Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów

03 Sty 2012 00:35 2940 11
  • Poziom 8  
    Nie wiem już gdzie mam szukać pomocy opisze pokrótce swój problem i diagnozę ;

    Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów

    Mam komputer Lenovo Y530 oryginalnie Vista HP , przyszedł czas na reinstal instalacja przebiega OK po czym przy pierwszym uruchomieniu bądź przy końcu instalacji (etap KOŃCZENIE INSTALACJI i reboot) system wisi przy pasku ładowania wyskakuje blue screen i restart. dużo dużo czytalem to juz 3 dzien walki i nie mam pojęcia co to może być napisze co zrobiłem ;

    usuniecie wszystkich partycji w tym dysków logicznych w programie Gparted w DOSie dalej stworzenie na nowo wszystkich partycji, Przeskanowanie pod względem badsctorow całego dysku w HDD Regenerator 2011 nie wykazał żadnych błędów 2h skanował sektor po sektorze także w DOSie. Dodatkowo zmieniłem dysk do mojego drugiego laptopa i system o dziwo uruchomił się bez jęknięcia teraz to już kompletnie nie wiem o co chodzi.

    Bardzo proszę Was o pomoc przywróciłem BIOS do ustawień fabrycznych nic to nie dało. system mogę uruchomić przez Gparted jest opcja uruchamiania systemu i z livecd można co odpalic :// nie mam już siły
  • Admin grupy komputery
    Pokaż SMART dysku twardego.
  • Poziom 8  
    jak mam teraz to zrobic nie botuje wcale nie mam srodowiska windows
  • Poziom 34  
    sodeko - w pierwszym poście moderator prosił o zmianę sposobu wklejenia grafiki, radzę się zastosować.
    Ponadto - czy w BIOSie masz widoczne ustawienie trybu dysku (np. Native, Compatible, AHCI, IDE itp.)?
    Jeśli tak, jak jest ustawione i co się dzieje, gdy zmienisz to ustawienie na inne?
  • Poziom 8  
    dzięki już zmieniłem.

    W BIOSie mam Advanced > SATA MODE SELECTION > IDE lub AHCI nie ma zadnej roznicy

    jakieś pomysły ?

    Edit//

    Udało mi się go zbootować przez Gparted może uda mi się podesłać SMARTa
  • Poziom 34  
    sodeko napisał:
    dzięki już zmieniłem.
    Obrazek nadal nie jest zmieniony, jest widoczna tylko miniatura z imageshack'a, której nie można kliknąć, aby powiększyć.

    sodeko napisał:
    W BIOSie mam Advanced > SATA MODE SELECTION > IDE lub AHCI nie ma zadnej roznicy
    Czy próbowałeś po raz drugi zainstalować system (Vista), gdy ustawiony jest tryb AHCI?
  • Poziom 8  
    Cytat:
    Obrazek nadal nie jest zmieniony, jest widoczna tylko miniatura z imageshack'a, której nie można kliknąć, aby powiększyć.

    już działa przepraszam,

    tak domyślnie był właśnie ten tryb nigdy nie grzebałem w BIOSie przy tym.

    Poniżej SMART
    Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów
    Cytat:


    dodam że w system32 nie ma pliku crcdisk.sys
  • Poziom 34  
    sodeko napisał:
    tak domyślnie był właśnie ten tryb nigdy nie grzebałem w BIOSie przy tym.
    To, że nie grzebałeś, nie znaczy, że się nie przestawiło samo.
    Wykonaj raz jeszcze Error Scan, ale nie zaznaczaj opcji "Quick Scan".
    Reszta wyników wskazuje na dobrą kondycję dysku.

    Pytanie poza tematem - jak zrobiłeś test dysku? Na innym sprzęcie, czy udało się zainstalować system?
  • Poziom 8  
    właśnie się robi od 25min pełny Error Scan jak wyżej napisałem robię na Lenovo Y530 który jest tematem posta, system jest świeżo zainstalowany , instalacja przebiega OK ale problem był przy pierwszy uruchomieniu po instalacji bądź w końcowej fazie instalacji (gdzie komputer Finalizuje instalacje i robi reboot)

    komputer udało mi się zbootować poprzez Gparted i tak sobie chodzi narazie i skanuje

    Edit//

    Zostawię kompa na noc a rano załączę pełnego ERROR SCANa
  • Poziom 8  
    Oto pełny scan error

    Lenovo Y530 Bluescreen crcdisk.sys error Vista brak pomysów

    Co dalej ? :)
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    sodeko napisał:
    Co dalej ?
    Spróbuj jeszcze raz postawić system - jeśli będą znów problemy, zmień w BIOSie ustawienie trybu dysku z AHCI na IDE i ponów instalację systemu.
  • Poziom 8  
    Zainstalowałem system w trybie IDE po nieudanym AHCI , system zainstalował sie normalnie zrestartowałem w celu sprawdzenia uruchomił się normalnie , zainstalowałem wszystkie sterowniki i wydaje się być wszystko OK zrobie kopie zapasową dysku i nagram na CD co mogło być powodem tego że na AHCI nie działa ? Nie mniej jednaj dziękuje serdecznie za pomoc