Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router do dość "grubego" domu

Pieterl 02 Sty 2012 22:30 4546 34
  • #1 02 Sty 2012 22:30
    Pieterl
    Poziom 9  

    Witam. Mam problem z bezprzewodowym podziałem łącza. Otóż 3 miesiące temu zakupiłem sprzęt TP-Linka TD-W8961ND z myślą, że poprawię sygnał Wi-Fi w domu. Poprzednio miałem Liveboxa TP I gen. (*** przez wielkie G). Zasięgu prawie wcale nie było, jedynie na tym samym piętrze co router. Wracając do TP-Linka. Zasięg znacząco się zwiększył, jednakże dom ma 4 kondygnacje przez co sygnał topornie przechodzi. Router stoi na 2 kondygnacji i tak: u mnie (3 kondyg.) mam siłę sygnału (dobra-znakomita), w II pokoju (1 kondygnacja) siła sygnału (słaba - brak sygnału) i w III pokoju siła (słaba-dobra). Dlatego postanowiłem włożyć jeszcze trochę pieniędzy w sieć domową aby ten zasięg poprawić. Poszukałem trochę po necie i znalazłem takie oto routery:

    1. TP-Link TD-W8960N i TD-W8961ND (nie mam pojęcia czym one się różnią oprócz wyglądu)
    2. Pentagram P 6351
    3. ASUS DSL-N10
    4. Netgear DGN2200
    5. D-Link DIR-635
    6. D-Link DSL-2740B
    7. ASUS DSL-N12U

    Poradźcie który z nich wybrać abym zwiększył siłę sygnału przynajmniej na dobrą w każdym z tych pokoi, lub zaproponujcie inny sprzęt, który waszym zdaniem będzie lepszy. Kwota: 260zł

    Dodam, że w moim pokoju oraz w pokoju nr. II pracuje karta w standardzie N, stąd wybierałem routery, które właśnie pozwolą w pełni wykorzystać możliwości tychże kart.

    0 29
  • #2 02 Sty 2012 22:36
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Srebrnej kuli do WIFI w zabudowie nie ma, to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)

    Jednym pudłem raczej tego nie ogarniesz. Jedynie pewnie rozwiązanie do dokładanie AP-eków (na piętrach) połączonych kablem do routera głównego.

    0
  • #3 02 Sty 2012 22:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Poszedł bym w innym kierunku. Pozostawił istniejący router a zakupił dodatkowy access point (punkt dostępowy). Nowy access point ustawił bym w miejscu gdzie masz słabszy zasięg (twój wybór - metodą "prób i błędów") a urządzenia połączył skrętką. SSID i hasło dostępowe na obydwóch urządzenia takie samo. AP-ek będzie przezroczysty więc będziesz miał wszystkie urządzenia w jednej sieci.
    Moje propozycje:
    TP-LINK TL-WA701ND,
    AirLive 5460v2.
    TechnicLAN WAR54GS,

    0
  • #4 02 Sty 2012 22:43
    Pieterl
    Poziom 9  

    Hmmm, niestety kablem tego nie połączę gdyż nie mam gdzie tego pochować, a skuć ściany również nie bardzo bo jest tapeta. Nie skłamię jeśli powiem że zależałoby mi na 1 urządzeniu, który "ogarnąłby" wszystkie komputery

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zadam jeszcze jedno pytanie. Jaka różnica byłaby u mnie po zmianie routera na takiego, który pracuje w standardzie N?

    0
  • Pomocny post
    #5 02 Sty 2012 22:44
    rosenthal
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Poszedł bym w innym kierunku. Pozostawił istniejący router a zakupił dodatkowy access point (punkt dostępowy). Nowy access point ustawił bym w miejscu gdzie masz słabszy zasięg (twój wybór - metodą "prób i błędów") a urządzenia połączył skrętką. SSID i hasło dostępowe na obydwóch urządzenia takie samo. AP-ek będzie przezroczysty więc będziesz miał wszystkie urządzenia w jednej sieci.
    Moje propozycje:
    TP-LINK TL-WA701ND,
    AirLive 5460v2.
    TechnicLAN WAR54GS,


    Z tych trzech najlepiej wypadnie chyba AirLive. Ostatnio sporo też się mówi o ich nowej zabawce, AirLive N.Plug

    0
  • #6 02 Sty 2012 22:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    Hmmm, niestety kablem tego nie połączę gdyż nie mam gdzie tego pochować,

    Możliwości zawsze są, popatrz na listwy przypodłogowe, kominy wentylacyjne, może gdzieś na zewnętrznej elewacji. Rozwiązanie które ci podsuwamy jest naprawdę dobre i stabilne. Na pewno nie załatwisz dużego domu jednym radiem.
    Możesz spróbować wymienić oryginalną antenę na coś większego ale to już loteria nikt nie da ci tu 100% gwarancji.

