Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie ładuje windowsa Hardware Monitor -> Power Setup

elendil1985 04 Sty 2012 11:17 2016 5
  • #1 04 Sty 2012 11:17
    elendil1985
    Poziom 9  

    Mam problem z kompem nie uruchamia się windows. Pojawia się napis: Hardware Monitor found and error. Enter Power Setup menu for details.

    Dane pokazywane przez czujniki :
    Mb Temperature 28 C/82 F
    Cpu temp. 43.5 C/ 110 F -> po włączeniu 40.5 C ( 15 min o 3 stopnie więcej)
    Cpu fan speed 1834 ram
    Chassis fan speed N/A
    Vcore voltage 1.53 V
    +3.3 V voltage 2.97 V
    +5 V voltage 4.94 V
    +12 V voltage 11.52V

    Za co odpowiada napięcie +3.3V?
    Spróbuję wyczyścić baterię od CMOS-a i przeczyścić wiatrak.

    P.S.
    Tak, czytałem ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic527971.html

    0 5
  • #2 04 Sty 2012 11:45
    krys06
    Poziom 29  

    Według normy ATX minimalna wartość napięcia 3,3V to 3,16V. Poniżej tej wartości komputer może działać niestabilnie.Podaj markę zasilacza,oraz konfigurację sprzętową kompa(co masz podłączone -ilość hdd, cdrom,etc).Działania ,które podjąłeś nigdy nie zaszkodzą ,a tu o zasilaniu: http://komputery.katalogi.pl/Zasilacze_i_zasilanie__naga_prawda-t12210.html.. napięcie 3.3v zasila wszystkie komponenty ,płyta główna nie tylko korzysta z napięcia 12v i 5v ,do każdego napięcia i linii zasilających są odpowiednio przypisane ampery

    0
  • #3 05 Sty 2012 10:29
    Dydelmax
    Poziom 35  

    Witam.
    Diagnozy napięć prądu przetwarzanego przez zasilacz dokonujemy TYLKO na podstawie pomiarów sprzętowych wykonanych przy użyciu miernika/multimetru z dobrą baterią. Proszę więc takowe pomiary wykonać. (W Google jest pełno poradników na temat pomiaru napięć zasilacza.) Programy w większości przypadków korzystają z czujników, ale przez "wyszlifowane" algorytmy programistów na PC z nowiutkim Taganem 600W Everest lub inny HWMonitor (jak zwał tak zwał) pokazuje 7V(!) na linii +12V. Przecież to logiczne, że przy takim napięciu to nawet wentylatory by się dobrze nie rozpędziły, a gdzie tu mowa o uruchomieniu całego PC. Dlatego sugeruję powtórzenie pomiaru napięć przy użyciu miernika (może być nawet prosty za 25 zł, byle by był sprawny i miał DOBRĄ baterię).

    elendil1985 napisał:
    Cpu temp. 43.5 C/ 110 F

    A przecież na całym świecie produkowany jest tylko jeden procesor i my wiemy jak on się "wabi". (Niech kolega poda PEŁNĄ konfigurację sprzętu).
    Pozdrawiam
    PS. Nie pojmuję jednej rzeczy: jak Kolega zmieścił do tego komputera wiatrak...

    0
  • #4 05 Sty 2012 10:37
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Dydelmax napisał:
    Przecież to logiczne, że przy takim napięciu to nawet wiatraki się dobrze nie rozpędziły
    Dydelmax napisał:
    PS. Nie pojmuję jednej rzeczy: jak Kolega zmieścił do tego komputera wiatrak...


    Może warto pomyśleć, zanim się coś napisze...

    0
  • #5 05 Sty 2012 13:36
    Dydelmax
    Poziom 35  

    DriverMSG napisał:
    Może warto pomyśleć, zanim się coś napisze...

    Masz rację, trochę się zapędziłem z tymi wiatrakami. Wiem o istnieniu przycisku Pisownia, ale nie użyłem go, gdyż myślałem, że napisałem posta bez błędów. Zawsze staram się pisać zgodnie z zasadami języka polskiego. Niestety, nikt nie jest idealny. Błędy (zarówno ortograficzne, jak i merytoryczne) poprawiłem, więcej ich nie zauważyłem.
    Wracając do tematu, sprawdziłbym baterię od BIOS-u, pomierzyłbym napięcia w zasilaczu (o którym nic nie wiemy), przywróciłbym go do bezpiecznych ustawień (Load Fail-Safe Default Settings - chyba tak się to nazywało) i sprawdziłbym jeszcze, czy wszystkie wentylatory są poprawnie podłączone, oraz czy w ogóle są sprawne.
    Pozdrawiam
    PS. Użyłem przycisku Pisownia, na czerwono mi zaznaczyło tylko angielskie wyrazy...

    0
  • #6 03 Lip 2014 21:38
    elendil1985
    Poziom 9  

    Wymiana baterii od BIOS-u pomogła.

    0