W tym temacie piszemy jaki kupić/ parametry/ linki/ ceny itd... _PREDATOR_
Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T
Obsługuje pasmo 7 MHz lub 8 MHz
Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI
Obsługuje rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i
Aktualizacja oprogramowania przez USB
Złącze USB w standardzie USB 2.0
Elektroniczny przewodnik po programach - EPG
Wielojęzyczne Menu, w tym Polskie
Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu)
PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB
Blokada rodzicielska na kanały i Menu
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami
Możliwość tworzenia własnych list programów
Możliwość tworzenia własnych list kanałów ulubionych
Sortowanie / grupowanie / wyszukiwanie kanałów
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę
Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB
Obsługa Teletext
Kolor obudowy - czarny
Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM
2.TUNER DVB-T DVBT SCART MPEG4
Chipset: ALI 3381
Wsparcie Teletekstu / napisy wielopunktowe / Multilingual OSD
Ulubione kanały, Kontrola rodzicielska
Obsługa formatów TV 4:3 i 16:9
Upgrade oprogramowania przez gniazdo SCART i urządzenia USB
Obsługa LCN i PVR
Real-time funkcja nagrywania z opóźnieniem
Tuner:
Typ tunera: MXL5007T
Zakres częstotliwości: VHF: 174-230 MHz, UHF: 470-862MHz
Poziom sygnału wejściowego:-75-20dBm
Moc ant Active: 5V DC @ 400mA MAX, zabezpieczenie przed przeciążeniem
Dla nas najważniejszy i najdroższy jest klient.
Mając na uwadze ten fakt, nasza firma wyznaczyła sobie 3 cele – dzięki czemu, przy każdej tranzycji zawsze zyskuje - klient. Po pierwsze (1) bardzo dokładnie sprawdzamy każdy egzemplarz zamówionego towaru, zanim ten zostanie spakowany i trafi prosto do Twoich rąk.
Co więcej selekcja tyczy się także każdej partii towaru, która ma trafić do naszego magazynu.
Długoletnie staż w sprzedaży internetowej pozwoliło nam wypacować doświadczenie przekładające się dwie pozostałe ważne dla klienta kwestie: szybkość reakcji na nowości na rynku (2), możliwość dostarczenianajniższej ceny na rynku (3) przy zachowaniu wysokiej jakości produktu.
Mógłbyś podać link po nie mogę znaleźć. wybór tak naprawdę należy do Ciebie. Ja bym wybrał pewnie ten pierwszy ale oba są dobre.
edit@
Najlepiej gdyby Pan wybrał się do sklepu obsługa lepiej panu zaproponuje.
Opis, cenę znajdziesz na "Allegro". Dlaczego ten, bo posiada wszystkie parametry na nasz rynek, poza tym jest to niezły odtwarzacz multimedialny z wieloma funkcjami.
Czy ktoś kupował ostatnio mpeg4 i może coś doradzić? Proszę o pomoc.
Jeżeli zależy panu na obrazie HD to ten 1 ma złącze HDMI dzięki temu będzie pan mógł oglądać niektóre kanały w HD. Ten drugi też ma chyba złącze HDMI ale lepszy będzie ten pierwszy. Wybór należy do pana.
Pozdrawiam
edit@
Te tunery obsługują zalecane pliki audio ( E-AC3 ).
Jakiś czas temu (pisał o tym Sat Kurier) TVN przeprowadził test z w/w fonią i parę typów dekoderów dvb-t 'ogłuchło'.
Już wkrótce na 97% obszaru Polski będzie można odbierać wysokiej jakości telewizję cyfrowe i to w ramach abonamentu RTV. Na odbiór sygnału DVB-T należy się jednak przygotować. I to z uwag±. Inaczej można wydać pieniądze na sprzęt, który z czasem będzie bezużyteczny. Gospodarstwa domowe pozbawione telewizorów najnowszej generacji z wbudowanym tunerem MPEG-4 HD będę musiały zakupić tzw. Set Top Box, czyli dekoder umożliwiający odbiór sygnału DVB-T MPEG-4 HD. Urządzeń tego typu pojawia się na rynku coraz więcej. Nie każdy może pozwolić sobie na zakup nowego telewizora, zwłaszcza gdy stary jest nie taki stary i nadal sprawny.