    0
  • #7 02 Sty 2012 22:53
    Pieterl
    Poziom 9  

    rosenthal napisał:
    Ostatnio sporo też się mówi o ich nowej zabawce, AirLive N.Plug


    Również zastanawiałem się nad tą opcją, z tym że nie wiem jak z wydajnością takiego urządzenia. W sumie to musiałbym zakupić 2 takie urządzenia: 1 na I kondygnacje i 1 na III kondygnacje aby dobrze sygnał złapało.

    Powiem że całkiem dobry pomysł!!! :)

    A ponowię swoje pytanie, czy dużo wzrósłby sygnał po zmianie routera na N?

    0
  • #8 02 Sty 2012 22:57
    trance123
    Poziom 20  

    Masz 2 anteny, spróbuj dać jakieś kierunkowe w stronę mniejszego zasięgu jak nie masz jak to połączyć .

    0
  • #9 02 Sty 2012 23:03
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    Również zastanawiałem się nad tą opcją, z tym że nie wiem jak z wydajnością takiego urządzenia. W sumie to musiałbym zakupić 2 takie urządzenia: 1 na I kondygnacje i

    Pierwsza sprawa to jak urządzenie w trybie repeater, będzie zachowywać (dogadywać) się z innym routerem niż AirLive (ty masz TP-LINKA).
    Pieterl napisał:
    W sumie to musiałbym zakupić 2 takie urządzenia: 1 na I kondygnacje i 1 na III kondygnacje aby dobrze sygnał złapało.

    Pamiętaj że tryb repeater jest zawsze mniej wydajny (około połowy) niż tryb ap, co na pewno odczujesz w komunikacji sieciowej (wymiana plików).
    Pieterl napisał:
    A ponowię swoje pytanie, czy dużo wzrósłby sygnał po zmianie routera na N

    Niestety tryb 802.11n nie ma wpływu na wzmocnienie sygnału tylko na szybkość transmisji (potrzebuje nawet silniejszego sygnału aby osiągnąć pełna prędkość) Link

    0
  • #10 02 Sty 2012 23:10
    Pieterl
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Pamiętaj że tryb repeater jest zawsze mniej wydajny (około połowy) niż tryb ap, co na pewno odczujesz w komunikacji sieciowej (wymiana plików).


    Nie korzystam raczej z tego, a jeśli już to może dokumenty są przesyłane (max. 5MB)

    Dodano po 1 [minuty]:

    trance123 napisał:
    Masz 2 anteny, spróbuj dać jakieś kierunkowe w stronę mniejszego zasięgu jak nie masz jak to połączyć .


    Mówisz o routerze? Niestety mam tylko 1 antenę o mocy 5dBi. Chciałem dokupić mocniejszą, również TP-Linka o mocy 8dBi ale po komentarzach stwierdziłem że nie warto.

    0
  • Pomocny post
    #11 02 Sty 2012 23:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    Nie korzystam raczej z tego, a jeśli już to może dokumenty są przesyłane (max. 5MB)

    Więc tryb N jest ci nie potrzebny.
    Pieterl napisał:
    Chciałem dokupić mocniejszą, również TP-Linka o mocy 8dBi ale po komentarzach stwierdziłem że nie warto

    Jak już to coś mocniejszego (panel), większy "patyk" na pewno nie zda egzaminu :(

    0
  • #12 02 Sty 2012 23:14
    Pieterl
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Jak już to coś mocniejszego (panel), większy "patyk" na pewno nie zda egzaminu :(


    Tylko że jest jeden problem. Router stoi w dość widocznym miejscu :(

    0
  • #13 02 Sty 2012 23:20
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz kilka rozwiązań coś musisz wybrać ;)

    0
  • #14 02 Sty 2012 23:21
    rosenthal
    Poziom 9  

    Pomyśl poważnie nad tym AP.

