Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla 1,6 (E12T) benzyna 2002 r. produkcji - uruchomienie silnika

Makary48 03 Jan 2012 22:49 5479 9
    Makary48
    Level 9  
    Mam problem z uruchomieniem silnika Toyota Corolla 1,6 (E12T) benzyna 2002 r. produkcji. Po włożeniu kluczyka do stacyjki i włączeniu zapłonu, prawidłowo działają wskaźniki np: poziomu paliwa i zapalają się, te co trzeba i po chwili gasną odpowiednie lampki kontrolne. Po obróceniu kluczyka w położenie "start" zamiast rozpoczęcia pracy silnika słychać charakterystyczne brrrrrrr, tak jakby jakiś tryb miał gdzieś wskoczyć, a nie wskakuje, tylko zaczepia o jakieś inne ząbki innego trybu. Awaria nastąpiła po wcześniejszym prawidłowym uruchomieniu i przejechaniu kilkunastu kilometrów, prawidłowym zatrzymaniu samochodu i chwilowym wyłączeniu silnika na prostej, równej drodze. Odpalił po popchnięniu może po 8-miu metrach z II-go biegu. Podejrzewam spalenie się jakiegoś bezpiecznika, (niby wszystkie dobre) odłączenie się jakiegoś kabla, (klemy na akumulatorze w porzadku) lub może jakaś inna przyczyna wymagająca niestety naprawy w autoryzowanej stacji. Obawiam się wymiany rozrusznika, mimo że być może nie ma takiej potrzeby (autoryzowana stacja - bo przecież klient i tak się nie zna) albo demolki pół samochodu ( zanim "garażowy majster" znajdzie usterkę). Może ktoś z Państwa miał podobny problem i podpowie, co dalej. Dziękuję za pomoc.
    RafalGT2
    Level 24  
    Widzę kolego ze twoja wiedza na temat mechaniki jest znikoma. Jeśli ten twój dzwięk jest rzeczywiście hałasem podobnym do nie zazebiającego trybu a auto na pych odpali to do roboty bedzie rozrusznik prawdopodobnie bendix lub automat każdy normalny mechanik powinien od razu poznać czy to rozrusznik czy nie. Pozdrawiam
    Makary48
    Level 9  
    Sympatyczny kolego RafalGT2, dzięki za podpowiedź i to co piszesz, to prawda, że moja wiedza z mechaniki, a także z elektroniki, jest praktyczne żadna. I dlatego zgłosiłem problem na Forum z nadzieją, że Ktoś z użytkowników Corolki, kto miał podobny problem, lub zna temat, zechce mi podpowiedzieć, co to za usterka, jaki był zakres naprawy, lub jak sobie z tym poradził. Jadąc do zakładu czy mechanika powinienem wiedzieć, co jest do naprawy, żeby mi
    "gościo" nie "wcisnął kitu". Stąd moje pytanie i odpowiedź, że prawdopodobnie to, albo tamto i że mechanik będzie wiedział, to mnie niestety nie ratuje. Musiabym mieć uczciwego, poleconego i sprawdzonego mechanika, do którego miałbym pełne zaufanie, a takiego niestety nie znam. Pozdrowienia.
    RafalGT2
    Level 24  
    No wszystko wskazuje na rozrusznik. Zaprosił bym kolegę do naszego warsztatu no ale to 100 kilometrów to trochę daleko Pozdrawiam.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z twojego opisu można wysnuć wnioski: Uszkodzony rozrusznik lub któryś przekaźnik terkocze. Tak pomóc nie damy rady.