Niestety, gdzie jest duży popyt, a co za tym idzie wzmożony ruch, nietrudno o pokusę szybkiego wzbogacenia się, w nie do końca uczciwy sposób. Jak się okazuje, wiele firm trudniących się produkcją i dystrybucji tego typu sprzętu, poddało się wizji szybkiego, łatwego zysku, kosztem rzeszy klientów, którzy im zaufali.
Nie tak łatwo
Standardy, jakie powinien spełniać odbiornik DVB-T precyzyjnie określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 w sprawie wymagań technicznych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych oraz w Ustawie o wdrożeniu DVB-T. Zgodność z wymogami tam postawionymi jest o tyle ważna, że nadawcy w każdej chwili i bez ostrzeżenia mogą dostosować sygnał tv do nowych parametrów i korzystać z tego.
Już teraz trwają testy, w ramach których do kanału pierwszego TVP dodano fonię w formacie
EAC-3 (DD+), czyli w nowym standardzie audio obowiązującym w DVB-T. Na razie dźwięk w TVP1 nadawany jest zarówno w nowym, jak i w starym formacie. Ale to tylko kwestia czasu kiedy do naszego użytku pozostanie wyłącznie Dolby Digital +.
"Jak znam życie"
W najnowszym wydaniu magazynu "Sat Kurier" przedstawiono porównanie wszystkich dostępnych na polskim rynku odbiorników DVB-T. Wymieniono 118 modeli. W cenie od 100 zł do 584 zł. Przygotowane do odbioru dźwięku w formacie EAC-3 jest zaledwie 32 z nich (m.in. Comsat, TechniSat, Not Only Tv). Oznacza to, że blisko 3/4 modeli odbiorników DVB-T, które zalało rynek, już wkrótce będzie bezużyteczne. Mowa tu także o produktach rzekomych potentatów oraz najdroższym w całym zestawieniu. Okazuje się, że można wydać 200 złotych, czy nawet czterysta i więcej, jak w przypadku tego ostatniego, a i tak wkrótce nasz telewizor zamilknie. Przez długi czas eksperci bagatelizowali konieczność dostosowania odbiorników do wymogów określonych w Rozporządzeniu, a teraz także w Ustawie.
Wydaje mi się, że chyba właściciele tv nie obsługujących EAC-3 nie muszą się specjalnie przejmować, bo o ile mp3 kiedyś zostanie wyłączone, to AC3 chyba pozostanie i nie ma planów wyłączania tej ścieżki to jeden z bardziej wyważonych głosów internauty z oficjalnego forum Emitela, poddający w wątpliwość konieczność dostosowania się do standardów z Rozporządzenia. Sceptyczne nastroje co do realizacji obietnic dotyczących wprowadzenia zapowiadanych standardów przełożyły się na masowe zalewanie polskiego rynku sprzętem niespełniającym wymogów Naziemnej Telewizji Cyfrowej nadawanej w Polsce.
Według naszych informacji, z Chin do Polski regularnie płyn duże transze sprzętu nie obsługującego sygnału nadawanego w jakości HD, w ilościach dziesiątków tysięcy odbiorników każda. Póki w pakiecie DVB-T nie ma żadnego kanału HD, problem wydaje się nie występować, jednak to tylko pozory.
Nadawcy w każdej chwili mogą wałczyć EAC3, albo HD. Zresztą takie próby już miały miejsce. Zdarza się, że np. transmisje z meczów spuszczane w jakości HD. W niejednym polskim domu zamiast emocji sportowych, widzowie podziwiaj wtedy czarny ekran
- ostrzega Wojciech Siwecki, dyrektor firmy Comsat, jednego z producentów odbiorników DVB-T.
Według zapowiedzi prezesa TVP, Juliusza Brauna, w przyszłym roku w pierwszym multipleksie naziemnej telewizji cyfrowej będzie dostępny TVP1 HD; cała rzesza oszukanych użytkowników nie będzie więc mogła z niego korzystać.