    0
  • #15 02 Sty 2012 23:25
    Pieterl
    Poziom 9  

    No chyba będę niestety musiał. To ostatnie pytanie. Od czego to może zależeć: laptop w pokoju III jak już wcześniej napisałem ma siłę sygnału niską. Nieraz jest tak, że podczas korzystania z internetu sygnał nagle zanika i trzeba podejść z laptopem pod router; wtedy dopiero się połączy. O co chodzi?

    0
  • Pomocny post
    #16 02 Sty 2012 23:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    laptop w pokoju III jak już wcześniej napisałem ma siłę sygnału niską

    Zakłócenia od innych urządzeń (zmień kanał na TP-Linku), sam wskaźnik windows-a nie jest miarodajny. Zainstaluj sobie aplikację inSSIDer.

    0
  • #17 02 Sty 2012 23:30
    Pieterl
    Poziom 9  

    Dzięki wielkie za odpowiedzi. Programik zaraz sprawdzę i napiszę czy pomogło

    0
  • #18 02 Sty 2012 23:34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    Programik zaraz sprawdzę i napiszę czy pomogło

    Programik to tylko wskaźnik. Pokazuje siłę sygnału twojej sieci i czy nie masz w pobliżu innych sieci nadających na tym samym kanale lub w jego pobliżu. Pokazuje także ciągłość sygnału w funkcji czasu.

    0
  • #19 02 Sty 2012 23:38
    Pieterl
    Poziom 9  

    Po chwili program znalazł jeszcze 3 inne sieci bezprzewodowe na kanałach 10,11,13. Ja mam na 5. Zmienić kanał czy jednak zostawić?

    0
  • #20 02 Sty 2012 23:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli nie nachodzą na twoją sieć, to można zostawić ten 5 kanał. Masz tam wykres szerokości w paśmie danej sieci.

    0
  • #21 02 Sty 2012 23:41
    Pieterl
    Poziom 9  

    Hmmm, co w takim razie powodowałoby zakłócenia, które zrywałyby połączenie?

    0
  • #22 02 Sty 2012 23:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pieterl napisał:
    Hmmm, co w takim razie powodowałoby zakłócenia, które zrywałyby połączenie?

    Po prostu zbyt słaby sygnał i problem w dogadaniu się karty z ap-kiem.

    0
  • #23 02 Sty 2012 23:46
    Pieterl
    Poziom 9  

    Sprawdziłem w międzyczasie Access Pointy, dokładnie ten TP-LINK TL-WA701ND. Czy trzeba go podłączyć kablem do routera? Czy może on być tylko podłączony do prądu a sygnał będzie wzmacniany przez niego?

    0
  • #24 03 Sty 2012 09:04
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Sprawdź czy jest tryb "repeater" w APeku.

    0
  • #25 03 Sty 2012 11:27
    cezare1
    Poziom 11  

    sprawdź / poszukaj N.POWER - jak On Ci nie pomoże to Ci nic nie pomoże, u ciebie ważna jest MOC tego nadajnika... jak Ci ktoś powie ANTENA ? to jak niby coś co ma 100mW po włożeniu w to patyka ma mieć 200mW ? czy jak włożysz w kostę masła Patyk to masz 2 kostki masła ? .... no raczej nie... to ja bym sobie z passata 1,9 zrobil v6 i jeździł z 6 patykami...

    N.Power jako jedyny dysponuje mocą ca 2000mW z dołączoną zgrabną 3dBm antenką kolinearną - to pozwiliło na zestawienie linku na 2,6km w przestrzenio otwartej. Moc jest regulowana...

    Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

    a co do T****A - jest to najtańszy produkt na rynku - nic już taniej nie kupisz.. osoby mówiące o tym ze on jest dobry - to jest czysta psychologia... czy jak kupisz tani produkt bo rzeczywiście nie stać Cię w danej chwili na lepszy - czy będziesz mówił "nie stać mnie było ?" oczywiście że nie ... będziesz mówił "używam i jestem zadowolony" - tak też mówią wszyscy użytkownicy skody bo nie mają na VW czy Audi.