    Makary48
    Level 9  
    Witam i bardzo dziękuję za obie podpowiedzi. Powoli, bo powoli, ale coraz bardziej rozjaśnia mi się pod kapeluszem. Przepraszam, ale miałem przykre doświadczenie z autoryzowaną stacją i teraz mam uczulenie, a i corolcia ma już swoje latka mimo generalnie nienagannego stanu, nie musi być naprawiana w ekskluzywnych warunkach, bo gwarancja na mechanikę minęła. Jeśli to jakiś stycznik, mam nadzieję, że być może damy radę wymienić go w warunklach garażowych. Jeśli cały rozrusznik (spaliło się jakieś uzwojenie) to by pod maską śmierdziało ( tak myślę) a nie śmierdzi. Jęśli choćby tylko wymiana bendiksu, to w garażu chyba nie da rady. I jest nowy problem, laweta czy ryzykować i jeszcze raz odpalić na pych? Obawiam się, że może co się pochrzanić w rozrządzie albo i co gorszego. Raz się udało i chyba nic złego się nie stało, bo żadnych niepokojących odgłosów nie było. Ale czy zniesie to jeszcze raz? Co na to np: komputer pokładowy? Czy nie zgłupieje, a to następny wydatek i obciach w autoryzowanej stacji, bo wtedy niestety, będę musiał do nich wrócić. Tyko głowa od tego boli. Aż łza się w oku kręci za kaszlakiem. Można go było odpalić kijem od szczotki i na wszelki wypadek leżał w bagażniku. Pozdrowienia.
    RafalGT2
    Level 24  
    Kolego czy by śmierdziało to nie koniecznie w rozrusznikach najcześciej kończą się bendixy, tulejki, szczotki zwykle regenaracja pomaga i po kłopocie. Sterownik silnika po odpaleniu na pych nie zostanie uszkodzony. Niby się nie zaleca ale znam ludzi którzy to praktykują i nie mieli problemu. Na odległość nie pomożemy niestety. Co do przekaźnika to wątpię w to żeby była to jego wina. Przecież na rozrusznik idzie bezpośrednio napięcie nie przez przekaźnik. Wiec kolego wizyta u mechanika jest konieczna bo widząc twoja wiedzę wiele nie zdziałasz, i pamiętaj nie zawsze spalone uzwojenie czy coś innego musi śmierdzieć a nawet nie zawsze jest widoczne nawet po rozebraniu trzeba mierzyć i sprawdzać.
    Makary48
    Level 9  
    Wielkie, Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc. Po niedzieli wrócę do tematu. Z dobrym znajomym (pasjonat starych motocykli i samochodów, miesiącami siedzi nad nimi w garażu i przywraca do dawnej świetności) na kanale z instrukcją w ręku przejrzymy wszystko po kolei. W ostateczności wymontujemy rozrusznik (nie jest taki ciężki) i jak nie znajdę w Lublinie sensownego zakładu pod tytułem "regeneracja rozruszników" wezmę go pod pachę i przywiozę do regeneracji. Busiki latają, a 100 km, to nie jest aż tak daleko. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam. I jeszcze jedno (zaczynam być upierdliwy, przepraszam) intryguje mnie to terkotanie. Zięciowi padł rozrusznik - stojan do przewinięcia - to po przekręceniu kluczyka na "start" (też corolla) było tylko pyk i cisza. Może było tam coś więcej. Ma starość się uczę :-D Pozdrowienia.
    RafalGT2
    Level 24  
    OK to czekamy na efekty. Ale rozrusznik może psuć sie na wiele sposobów i mogą być różne objawy :)
    Makary48
    Level 9  
    Zgodnie z poradnikiem Toyota Corolla 2002 to 2007 Petrol & Diesel Owners Workshop Manual (niestety nie ma polskiego tłumaczenia - dobrze, że nie po japońsku) sprawdzamy po kolei bezpieczniki, przewody, (zamocowania, czy suche) zamocowanie klem na akumulatorze - OK. "Start" - nadal terkocze, lampka nad głową lekko przygasa. Po doładowaniu akumulatora na full - "Start" - nadal terkocze, lampka nad głową przygasa jak poprzednio. W czasie ładowania, z jednej celi "wygotowało się" trochę elektrolitu, co zbagatelizowaliśmy. Nie mamy przewodów rozruchowych. Montujemy akumulator z innego samochodu - 12 V. Kluczyk w pozycję "Start" - silnik "zagadał" jak za dobrych czasów. Diagnostyka - zwarcie "oberwanie" w jednej celi akumulatora - akumulator do wymiany. W spoczynku miał nieco poniżej 12 V, a w chwili "startu" 5,5 V. Gęstość elektrolitu w uszkodzonej celi grubo poniżej normy, w pozostałych celach w normie. Za zainteresowanie tematem i podpowiedzi, chętnie przekazałbym jakieś punkty RafalGT2 i Pawel wawa, ale nie wiem czemu system mi nie pozwala z komunikatem, że jestem tu nowy. Na razie Wielkie Dzięki. Zamykam temat.