Z momentem wejścia w życie Ustawy o wdrażaniu DVB-T w Polsce (14 dni po opublikowaniu, które miało miejsce 26 lipca 2011) sprzedawanie sprzętu niezgodnego z wymogami w niej określonymi jest niedozwolone i podlegające karze do 50000 zł.
W praktyce, w opisie produktu sprzedawanego w internecie, a niezgodnego z przyjętymi w Polsce standardami powinno się zaznaczyć: "niezdatny do użytku". Nikt, komu zależy na sprzedaży tego jednak nie zrobi. Nieuczciwe firmy zainwestowały spore pieniądze w sprzęt niespełniający wymogów. Wielu użytkowników Naziemnej Telewizji Cyfrowej czeka więc wkrótce niemiła niespodzianka
uważa Jacek Silski, prezes Polskiej Izby Radiodyfuzji Cyfrowej. Trzeba o tym problemie mówić. Wiedza o DVB-T w społeczeństwie jest cały czas niska.
Dodano po 32 [minuty]:
Wrzucajcie w tym wątku informacje o waszych odbiornikach (działa / nie działa) oraz jak testowaliście (downmix do stereo, wyjście SPDIF, wyjście HDMI) ja będę aktualizował poniższą listę. W ten sposób szybko zidentyfikujemy, co warto rozważać przy zakupie oraz śmieci dostępne na rynku.
Nie działa:
- Canva CN-DVB-T710
- Clarke-Tech HD5000-C wersja SW 2.01
- Ferguson ARIVA 200 COMBO
- NTC 21 HD
- NTC 22 HD
- Opticum HD TS 9600
- Philips 42PFL8654H/12
- PIXEL HD NTC-404
- ...
(brak poprawnej obsługi E-AC3 / DolbyDigital Plus oznacza brak zgodności z krajowymi wymaganiami dla odbiorników naziemnej telewizji cyfrowej i może skutkować w przyszłości całkowitym brakiem możliwości odbioru dźwięku)
Działa (w kolejności alfabetycznej):
- Comsat TE 2040 HD (downmix)
- Dr.HD F16 (downmix)
- Ferguson Ariva T60 (downmix)
- Ferguson FT 8100 HD ver. SW B2.00 (downmix)
- Fergusona FT-8200 HD (downmix)
- Ferguson Ariva 120 Combo (downmix)
- Funai LH7-M32BB (downmix)
- Golden Media Unibox 9080 Combo Plus (downmix, HDMI)
- LG 26LK330 (downmix)
- LG 26LD350 (downmix)
- LG 42LD550 (downmix)
- LG M2262D (downmix)
- LG M2550D-PZ (downmix, SPDIF)
- LG M2762D (downmix)
- LG M2362D (downmix)
- LG 32LD465 (downmix)
- LG 37LF2510 (downmix)
- LG 32LH2000 (downmix)
- LGE MxxxWDP (downmix)
- LG 2380DF-PZ (pełne wsparcie)
- Lumatron dvb-t40 (downmix)
- Maximum T-102 PVR (pełne wsparcie)
- Maclean MCTV-966HD (downmix)
- Media-Tech MT4160 (downmix, SPDIF)
- NotOnlyTV LV6TBOXHD (downmix)
- Philips 32PFL7665H (downmix)
- Philips 40PFL5605H (downmix, SPDiF)
- RWT DTV-421T (downmix)
- Opticum ft24p (pełne wsparcie)
- ORION TV19 LB500 (downmix)
- Samsung LE32C450 (downmix)
- Samsung 32C530 (downmix)
- Samsung xxB650 (pełne wsparcie)
- Samsung LE xxC650 (pełne wsparcie)
- Samsung P2270HD (pełne wsparcie)
- Samsung LE40C650 (pełne wsparcie)
- Samsung 2033HD (pełne wsparcie)
- Samsung PS50C7000 (pełne wsparcie)
- Sharp LC-32LE705EV (downmix)
- Sony Bravia seria V4500 (downmix)
- Sony Bravia seria EX5 (downmix)
- Sony Bravia seria CX525 (pełne wsparcie)
- Sony Bravia seria W5500 (pełne wsparcie)
- Sony Bravia seria EX301 (pełne wsparcie)
