Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra GTC 2.0T Z20LEL 170 KM bosch me7.6.2 - odczyt wsadu CHIPTUNING

mruwkaz11 05 Jan 2012 13:20 6807 17
    mruwkaz11
    Level 13  
    Witam, mam pytanie odnośnie powyższego samochodu, mam zamiar zrobic CHIPTUNING lecz niestety jest problem z odczytem wsadu , MPPS jak i MAG PRO 2 mają nie maja mojego samochodu na liscie, lecz maja wersje 200 konna tez ze sterownikiem bosch me7.6.2- i oba interfejsy odczytywaly informacje o sterowniku, lecz przy próbie odczytu wsadu- wyskakiwał błąd. Proszę was forumowicze doradzcie czym można by było ugryźc ten samochód.

Pozdrawiam
    damdam

Level 34  
    Chyba nie chcesz go 'chipowac' samodzielnie ? Tłoki wpłyną do miski wraz z pierwszym wrzuconym gotowcem. jedź do ludzi którzy mają o tym pojęcie.
    mruwkaz11
    Level 13  
    Nie nie, co do samej modyfikacji, ma sie nia zając firma ,,soft tech" z Rybnika, moim zadaniem jest tylko zczytac, jak i potem wgrac program.
    damdam

Level 34  
    no ale benzyniaka robić bez rolek i widebanda to oni mają niezłe jaja.......
    mruwkaz11
    Level 13  
    Sory chlopaki, zapomniałem wam do końca szczegółowo przedstawić sytuacji, mianowicie próby odczytu mmps'em i mag pro 2 byly robione u znajomego który właśnie zajmuje się chip tuningiem, i posiada hamownie podwoziowa ( wedle pomiaru samochód posiada moc bardzo zbliżoną do fabrycznej).Wyżej wymienione chłopaki mają się zająć modyfikacją programu, tylko tak jak mówiłem jest problem z odczytaniem go.
    Andiv
    Level 32  
    kidu22 wrote:
    Jaki ster tam siedzi da się wydłubać ręcznie wsad?

No nie mów, że kupiłeś tą bajeczke, jaki normalny warsztat, posiadający hamownie (!) nie daje sobie rady ze sterownikiem i daje klientowi opcje żeby sam poszukał jak odczytać...
    mruwkaz11
    Level 13  
    JBTUNING Kęty- z tym ze w Kętach maja hamownie, a w Rybniku obrabiają mapy- obie firmy pracują na mmps i mag pro 2, oraz bdm- aczkolwiek powiedzieli ze bdm też tego nie ruszy
    mruwkaz11
    Level 13  
    Witam was ponownie, tamten temat nie aktualny ponieważ znalazłem już firmę która się tym zajmie. Ale korzystając z okazji chciał bym się poradzić znawców jak się ma chip w tym samochodzie? Jaka moc bezpieczną można uzyskać, jak to się może mieć później do awaryjności i spalania samochodu? I czy to prawda że wersja 200 konna to to samo co moja- tylko moja jest zdławiona programem?
    mruwkaz11
    Level 13  
    Witam,i długo się nie nacieszyłem, wczoraj jak chciałem odpalić auto łapało i gasło- widzę rezerwa świeci więc go odpaliłem na gazie,i po przejechaniu 500m zapaliła się kontrolka serwisu,po czym auto zgasło. Zatankowałem paliwo- i niestety samochód dalej nie pali ani na benzynie ani na gazie,dodam że nie słyszę pompy paliwa.Po odczytaniu błędów OP-COM wywala błędy P0201 , P0202, P0203, P0204- czyli błąd obwodu-za niskie napięcie na wszystkich wtryskach. Macie jakieś sugestie od czego zacząć?? pozdrawiam
    mruwkaz11
    Level 13  
    Owszem,ale autko na obu paliwach jedzie ok,a znaczy jechało
    ladamaniac
    Level 39  
    LPG sie pewnie wysr... umarło. Gazu pewnie nie puszcza,a wtryskiwaczy benzynowych nie zwiera. Sprawdź sygnał na wtryski przed rozcięciem gaziarzy. Ewentualnie pomostkuj rozcięcie .
    mruwkaz11
    Level 13  
    Usterka usunieta, okazalo sie ze spalila sie pompa paliwa,ktora pozniej spalila bezpiecznik,i nie dawalo sygnalu na wtryski.po wymianie bezpiecznika i pompy paliwa autko hula.
    kidu22
    Level 35  
    mruwkaz11 wrote:
    Usterka usunieta, okazalo sie ze spalila sie pompa paliwa,ktora pozniej spalila bezpiecznik,i nie dawalo sygnalu na wtryski.po wymianie bezpiecznika i pompy paliwa autko hula.

Pusty bak a ty mi tu piszesz o czipowaniu wsadu. :) :) :) I jeszcze te firmy ...
    mruwkaz11
    Level 13  
    Odczytu dokonał jak i CMD Flash tak i Galletoo 3- z tym że przy tym drogim pliczek jest troszeczkę większy-ale wystarczy jakiś edytor i po wywaleniu pustych pól jest ok. Pozdrawiam