Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102 czy inne yamaha, denon itp.

narcodrive 06 Jan 2012 09:34 3289 9
Renex
    narcodrive
    Level 2  
    Witam
    Temat jak setki w necie, niestety żaden ze znalezionych tematów nie może mnie ukierunkować w jedną lub drugą stronę. Zakładam więc zapytanie na najbardziej rzeczowym forum jakie znam :)

Chce kupić amplituner w okolicy 1000pln. Bardzo mi się podoba radmor 5102 ale nie bardzo mogę przekonać się do jego parametrów czy da sobie radę.
    Po cenach widze że alternatywą są Denony i Yamahy pytanie czy w tej cenie coś warte.
    Filmy odsłuchowe na youtube nie za bardzo dają jakiś tam obraz :(

Czy może wybrać osobno wzmaka i tuner w tej cenie?

Nie chce kina, chce stereo z ewentualną możliwością podłączenia dwóch tylnych głośników. Pokój to około 20m2. Kolumny jakie zamierzam również nabyć to raczej Tonsile jakieś pewnie Maestro lub podobne.
    Zależy mi na czystym i głośnym dzwięku.

Z góry dzięki
    pozdro
  • Renex
    zubrstw
    Level 19  
    Ja miałem radmora 5102 + 2 kolumny tonsila i dawało rade. Pokój mam ok 30m2 więc wiekszy od twojego, niestety ze wzg. prywatnych musiałem sprzedać. Teraz żałuję. Z tego co widzę to takiego radmora kupisz za 250-350zł
  • Renex
    narcodrive
    Level 2  
    No po regeneracji to od 700pln gdzieś + jak mają być współczesne złącza z tyłu to z 800-900pln. Kwestia czy zapłacić tyle za 30 letni sprzęt tyle. A może warto kupić nową YAMAHA RS300 czy RS500 która na papierze ma lepsze parametry i jest nowa. No ale wiadomo że gdyby to miało decydować nie było by tego tematu ;)

Mój dziadek ma 5102 i cały zestaw wraz korektorem i kolumnami 100watt 8ohm home made ale sprzęt już tyle stoi że potencjometry trzeszczą, coś jeszcze źle podłączone więc odsłuchać się nie da. Niestety dziadek nie chce oddać/sprzedać ani pozwolić podłubać.
    zubrstw
    Level 19  
    A szkoda bo sam chętnie bym się tym sprzętem zainteresował, powiem że nawet przeglądam all może coś sobie kupię? Powiem tak radmora odnowionego bym nie kupował, nie ma sensu tyle płacić wyjścia można samemu zrobić. Co do nowego sprzętu pewnie ma lepsze parametry ale jak gra w rzeczywistości? Nie wiem nie miałem do czynienia z tym sprzętem może ktoś sie wypowie kto miał możliwość porównania takich sprzętów?
    W zasadzie to już nowe są od 200zł z lepszymi parametremi, ale jak się to ma do rzeczywistości ? Czy ktoś może ma taki sprzęt lub wie jak gra?
    1) http://allegro.pl/nowe-wzmacniacze-estradowe-800-wat-gratis-fv-gw-i2023786360.html
    2) http://allegro.pl/nowy-amplituner-z-radiem-gratisy-sklep-fv-gw-24h-i2027354689.html
    narcodrive
    Level 2  
    Radmor musi być odnowiony ze względu na wiek kondensatory itp.
    Nie chce mi się bawić chce kupić gotowca. Co do wyjsć te kewstia komfortu psychicznego :)

Nie no to co wkleiłeś to poracha na maxa, to gra i tyle :D
    Co do Yamah czy Denonów w okolicach 1k są pochlebne opinie (na tym foróm również). Pytanie czy i jak można to porównać do radmora?
    zubrstw
    Level 19  
    A no właśnie to już kwestia tego co kto chce, to że radmor stary to nie znaczy że zaraz wszystko będzie do wymiany. Ale skoro nie chcesz się w to bawić (w razie awarii) to jednak wybrałbym yamahe.
    toomasz
    Level 12  
    Witam
    Posiadam Radmora 5102 TE i nowa Yamahe RS-700, Radmora odnowiłem, czyli wymiana kondensatorów, konserwacja potencjometrów, wymiana stereo-dekodera. Powiem, ze oba sprzęty grają porównywalnie, Radmor ma charakterystyczne ciepłe brzmienie, i bas w Radmorze jest dużo większy niż w Yamaha. Yamaha gra czysto dynamicznie. Dzisiejsze wzmacniacze są robione bardziej tak żeby grały liniowo, Radmor jest z czasów kiedy to popularne było podbarwianie dźwięku. Mimo wszystko polecam Radmora, używam go na przemian z yamahą.
    blady99
    Level 2  
    Narcodrive. Słuchaj sąsiada :)
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Poszukał bym i posłuchał NAD C 370. Miło wspominam Cambridge Audio 640A V2. Możesz poszukać najbrzydszego wzmacniacza, czyli cyrus 7, wygląda jak stary kalkulator, a brzmi odwrotnie proporcjonalnie do jego wyglądu. No i zestawy Tonsila raczej będą wąskim gardłem takiego systemu.
    blady99
    Level 2  
    No i do kompletu można dozucić Rotel RA 1060 lub RA02. NAD słuchałem toz miła zabaweczka. Zaden z nich nie wyglada moze jak yamaha denon czy sony ale gra duzo fajniej.