Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera Mita fs-1010 pionowy biały pas

gerwazy72 06 Jan 2012 17:24 2645 7
    gerwazy72
    Level 11  
    Witam.

Mam problem z w/w drukarką, a dokładnie z jej drukiem. Podczas druku pojawia się biały pas na całej długości strony plus przejaśnienia na stronie. Drukarka ostatnio przeleżała 3mc w domu, ale w między czasie była transportowana w samochodzie.

Toner już poruszony, śmietnik oczyszczony, bęben jak to bęben trochę porysowany. Ilość druku 77550 stron. Toner nieoryginalny, wydrukowałem na nim około 4000stron.

Przed przestojem wszystko cacy. Teraz problemy.

serwis.copyart
    Level 13  
    wyjmij zespół bębna, zwróć uwagę czy nie została zaprószona np. tonerem lub pyłem szybka lasera przez którą laser przesyła obraz na zespół bębna
    Robson1
    Level 26  
    W miejscu gdzie jest biała linia prawdopodobnie masz jakiś syf na listwie nad rolką magnetyczną. Jak wyjmiesz elektrodę ładującą i spojrzysz na rolkę magnetyczną to powinieneś zobaczyć jaśniejszą linie.
    gerwazy72
    Level 11  
    Witam. Rozebrałem, przeczyściłem, żadnego syfu nie znalazłem. Brak poprawy. Podejrzewam że coś może znajdować na lustrze od lasera lub cos podobnego, ale jest przy tym trochę więcej roboty więc dzisiaj sobie odpuszczę. Jutro powrócę do dalszej zabawy. Dzieki za wskazówki.
    krzys_ka
    Level 25  
    Wyjmij elektrodę ładującą i wydrukuj stronę testową, jeżeli wyjdzie cała czarna to masz problem z laserem (wg mnie 0.01%), jeżeli wyjdzie jak dotychczas to również stawiam na zabrudzonego doktora. Zresztą przy rozebraniu DV jest więcej roboty niż przy laserze :-)
    ------
    przejaśnienia to albo zużyty/naświetlony bęben lub jeżeli rozbierałeś DV to mogłeś pomylić sprężynki docisku w PU.
    gerwazy72
    Level 11  
    Dzięki krzys_ka za trafną podpowiedź. Wyjąłem elektrodę lądująca, zapuściłem strone testową i wyszła całą czarną, pomijając gdzie nie gdzie bielsze przebarwienia, pewnie od prześwietlonego bębna.

Jednak nie mogłem poleżeć i przeczyściłem lustro i laser dzisiaj. Efekt? Już nie ma tej pionowej linii ale proszę jeszcze o pokierowanie mnie jak usunąć białe punkty które jednak mnie irytują.

Czy jest to uszkodzony bęben bo syf nad rolką magnetyczną prędzej by pasy zostawiał - przy rozkręceniu całego zespołu i poruszaniu tym wałkiem nie zauważyłem aby toner nierównomiernie się rozprowadzam.

Po lewej zdjęcie przed czyszczeniem lasera i zdjęciu elektrody ładującej, po prawej już po oczyszczeniu.

Nadmienię jeszcze że białe punkty na kolejnych stronach przesuwają się pionowo.
    drebin
    Level 28  
    Moim zdaniem jest to albo bęben albo brudny wałek magnetyczny. Wałek magnetyczny łatwo sprawdzić patrząc czy jest równo pokryty ale to chyba już sprawdziłeś, więc pozostaje bęben.
    marcin1109
    Level 13  
    Najprościej sprawdzić co pozostawia takie ślady to zwinąć kartkę tak, aby ślady naszły na siebie. Wówczas będzie odpowiednia średnica rolki, jaka zostawia ślad. Jeśli to będzie wałek magnetyczny to będzie jego "fi" a jeśli bęben to średnica bębna. Ja stawiam na bęben, myślę że coś się do niego przykleiło i w tym miejscu nie ładuje. można podjąc próbę oczyszczenia bębna przy pomocy chusteczki higienicznej na sucho bardzo delikatnie lub chuchając na jego powierzchnię. Ale raczej do wymiany.