    0
  • #26 03 Sty 2012 11:34
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    cezare1 napisał:
    u ciebie ważna jest MOC tego nadajnika


    Z tego co rozumiem o łaczu WIFI to jest to łącze dwukierunkowe, czyli czasami wysyła 'baza' a czasami 'klient'. Teraz jak baza ma moc 200MW (sic ! mega watów) i klient 'słyszy' doskonale co wysyła baza, to jak baza odbierze klienta nadającego z mocą 100mW przez antenkę 3dbi ? Innymi słowy, dwóch ludzi oddalonych od 1km, jeden nadaje przez magafon a drugi mówi normalnie, jak ten nadaje przez megafon 'usłyszy' tego drugiego ?

    0
  • #27 03 Sty 2012 11:37
    cezare1
    Poziom 11  

    bogiebog napisał:
    cezare1 napisał:
    u ciebie ważna jest MOC tego nadajnika


    Z tego co rozumiem o łaczu WIFI to jest to łącze dwukierunkowe, czyli czasami wysyła 'baza' a czasami 'klient'. Teraz jak baza ma moc 200MW (sic ! mega watów) i klient 'słyszy' doskonale co wysyła baza, to jak baza odbierze klienta nadającego z mocą 100mW przez antenkę 3dbi ? Innymi słowy, dwóch ludzi oddalonych od 1km, jeden nadaje przez magafon a drugi mówi normalnie, jak ten nadaje przez megafon 'usłyszy' tego drugiego ?

    a tym o megafonie to mój text ze szkoleń !!! 100% racji ... karta WiFi w lapkach nie jesteśmy w stanie porównać a jedne są lepsze a inne są gorsze... i wzrast z mocą wzrasta czułość nadajników - można sprawdzać w tabeli ... 100% Racji mW :) 2Watt'y... przepraszam za literówki - ale wychwyciłeś... jednak bez porządnej bazy czyli AP głównego w domu on nie ma co nawet rozpoczynać prób.

    Lubie to zawsze również porównywać do żarówek - jak masz mocną to i rękę prześwietli - jak masz słabą - nic z tego ...

    trzeba mieć świadomość ze normalny router ma 17-18dBm
    a przyrost 3dBm zwiększa moc x 2
    Router do dość "grubego" domu

    a to cała prawda - i proponuję sprawdzić jak się mają te wartości do tego co kupiłeś.

    0
  • #28 03 Sty 2012 14:13
    Pieterl
    Poziom 9  

    Czyli z tego co napisaliście wywnioskowałem, że muszę jednak zmienić router TP-Linka. Tylko na jaki?

    EDIT:

    Temat ma już 2 strony, także zapraszam na następną :)

    0
  • #29 03 Sty 2012 14:55
    cezare1
    Poziom 11  

    sprawdź ile ma mocy ten TP LINK i poszukaj czegoś mocniejszego. Antenkę możesz spróbować mu wkręcać - ale nie kupuj... pożycz.. antena kierunkuje moc w danym kierunku - żeby ją skierunkować w jedną stronę zabrać musi z drugiej itp. a ty masz wielokondygnacyjną budowlę.. AP'ki z trybem repeatera są okay ale musisz mieć świadomość że spada prędkość podczas retransmisji lekko o połowę a czasami jeszcze więcej - testowałem wczoraj jedno cudo - całkiem fajne - bardzo fajne .. zajefajne - ale wlaśnei jako repeater z prawie 4MB na sekundę spadło do 1-1,2MB co i tak dla sieci 54Mbps jest pratycznie szczytowaniem ( nie dla marki na T bo mój egzemplarz nie ciągnie więcej niż 0,88 ). jeżeli już znudzi Cię tego typu kombinatorstwo i dojrzejesz .... to dojrzejesz do kabla ;) między piętrami - i zapewniam ze nic tak Cię nie ucieszy / nie sprawi tyle radości z korzystania z sieci WiFI ;) jak 1AP na każde piętro... widzisz, każdy dom zbudowano z innych materiałów - jeden ma takie grube stropy inny tak ich dużo ale cieńsze.. każda lokalizacja jest inna... i nikt ale to nikt nie wywróży co u Ciebie zadziała na 100% - bo na 100% jesteśmy w stanie określić czy sie da wtedy i tylko wtedy gdy anteny się widzą... - i wtedy nawet 20km da się.. jeżeli masz możliwość pożycz jakiś mocny sprzęt i router i kartę i po prostu zbadaj jak jest u Ciebie...

    0
  • #30 03 Sty 2012 16:45
    rosenthal
    Poziom 9  

    Myślę, że chyba cezare1 wytłumaczył sprawę najbardziej przejrzyście z nas wszystkich :)

    0