Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tonsil altus 75 w samochodzie - pytanie

mirek26021977 05 Jan 2012 00:13 2361 14
    mirek26021977
    Level 10  
    witam mam w ciężarówce dwie kolumienki altus-a 75 ,pracują na chwile obecną pod zwykłym radiem Sony ,pytanie brzmi jaki wyciągnąć z nich trochę więcej a wiem ze można stosując wzmacniacz ,ale tu mam małe schody bo zasilanie mam 24V jestem prawie zielony wiec proszę o wyrozumiałość .Napis będzie widoczny z zewnątrz podświetlany na niebiesko tak na marginesie ,tak to wygląda na dziś Tonsil altus 75 w samochodzie - pytanie Tonsil altus 75 w samochodzie - pytanie Tonsil altus 75 w samochodzie - pytanie
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Pierwsza sprawa. Nie spodziewaj się cudów. One są jak rozumiem w szoferce w saloniku ? To jest malutkie pomieszczenie, więc siłą rzeczy Altusy nie zagrają dobrze.
    Druga sprawa, nie zagrają dobrze, gdyż są źle zregenerowane. Na chińskich podzespołach.
    mirek26021977 wrote:
    ale tu mam małe schody bo zasilanie mam 24V jestem
    Nie jest to żaden problem. Istnieją przecież wzmacniacze dedykowane do zasilania 24V. Z samodzielną budową też raczej problemu by nie było. Nawet na forum chyba widziałem kiedyś schemat takiego wzmacniacza.
    Koniecznie musisz mieć tam te Altusy ? Nie wystarczy Ci w ciężarówce zwyczajne caraudio ? Wszystkie Altusy, dobrze grają dopiero w dużych pomieszczeniach i pod mocnym wzmacniaczem. Będziesz miał tam hałas.
    mirek26021977
    Level 10  
    witam - no nie muszę mieć Altusa w samochodzie , ale takie nabyłem , więcej czasu jestem w samochodzie to wole je miec koło siebie , możne nie dopisałem dokładnie , gotowy wzmacniacz 24v jest drogi ,cena oczywiście też się liczy ,czy można dwa 12V wzmacniacze w jakiś cywilizowany sposób zastosować ? a co do regeneracji takie kupiłem i powiem ze mimo że może nie są naj ,mam tego świadomość ale załapałem bakcyla dzięki nim

Zdanie rozpoczyna wielka litera, a kończy kropka.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    User removed account
    User removed account  
    mirek26021977
    Level 10  
    Rozumiem po-prostu myślałem ze można szeregowo dwa 12V wzmacniacze podłączyć.

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Proszę poprawić pisownię w poprzednim poście.
    (dj-MatyAS)
    flubber.trip
    Level 27  
    A mnie zastanawia jedna rzecz. Jak sam autor napisał, zasila to zwykłym radiem SONY. Wątpie (nie widziałem jeszcze takiego) żeby one było zasilane z 24V, zapewne masz gdzieś tam dostępne 12V.
    mirek26021977
    Level 10  
    Tak jest przetwornica z 24V na 12V ale ona jest już ciepła jak zasila radio CB i wyżej wymienione radio
    Sony.
    Ireneo
    Level 42  
    Przetwornica jest ale zapewne za mały da prąd do wzmacniacza.
    Moja propozycja to dociągnąć 12 V z jednego akumulatora lub zakupić przetwornicę 24/230V i zasilić to wzmacniaczem domowym.
    AC230V
    Level 20  
    Tylko przetwornica 24/230V też do najtańszych nie należy. Altusy to sprzęt do domu a nie do auta, stosowanie ich w samochodzie to głupota. Do tego GDN'y wydają mi się Chińskimi zamiennikami.
    Arkadyo
    Level 31  
    Altusy 75 to sprzęt gówniany i nawet w domu trzeba być hardcorowcem żeby tego słuchać ale w aucie to już musi być prawdziwy jazgot. Jeszcze tak wysoko ustawione gdzie znikomy bas jaki te altusy maja ledwie kołaczący w tle w takim ustawieniu całkowicie zanika i tylko zostaje łomot 70hz podparty makabrycznymi rezonansami pozostałych przetworników których te ubogie filtry nawet nie usiłują odfiltrować...
    Nie wiem po co takie coś skoro większość fabrycznych nagłośnień w samochodach segmentu c a czasem i b zagra o niebo przyjemniej od tych pudeł.
    Szerokopasmowce w małym i duzym fiacie były chyba mniej męczące od tych altusów.
    Sztraszne to jedyne co mi przychodzi do głowy.

Moderated By dj-MatyAS:

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ostrzeżenie.

Ireneo
    Level 42  
    Przetwornica o mocy znamionowej 500W kosztuje na portalu 120zł i przesyłka więc raczej niedrogo.
    Fakt jest że stosować takie kolumny w aucie to głupota ale skoro autor chce to nikt mu tego nie zabroni.
    User removed account
    User removed account  
    Ireneo
    Level 42  
    Kabina w takich ciągnikach jest często odizolowana od podwozia aby kierowca miał większy komfort więc niekoniecznie wstrząsy zaszkodzą.
    dj-MatyAS wrote:
    jakoś nie do końca jestem przekonany, do tej przetwornicy w połączeniu ze wzmacniaczem DOMOWYM.

Co mogło by być nie tak?
    flubber.trip
    Level 27  
    A no na przykład to, że takie przetwornice mają zazwyczaj pełno śmieci na wyjściu, które to wzmacniacz przeniesie na swoje wyjście. Najłatwiej chyba wziąć 12V z jednego akumulatora, jak proponuje kolega Ireneo.
    goraj krzysztof
    Level 31  
    Szkoda że kolega nie zna się na elektronice,np. taki TDA2009 zasilany 24V w mostku przy 8 Ohm oddał by jakieś 20 watów. To mało dla tych kolumn,ale i tak dwa razy więcej mocy niż z radia. Dwa takie układy to koszt kilku nastu złotych plus garść elementów biernych za kilka złotych. A przy na takiej małej kabinie i dosyć efektywnych kolumnach było by bardzo głośno.