- Sony KDL-37V5500 (downmix)
- Strong 8110 (strong)
- Technomate 6900 HD Super Combo (downmix)
- TechnSsat DiGYBOXX T4 (downmix)
- Telesystem TS6511 HD (downmix, HDMI)
- Televes ZAS HD (downmix)
- Thomson TV seria FT3 (downmix)
- Toshiba 40VL748 (downmix)
- Triax TR 40 (downmix)
- Wikami 777 (downmix)
- Wiwa HD-80 (downmix)
- Wiwa HD-100 (pełne wsparcie) SW z dnia 09.07.2011
- Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E - USB
Częściowa zgodność (z wymaganiami krajowymi w zakresie audio):
- NotOnlyTV LV6TMPVR4 (downmix, HDMI)- brak wyjścia SPDIF
- RWT DTV-401T (downmix) tylko wersja SW 1.3.3, tylko na wyjściu SCART
- RWT DTV-441T (downmix) - brak wyjścia SPDIF
- RWT DTV-451T (downmix) - brak wyjścia SPDIF
- Signal HD-507 (downmix, HDMI) - brak wyjścia SPDIF
- Sharp 32DH65E (downmix, SPDIF) - nie działa po HDMI
Dodano po 6 [minuty]:
LCD Sony Bravia, seria EX5 downmix do stereo działa, wyjście SPDIF i wyjście HDMI nie sprawdzone.
LCD Bravia seria W5500 oraz EX301 - działa pełne wsparcie dla DD+
Toshiba 40VL748 DD+ downmix do stereo działa, po optyku nie sprawdzałem.
NotOnlyTV LV6TBOXHD (downmix) - działa, zaktualizował ścieżki bez konieczności ingerencji użyszkodnika.
Bonus:
Kodeki do programów PC, które sprawdziłem
- ffdshow (downmix) - działa
- AC3 filter (downmix) - nie działa
Philips 32PFL7665H DD+ działa.
-Samsung LE32C450 (downmix)
-Samsung P2270HD (pełne wsparcie)
Golden Media Unibox 9080 Combo Plus downmix działa po euro i po hdmi
LG 42LD550 działa DD+ (downmix)
Sony v4500 DD+ downmix.
Sony W5500 DD+ pełne wsparcie. Jutro sprawdzę po optyku.
Ferguson Ariva 120 Combo - DD+
Ferguson Ariva 200 Combo - brak E-AC3
Samsung seria LExxC650 pełne wsparcie. Po złączu optycznym wystawia klasyczne AC3 także jako dźwięk przestrzenny 5.1
Dodano po 5 [minuty]:
Monitor TV LGE MxxxWDP obsługuje DD+ (za xxx wpisujemy 197, 227 lub 237)
FERGUSON ARIVA T60 działa
MAXIMUM T-102 USB PVR oraz Telesystem TS6511 HD - działają bez problemów, na TVP 1 można wybrać 3 wersje dźwięku, po wciśnięciu przycisku AUDIO pojawiają się jako:
1. MPEG - Polski
2. Dolby Digital - Niezdefiniowano oraz
3. Dolby Digital+ - Niezdefiniowano.
Dźwięk jest na wszystkich trzech opcjach, podłączone do telewizora Thomson przez złącze HDMI oraz SCART.
Telwizor LG 32LD465 downmix, działa bez problemów.
Wiwa HD-100 działają trzy ścieżki przez coaxial, przez HDMI brak DD i DD+
Tv Sharp LC-32LE705EV - działają wszystkie trzy ścieżki, optyczne nie sprawdzone.
Samsung xxB650 pełne wspracie
Comsat TE 2040 HD działa
LG M2362D działa DD+ (downmix).
Tuner "Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340E - USB" widzi wszystkie trzy ścieżki.
Na LG 37LF2510 DD+ działa bez zarzutu
SAMSUNG LE40C650 pełne wsparcie, SAMSUNG 2033HD również
Dodano po 5 [minuty]:
LV6TMPVR4 i LV6TBOXHD odtwarzają E-AC3 bez problemu. Mi się wydaje, że też Sony Bravia seria CX525 pełne wsparcie, ale na pewno radzi sobie z E-AC3.
