celów turystycznych (te "tańsze" modele). Dobry agregat kosztuje kilka tysięcy i raczej ciężko go przenieść jednej osobie.
Przetwornice DC/AC wysokiej mocy istnieją, ale ich cena jest kosmiczna.
Taniej kupić odpowiedni agregat.
Dodano po 20 [minuty]: Adamos256 wrote: Buduje elektrownie wiatrową w kształcie wiatraka holenderskiego. Nie wiem jakiego pypu mam użyć przetwornice 12v czy24v o mocy 2000w a szczytowa moc 4000w.
Jak napisał kolega A-Mail, przerobić silnik pierścieniowy. Potrzebna też będzie przekładnia pomiędzy skrzydłami wiatraka a generatorem i hamulec do ustalenia stałej prędkości wiatraka w zależności od siły wiatru i obciążenia prądowego. Czegoś takiego nie da się zrobić tanio, ale jeśli jest Ktoś kto coś takiego zrobił, to jestem ciekaw zestawienia kosztów.