Miwhoo wrote:Wykorzystując w takim układzie przyłącze 5x i nie wykonując uziemionej szyny GSW w obiekcie [notoryczny błąd ekip elektrycznych w moim rejonie, bo "przecie uziemienie jest w skrzynce...."] narażamy się w ten sposób na potencjalne zagrożenie, które niesie ze sobą asymetria. Fakt, że jest jeszcze uziom po stronie energetyki, ale służy on zupełnie do innych celów [uziemienie robocze trafo, które często jest mylone z uziemieniem ochronnym obiektów] i scenariuszy może być tyle, ile miejsc przerwania N/PEN.
Nie jestem znawca ale co mają połączenia wyrównawcze do rzeczy gdy zostanie przerwany PEN czy też samo N. W moim przypadku PEN i tak po przejściu przez RCD staje się przewodem wyłącznie N a uziom przydomowy jest jako PE instalacji domowej (i to niezależnie czy uziemiłem punkt rozdziału czy nie). W takiej sytuacji gdy przerywany zostaje PEN czy N (ale nie PE) na urządzeniach sprawnych nie dostajemy napięcia na obudowę i połączenia wyrównawcze nie mają czego wyrównywać upraszczając sprawę GSW.
Gdy przerwany zostaje PE wiadomo niebezpieczeństwo i zagrożenie życia ale to zostawmy.
A moje kolejne pytanie defakto będące kontynuacją z pierwszego posta jest następujące:
1. Jak zabezpieczyć się przed wystąpieniem takiej sytuacji. Bo gdy przyłącz zostanie zerwany to urządzenie do kontroli napięcia nam wyłączy zasilanie (ale przy przerwaniu przyłącza to ZE będzie płacił za szkody no chyba ze będzie chciał się wymigać)
A co w przypadku kiedy owy czajnik poda fazę na N (przewód N wypadł z wejścia do RCD) czy wtedy urządzenie kontroli napięcia będzie szybsze i wyłączy zasilanie czy szybciej dojdzie napięcie do lodówki i ją spali na węgiel. Przecież to są prędkości prądu a elektronika w lodówce od razu pójdzie z dymem czy to w 0,01s czy w 1s.
2. A następna sytuacja jeśli każda faza będzie miała osobne RCD i z RCD pod którym jest owy czajnik wypłynie prąd (suma prądów będzie ok) to już na wejściu na kolejny obwód dostaniemy prąd w kierunku odbiornika na przewodzie N i L i czy różnicówka wywali szybciej niż napięcie 400V spowoduje uszkodzenie lodówki ?? Bo jeżeli RCD ochroni to byłby to najlepszy sposób ochrony przed 400V względem kosztów bo RCD na każdym obwodzi tak czy siak będą zamontowane. No chyba że tak jak wcześniej napisałem urządzenie kontroli napięcia jest najszybsze i zawsze ochroni
Wiem pomieszanie z poplątaniem ale ktoś może odpowie na wszystko