Telewizor LG M2262D z problemu radzi sobie z downmixem do stereo.
Tuner Triax tr 40 widzi i odtwarza trzy ścieżki sprawdzony tylko po wyjściu euro.
Pojawiły się tunery RWT DTV-401T w super cenie 70zł w marketach pewnie wielu się skusi ale ten model nie będzie miał wsparcia E-AC3 więc na czerwono go niech ludzie nie kupują
Dodano po 2 [minuty]:
Philips 42PFL8654H/12 CAŁKOWITY BRAK wsparcia E-AC3 tylko AC-3 producent na dzień dzisiejszy nic z tym nie zamierza robić Wg serwisu mało prawdopodobne ,że wyjdzie aktualizacja oprogramowania ponoć do tej pory NIKT nie zgłaszał tematu do Holandii.
"Modelowo to rok 2009 a wtedy nie było w Polsce normy DVB-T MPEG 4"
Dodano po 5 [minuty]:
Strong 8110 - działa downmix do stereo z AC3 i E-AC3.
Brak możliwości sprawdzenia HDMI i coax.
NOT LV6TMPVR4 - działa downmix do stereo z AC-3 i E-AC3 po HDMI
Model: Not Only TV LV5TZ
Rodzaj: Tuner USB
brak wsparcia e-ac3. Strumień e-ac3 nie jest wykrywany, w przeciwieństwie do ac-3 i mp2, które tuner wyłapuje.
Technomate 6900 HD Super Combo - działa.
Tuner combo Opticum HD TS 9600 nie działa.
Również tuner Dr.HD F16 bez problemu odtwarza.
ORION TV19 LB500 - DD+ śmiga
canva CN-DVB-T710 nie dziala.
Dodano po 6 [minuty]:
Brak wsparcia 40PFL5605H i chyba cała seria 05 - modele 06 wspierają ale są LED EDGE a nie Full LED
TV LG 26LD350 działa
Sony KDL-37V5500 wygląda na to, że downmiksuje poprawnie DD+ (mimo, że w specyfikacji nie ma ani słowa o DD+). Soft jakiś czas temu zaktualizowany (wersja 1.741EA), więc może dlatego działa (podstawowa ścieżka jest głośniejsza od DD i DD+, ale to chyba normalne).
WIWA HD-100 po aktualizacji softem z dnia 09.07.2011 obsługuje dźwięk E-AC3, zatem działa downmix na wszystkie dostępne gniazda, czyli HDMI, SCART oraz cinch.
LG 32LH2000 Downmix do stereo .
Samsung 40C650 -pełne wsparcie.
Myślę, że równie interesujący byłby spis współpracujących z DD+ modułów dekodujących z MPEG-4 na MPEG-2 na gniazda CI.
Przecież cała masa ludzi ma telewizory z tym gniazdem a niekoniecznie chcą wyposażać się w kolejny gadżet.
Ja polecam firmę IPAX. Tunery spełniają wymagania ministerstwa infrastruktury.
Obsługują DD+ (E-AC3). Obsługują zarówno HD jak i SCART. Ponad to wszystkie standardowe opcje. Nagrywanie PVR, EPG itd
Do tego są na chipsecie Mstar, co według mnie jest lepsze niż Ali.
Myślę, że równie interesujący byłby spis współpracujących z DD+ modułów dekodujących z MPEG-4 na MPEG-2 na gniazda CI.
Przecież cała masa ludzi ma telewizory z tym gniazdem a niekoniecznie chcą wyposażać się w kolejny gadżet.
Też zdecydowałem się na taki moduł, bo telewizor (Sony) już maiłem ale bez mpeg-4, a nie chciałem mieć kolejnego pudełka i pilota do obsługi. Kupiłem moduł CI od RWT, chociaż RWT tylko nakleja na nim swoją naklejkę.
Moduł dekodujący z MPEG-4 na MPEG-2 na gniazda CI ma swoje wady i zalety. Zaleta główna: używasz telewizora tak jak wcześniej, nie masz żadnych dodatkowych urządzeń zagracających pokój, nic nie podłączasz kablami, wszystkim sterujesz za pomocą jednego pilota do TV.
Wady: brak dekodowania sygnału Full HD (gdy przełączam na Polsat HD mam tylko dźwięk bez obrazu), moduł też czasami lubi tracić sygnał, nie wiem od czego to zależy, ale z mocniejszą anteną (korona) działa bez problemu, jak podłączam mniejszą pokojową, to czasami przestaje odbierać sygnał i wtedy trzeba włączyć i wyłączyć TV i z powrotem działa. Dla porównania, mam jeszcze tuner DVB-T do lapka na USB i on działa znakomicie na każdej antence, nawet na tej beznadziejnej dołączanej do tunera. Może to gubienie sygnału to wina telewizora, ale nie jestem pewien.
Witam !!!!!
Mam takie pytanie . Otóż mam telewizor bez zlącza SCART(EURO) i nie wiem czy dostane tuner dvb-t ,który przekazał by sygnał przez wyjście antenowe . Koledzy coś pisali ,że musi być modulator a ja kompletnie się na tym nie znam . Czy ten dekoder z Tes.co mógłby być . Ma wejscie jak i wyjscie antenowe . Czy bede mogl
go podlaczyc do tv ? W zalaczniku plik
SĄ 2 PLIKI . JEDEN Z GAZETKI , DRUGI ZE STRONY PRODUCENTA .
WIDOK PRZÓD I TYŁ
Moderated By _PREDATOR_:
Na przyszłość proszę nie kasować wpisów moderatorskich!
Witam jestem na etapie kupna tunera dvb-t. Jaki byście mi polecili?
Zastanawiam się nad wyborem coś z tych:
Media-Tech MT4160
Not Only Tv LV6TBOX
Maximum T-102
Signal-HD 527
Ferguson T60 HD
Który będzie najlepszym wyborem? Dla którego wychodzą poprawione softy i nie ma problemów z serwisem i gwarancją??? Który ma najlepszy pilot i menu (notabene obsługa ma być przyjemnością a nie męczarnią)
Witam jestem na etapie kupna tunera dvb-t. Jaki byście mi polecili?
Zastanawiam się nad wyborem coś z tych:
Media-Tech MT4160
Not Only Tv LV6TBOX
Maximum T-102
Signal-HD 527
Ferguson T60 HD
Który będzie najlepszym wyborem? Dla którego wychodzą poprawione softy i nie ma problemów z serwisem i gwarancją??? Który ma najlepszy pilot i menu (notabene obsługa ma być przyjemnością a nie męczarnią)
Z tego co już wiem - z własnego doświadczenia po zakupie tunera- we/wy antenowe to tylko przelotka, nie daje sygnału z tunera na kabel antenowy. Poradziłem sobie w ten sposób, że wykorzystałem stary magnetowid ze złączami chinch, do którego podłączyłem tuner, a sygnał z magnetowidu już kablem antenowym z tunera na telewizor. Mam tuner Cabletech. Odbieram na antenie teleskopowej- sygnał 97% bez zasilaczy i wzmacniaczy antenowych.
Potwierdzam. Zastosowałem dekoder Cabletech URZ0083 wraz z modulatorem:
http://telmal.pl/modulator-antenowy-rf-9000.html Wbrew obawom współpracują bardzo dobrze i stary TV ma nowe życie.
Można jako modulatora użyć magnetowidu. Na krajowym rynku nie ma dekoderów DVB-T z wyjściem wysokiej częstotliwości (RF).
Witam,
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, by nie zaśmiecać forum.
Chciałbym zrobić mamie gwiazdkowy prezent i kupić jakiś dekoder DVB-T. Kompletnie się na tym nie znam, bo wystawiłem kilka lat temu telewizor ze swojego pokoju.
Kolega polecił mi Arive T60, czytając powierzchowne opinie model wydaje się być całkiem przyzwoity.
Chciałbym się jedynie upewnić, czy mają Koledzy/Koleżanki jakieś konkurencyjne rozwiązanie.
Ktoś mi kiedyś polecał patent od Telewizji N, gdzie po za DVB-T można mieć również "satelitę".
Zależy mi na złączu USB, za pomocą którego mógłbym odtwarzać popularne DivX'y z napisami i nagrywać filmy z telewizji. Mój telewizor posiada SCART/EURO.
tak ,ten dekoder co mówisz od n to korzystne rozwiązanie .
I usb tez chyba ma . Na twoim miejscu on nadawałby się idealnie .Właśnie będę brał N-ke i musze coś wybrać . A kolega coś już kupił ?
Sprzęt rewelacyjny, odbiór również świetny [nawet na wewnętrznej antenie].
Jako, że było jednak troszkę pieniążków, to kupiłem Antenę Telmor Digit Max HD [25dB z tego co pamiętam]... Łapie mi w Zgierzu MUX2 z Łodzi bez względu na to, gdzie skieruję antenę. Zawsze jet powyżej 50% zasięgu i jakości. Dodam, że antena jest w pokoju, bo nie miałem czasu włazić na dach].
Kilka słów o dekoderze:
- idealnie nagrywa, pauzuje, przewija. Odtwarza multimedia z dysku/pendrive'a.
- wolno przełącza programy jeśli wciśniemy numer programu [np 1 czy 2]. Proces ten można jednak przyśpieszyć wciskając kombinację klawiszy NUMER + OK np. 1+OK. Klawisze wciskamy kolejno po sobie, nie na raz.
- bardzo intuicyjne menu, czytelne czcionki, mnóstwo funkcjonalnych ustawień.
Do wad można też zaliczyć:
- brak możliwości nagrywania jednego kanału podczas oglądania innego.
- tylko jedno złącze SCART i jedno HDMI - bez sensu, jeśli mamy np monitor i telewizor w jednym pokoju.
- tylko jeden port USB - umiejscowiony z tyłu. Bez sensu, bo musimy odpinać dysk, by podpiąć pendrive... a sam proces przepinania wtyków trwa wieki, bo przecież wykonujemy go na oślep.
- mógłby być LAN lub WiFi [ale nie za te pieniążki] - brak jakiegokolwiek slotu na kartę [jeśli ktokolwiek wpadłby na pomysł zakodowania naziemnej]. Nie wiem czy jest to wada, bo nie spotkałem się z takim dekoderem w półce cenowej do 200zł.
- beznadziejne przeglądanie zdjęć... nawet małe rozdzielczości się zacinają, ponieważ każde zdjęcie przełącza się z losowo wybranym "efektem". Zdjęcia zmieniają się w różnoraki losowy sposób, co wcale nie uprzyjemnia pracy.
- urządzenie nie czyta zdjęć w formacie RAW i TIFF - co dla mnie [fotografa] jest bardzo niedogodne.
Dałem za swój ok 140zł, antena drugie tyle.
Jeśli chodzi o samo menu urządzenia - jest bardzo intuicyjne, proste, dopracowane. Mi pasuje.
Pilot - stosunkowo solidny, jedynie zaślepka od baterii słabo się trzyma. Rozmieszczenie klawiszy jest baardzo intuicyjne. Umiejscowiono przycisk głośności i zmiany formatu obrazu [rewelacyjne rozwiązanie].
Samo urządzenie jest bardzo małe, ładne, ma czytelny wyświetlacz.
Wybierając drugi raz wybrałbym prawdopodobnie to samo...
Witam, wiem że już trochę o tym było, ale chciałbym żebyście mi doradzili jaki dekoder zakupić? Troszke o tym czytałem, ale im więcej tym mniej wiem, więc chciałbym żeby mi pomogli Ci którzy się znają, lub mieli do czynienia z poniższymi dekoderami.
Zastanawiam się nad kupnem
COMSAT TE 2040
WIWA HD 80 LUB 100
Ferguson ARIVA T65
O Comsat słyszałem że jest najbardziej bez awaryjny
Wiwa HD Że się zacina i jest problem z nagrywanie i odtwarzanie z usb
Ferguson- Podoba mi się wygląd i menu
I możecie mi coś doradzić, może jeszcze jakiś inny, zależy mi oczywiście żeby był bez awaryjny w tym przedziale cenowym...
Ferguson ARIVA T65 polecę bo mam i działa bezawaryjnie ,
COMSAT TE 2040 też niezły i znajomi go mają nie narzekają ale w klasyfikacji na 2 miejscu za Fergusonem .